MEDYA KÖŞESİ

Fehmi Koru: Özkök ve Hitler.. Ben de literatüre katkıda bulunuyorum…

G-7 toplantısından Almanlar tarafından dünya medyasına sızdırılan kareyi köşesinde yorumlayanlardan biri de Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök oldu.

Fehmi Koru: Özkök ve Hitler.. Ben de literatüre katkıda bulunuyorum…

Hürriyet yazarı Özkök'ün yaptığı açıklamayı bugünkü köşesine taşıyan Fehmi Koru, son zamanlarda eline ilginç bir kitap geçtiğini söyledi ve Hitlerle ilgli bilinmeyenleri konu alan bu kitabın o satırlarını paylaştı. 

Koru, "Merak bu ya: Yukarıdaki fotoğrafta diğer liderlere meydan okuma ifadeli Donald Trump ne tür ilaçlar kullanıyor acaba?" diye sordu.

Yukarıdaki fotoğrafı daha önce görmüş olmalısınız.

Dünyanın gelişmiş ülkeleri liderlerinin zirvesi sayılan G-7 toplantısından Almanlar tarafından dünya medyasına sızdırılan karede, ellerini göğsünde kavuşturmuş ABD başkanı Donald Trump ile onun karşısında hepsi ayakta diğer ülkelerin liderleri görülüyor; Alman Şansölyesi Angela Merkel en önde, elleri masaya dayanmış, Trump‘a bir şeyler anlatıyor…


Başka söze, açıklamaya, yoruma ihtiyaç bırakmayan bir fotoğraf işte.

Yine de insan ‘acaba kim, nasıl yorumlayacak?’ diye merak etmeden duramıyor.

Ertuğrul Özkök fotoğrafı bugünkü yazısında yorumlamış, orada da durmamış, Trump’ın o fotoğraftaki duruşunu Charlie Chaplin‘in (Şarlo) ‘Büyük Diktatör’ filminde canlandırdığı Adolf Hitler tipine de benzetmiş.

Oradan da “Manyakça ve sapıkça ifade, manyakça kibir” gibi sıfatlar kullandığı Hitler‘le ilgili şu soruyu soruyor Hürriyet yazarı: “Alman olsaydınız bu adama takılır mıydınız?”

Almanlar takıldılar.

Gaz çıkaran Hitler
Son zamanlarda ilginç bir kitap elime geçti. Tarihin az bilinen ilginç sayfalarını gündeme taşıyan ‘When Hitler Took Cocain and Lenin Lost His Brain’ başlıklı kitap…

İngiliz tarihçi Giles Milton arşivleri didikleyerek kitaplar yazıyor. Hitler‘le ilgili daha önce bilinmeyen bir-iki konuyu 2012 yılında ABD’ye ulaşan arşiv dosyaları arasında yakalamış, onları yeni kitabında paylaşıyor.

Dosyalardan biri Hitler‘in doktoru Theodor Morell‘in tuttuğu tıbbi notlara ait. Tarihçi Alman doktorun tuttuğu notlara yakından göz atınca, dünyayı fethe çıkan Hitler‘in hayatının en önemli demlerinde her gün 80’e yakın ilaç kullandığını fark etmiş…

Sıradan ilaçlar da değil bunlar; Gilles Milton, Hitler‘in başta kokain olmak üzere hepsi de değişik derecede uyuşturma etkisine sahip amfetamin, barbitürat ve opiyet ilaçlarla yüklendiğini anlamış.

Ben de araştırdım, sinirleri tahrik eden maddeler bunlar; birini bile alınca uzun süre uykusuz kalınabiliyor, ardından da yine uzun süreli uyku hali insanın üzerine basabiliyor.

Ülkesinin en ünlü hekimi değilmiş Dr. Morell, ancak Hitler‘i tesiri altına alan birkaç dertten bir tek o kurtarabilmiş.

Meğer, dünya fatihliğine soyunan Hitler sürekli gaz çıkarıyormuş ve bu yüzden sofradan kalkar kalkmaz o ameliye için doğru tuvalete koştuğu oluyormuş. Başvurduğu doktorların tavsiyesi üzerine, 1931 yılından itibaren, et yemekten vazgeçip tamamen sebzelerle beslenmeye başlamış.

