ANALİZ

Fehmi Koru'nun hakkını yemeyelim!

Murat Yetkin imzasını taşıyan Hürriyet manşeti, uzun zamandır unutulan tarzda güzel bir habercilik örneği. Alkışı, tebriği hakediyor. Ama Fehmi Koru'nun da hakkını yemeyelim.

Fehmi Koru'nun hakkını yemeyelim!
GAZETECİLER.COM – ÖZEL ANALİZ
Bülent TELLAN

Bugünkü Hürriyet gazetesinin manşeti, Suriye'de yaşanan iç savaş sürecinde düşen uçak yüzünden bozulan Türkiye ile Rusya ilişkilerinin nasıl rayına oturtulduğunu, bu süreçte rol oynayan aktörleri ayrıntılarıyla anlatıyor.

İlerleyen günlerde bu ayrıntılara daha yenileri de eklenir elbet. Ama bir aksiyon filmi havasında kaleme alınan, okuru nefes nefese bırakan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'dan Cumhurbaşkanı'nın sözcüsü İbrahim Kalın'a, eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar'dan Dağıstan ve Kazakistan Devlet Başkanlarına dek uzanan ilişkiler zinciri zaten süreci pek güzel resmediyor.

Murat Yetkin imzasını taşıyan Hürriyet manşeti, uzun zamandır unutulan tarzda güzel bir habercilik örneği. Alkışı, tebriği hakediyor.

Murat Yetkin Rusya krizini bitiren mektup operasyonunu yazdı

Gazeteciler.com editörleri de Murat Yetkin'i günün muhabiri olarak alkışlıyor zaten bugün.

Ancak alkışı hak eden bir başka isim daha var.

O isim Fehmi Koru... 

ÖNCE İŞADAMLARI İMASI YAPMIŞTI

Koru, geçmişte yaşanan benzer olaylara bakıp “Bu gelişmede elbette siyasiler ve bürokratlar rol oynamıştır; ancak ülkeler üzerinde etkili olacağı bilinen başka isimler (sözgelimi işadamları) de araya girmiş olmalı” tezini gündeme taşımıştı.

Yetinmemiş, Rusya ile Türkiye arasında arabuluculuk yapan ismin peşine düşmüştü. Konudan az çok haberdar olduğunu ima eden ve arasıra başvurduğu, ‘bilen nasıl olsa anlar’ tarzıyla yazdığı iki yazının ardından Murat Yetkin, 29 Haziran'da ilk işaret fişeğini yakmış ve ‘Bir işadamı devredeydi’ başlıklı yazısı ile sürece dair ilk yazısını yazmıştı.

MURAT YETKİN O İŞADAMINI ANLATMIŞTI

İsim vermemişti Murat Yetkin, ama şöyle yazmıştı:

“Edinilen bilgiye göre, bu iş adamları arasında özellikle kamuoyunca tanınan bir iş adamının çabaları, Erdoğan’ın Putin’e yazdığı 24 Haziran tarihli mektubun iletilmesinde önemli pay sahibi oldu. Mayıs başlarından itibaren Erdoğan’ın yeşil ışığıyla devreye giren iş adamı Ankara ile Moskova arasında mekik dokudu. Dün itibarıyla ismi açıklanmayan, Rusya’da güçlü bağlantıları bulunan iş adamının daha önce de devlet işlerine yardımcı olan işadamları arasında olduğu belirtiliyor.”

FEHMİ KORU GEÇEN AY YAZMIŞTI

Fehmi Koru ise, 11 Temmuz'da kendi sitesinde yazdığı başlıklı yazısında “Rusya’da güçlü bağlantıları bulunan… Kamuoyunca tanınan… Daha önce de devlet işlerine yardımcı olan… bir işadamı… Kim olabilir ki bu işadamı?” demiş ve o ismin kim olduğunu bir bulmaca çözer gibi duyurmuştu okurlarına:

Fehmi Koru Rusya ile aramızı düzelten iş adamının kim olduğunu açıkladı

Cavit Çağlar bu” dedim okuyunca…

Bir zamanlar Süleyman Demirel’in yanında politikaya girmiş, milletvekili ve bakan olmuş, ama işadamı kimliği her zaman baskın biridir Cavit Çağlar…

Abdullah Öcalan’ı Kenya’dan getirecek sivil bir uçağa ihtiyaç duyulduğunda ilk kapısı çalınan o olmuştu. ‘Devlet işi’ söz konusu ise ve o işe gönüllü yazılacak bir işadamı aranırsa, yine onun kapısına başvurulması doğaldır.

Rusya ile ilişkisi?

Son yıllarda Rusya ve bağlısı cumhuriyetlerde kendisine yeni iş alanları açtığını biliyorum Cavit Bey’in; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dağıstan Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov ile de yakın ilişkiler kurmuştur.

Mektupsa mektubu taşıyacak, mektubun biri eliyle gönderilmesi istenmişse o kişiyi bulup muhatabın eline geçmesini sağlayacak kadar…

Yakın zamanda sıkça Rusya’ya gittiğinden de haberdarım.

Sorguladığım kaynaklarımdan “Heyetlerle gitti” bilgisini de edindim.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın’la gitmiştir…

‘Fikri takip’ ilkesini uygulayan Fehmi Koru, Erdoğan ile Putin görüşmesinin yapılacağı gün, yani Murat Yetkin'in ayrıntıları açıkladığı yazısından neredeyse 1 ay önce sadece Cavit Çağlar'ı değil, İbrahim Kalın'ı, Dağıstan Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov'u ve bir çok ayrıntıyı daha yazmıştı sitesinde.

GAZETECİLER.COM DA GEÇEN AY DUYURMUŞTU

Biz de aynı gün yani 11 Temmuz günü, Fehmi Koru'ya dayanarak “Fehmi Koru Rusya ile aramızı düzelten iş adamının kim olduğunu açıkladı” diye duyurmuştuk o haberi.

Kısaca özetlersek...

Murat Yetkin'in bugün gazetesinin manşetinde pek çok ayrıntısını yazdığı “Mektup Operasyonu” son zamanlarda pek az örneği görülen bir gazetecilik başarısı...

Lakin o başarıyı alkışlarken, bundan bir ay kadar önce Fehmi Koru'nun yazılarıyla aynı konuyu gündeme getirdiğini anımsatmak da bizim boynumuzun borcu.

Mesleğimizin böyle iyi gazetecilik örneklerine her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu unutmadan, her iki ismi “bilinmeyenleri bilinir kıldıkları için” ayrı ayrı tebrik etmemiz gerekiyor.

ÇOK OKUNANLAR