Bir partide tanıştığı Dr. Morell hayranı olduğu Führer‘in beslenmesini izleyip ardından yaşadığı gaz çıkarma, kabızlık, mide kasılmaları, sabah yorgunluğu gibi sorunlara vakıf olunca, “Merak etmeyin efendim, bende sorunlarınızı çözecek mucize ilaçlar var” diyerek tesiri altına almış…

Tarihçi Milton doktorun Hitler için yazdığı reçetelere bakarak hangi ilaçları kullandığını kitabında uzun uzun anlatıyor.

Günde 80’e kadar varan ve bazısı iğneyle vücuda zerkedilen çeşitli ilaçlar hep Dr. Morell‘in uygulamasıymış…

Özkök’ün yazısındaki Hitler Fotoğrafı..

Sonuna kadar beraber
Etrafı “Bu adam bizim lideri öldürecek” endişesine kapılınca, SS doktorlardan biri, Ernest-Günther Schenck, Dr. Morell‘in ilaçlarından birini ele geçirip laboratuvarda inceletmiş. emfatamin çıkmış o ilaç.

Şu satırlar Giles Milton‘un kitabından:

“Hitler işe yaradığı sürece kendisine verilen ilaçların ne olduğunu umursamıyordu. Morell’in ‘tedavileri’ne çok geçmeden o kadar bağımlı hale geldi ki, bütün sağlık sorunlarını sonunda onun ellerine bıraktı; tabii bu da uzun vadede felaketlere yol açacaktı. Testosteron, Opiyet, uyuşturucu ve çeşitli rahatlatıcıların da aralarında bulunduğu 80’e yakın ilacı aldığı dönemde, Hitler Sovyetler Birliği’ni işgal harekatını da yürütüyordu. Yine o dönemde, doktorun tıbbi notlarına göre, Hitler, barbitüratlar, morfin, boğa menisi türü şeyler de kullanmaktaydı. (..) Daha sonraki yıllarda Hitler’in sergilediği psikolojik bozuklukların sebebinin yüksek dozdaki ilaçlar olma ihtimali büyük.”

İlaçların bağımlısı da olmuş Hitler ve önceleri göz damlasıyla aldığı kokaini toz halinde de kullanmaya başlamış; sorulduğunda sinüslerini ve boğazını rahatlatmak için öyle yaptığını söylüyormuş.

Kitapta ilaçların sinir bozucu etkisiyle ilgili şöyle bir paragraf da var:

“Bu tür ilaçların, özellikle de emfataminlerin, hatalı davranışlara sürükleme gibi bir etkisi de oluyordu. En çarpıcı olay Hitler ile Mussolini’nin İtalya’nın kuzeyinde yaptıkları toplantıda yaşandı. Hitler İtalyan liderin savaşta safını değiştirmemesini istiyor ve bunu kabul ettirmeye çalışıyordu. Bunu yaparken histeri krizine kapıldı. Nazi Almanyası tarihçisi Richard Evans’a göre, ‘Mussolini’yi görmeye gittiğinde Hitler’e doktoru Morell’in bazı haplar verdiğinden emin olabiliriz… tam anlamıyla aşırı tavırları vardı çünkü; konuşurken saçmalıyordu.”

Savaşın sonuna doğru sağlığı bütünüyle bozulmuş Hitler‘in. Kolları iğne delikleriyle doluymuş.

Eleştirilere rağmen doktorundan vazgeçmemiş Hitler, Dr. Morell de hayranı olduğu liderin yanından son anına kadar ayrılmamış…

Peki sonu ne olmuş?

Hitler‘in intihar ettiğini ve cesedini yaktırdığını biliyoruz, onun sonu belli; merak edilecek olan Dr. Morell‘in sonu…

Morell savaşın sonunda Amerikalıların eline düşmüş, iki yıl sürekli sorgulanmış, ama savaş suçlusu olarak yargılanmamış. 1948’e kadar cezaevinde kalmış, salındıktan hemen sonra da kalp krizinden ölmüş Dr. Morell…

Kitabın bu bölümü şu satırlarla sona eriyor:

“Hitler’i sağlığa kavuşturduğu için sorgulanan adam, muhtemelen onun çöküşüne de herkesten fazla katkıda bulunan kişiydi.”

Almanlar böyle bir adamın peşine düşmüşler işte.

Merak bu ya: Yukarıdaki fotoğrafta diğer liderlere meydan okuma ifadeli Donald Trump ne tür ilaçlar kullanıyor acaba?

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar