RÖPORTAJ

Fazıl Say: Chopin Suruç'u görse aylarca beste yapamazdı

Hürriyet'e konuşan Fazıl Say gündemi değerlendirirken, Suruç saldırısı ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fazıl Say: Chopin Suruç'u görse aylarca beste yapamazdı
7 Haziran genel seçimleri öncesi HDP'nin barajı geçmesi gerektini söyleyen Fazıl Say, yapılacak erken seçim öncesi gündemi değerlendirdi. Hürriyet gazetesine konuşan Fazıl Say, CHP'yi hümanist bulduğu için oyunu CHP'ye verdiğini açıkladı.

Cumhuriyet gazetesinde köşe yazmaya başlamasının ardından bu kez de yazılarıyla kimi çevrelerin şimşeklerini üzerine çekmeyi başaran Fazıl Say'ın röportajından bir bölüm şöyle:

Son haftalardaki terör olaylarına rağmen yeni başladığınız Türkiye turnesi kapsamındaki konserlerinizi iptal etmediğiniz için eleştirenler var.

'Konserlerini ertele' diyenleri yadırgıyorum. Tüm müzisyenlere bu deniliyor bugünlerde. Onlar da erteliyorlar, iptal ediyorlar konserlerini. Yani bunu diyenlere bir çift sözüm olacak; onlar da her ne yapıyorsa onu ertelesin o zaman arkadaş. İşe gitmesin. Tatile gitmesin. Hem işe hem tatile gitmesin! Herkes her şeyi iptal etsin o zaman. Bu ne saçma anlayıştır, durduk yerde sanatçılara 'Sanatını yapma şehitler var' deniliyor. Bu ne bilinçsizliktir! Elbette ki bu ülkenin çok zor günleridir. Hatta daha da zor günler gelebilir. Bu zorluklara sebebiyet veren kimdir, kimlerdir, hepimiz biliyoruz. Müzik ile haykırmaya devam derim ben. İptal etmiyorum konserlerimi.

Belki genel olarak konser kavramı ülkemizde eğlenceyle bir tutulduğu için bu yönde beklentiler olmuş olabilir mi?

Ben ticari eğlence müzikleri yapan birisi değilim. Müzik aynı zamanda anmaktır da, düşünmektir. Kimi gün gelir şehitler için 'kara toprak' da çalınır. 'Memleketim' şarkımı da adayabilirim gencecik insanların ölümüne. Bazı gün olur insanların savaşmaması için 'İnsan İnsan' şarkımı da mesaj olarak yollayabiliriz bir konserde.
Aradığımız şey barış ise zaten bunu haykırmanın en güzel ve en evrensel yolu müzik dilidir. 'Nâzım Oratoryosu' aslında bir nevi ağıttır. 'Şehitler' bölümünü hatırlayın. 'Üç Selvi' bölümünü hatırlayın. Genco Erkal'ın melodrama çevirdiği 'Çocuklar ölebilir yarın' haykırışını hatırlayın.

SURUC'U GÖRSE AYLARCA BESTE YAPAMAZDI

Chopin son dönemde Türkiye'yi yasa boğan ölümler ve şehitler için ne bestelerdi?

Müzisyen yaşamaktan yanadır. Chopin yaşamaktan yanadır, güzellikler üretmekten yanadır, insana dokunmaktan yanadır. Ortadoğu coğrafyasında varılan şu noktada vahim bir 'ölüm kültürü' hâkim. Yaşamanın değeri kalmamış gibi. Suruç'taki gencecik insanların bomba ile katledildiği o vahim görüntüleri izledikten sonra o kadar büyük bir şok geçirdim ki, o gün bugündür yaşamanın çok daha değerli bir şey olduğunu ve Türkiye'nin yaşamayı sağlama konusunda artık kötü bir yer olduğunu düşünmeye başladım. Çok kötü hissediyorum o günden beri. Chopin, Suruç'u seyretse aylarca beste yapamazdı herhalde. Bildiğimiz cenaze marşının bestecisi zaten Chopin'dir. Siz söyleyin, her gün cenaze marşı bestelenir mi?

OYUM CHP'YE

8 Haziran sabahının iyimser havasının yerini son dönemde yaşananlarla kocaman bir karanlık aldı. Siyasette uzlaşma ve toplumda kutuplaşmanın azalmasına dair umutlar dağıldı. Bu kadar kısa zamanda Türkiye bu noktaya nasıl geldi ve size göre sorumlusu kimler?

Kimler olduğu apaçık ortada. Tüm dünya biliyor. O kadar endişeliyiz ki Türkiye'de yaşayan 78 milyon insan olarak. O kadar korkuyoruz ki bu gelişmelerden, umudumuz o kadar azaldı ki... Bize bunları yaşatanlar utansın. Utanmalılar. Barış ve huzur içinde bir gelecek ne büyük bir hasret oldu artık.

Sizce erken seçimden 7 Haziran'dan bambaşka bir tablo çıkar mı? Toplumun iradesinin 4-5 ayda radikal bir şekilde değişmesini bekliyor musunuz?
Biz seçimimizi yaptık, adamın biri çıkan sonucu beğenmemiş, bir daha seçin diye tutturmuş. Bu saygısızlıktır bu topluma. Madem öyle, bir dahaki seçimde biz de toplum olarak daha da ağır bir ceza keseriz diye düşünüyorum.

Oyunuzu verdiğinizi açıkladığınız CHP'nin son iki aylık performansını nasıl buldunuz? Kürt meselesi konusunda farklı bir çizgi izleme potansiyeli var mı? Yoksa son gelişmeler bu ihtimali tamamen ortadan kaldırdı mı sizce?

CHP'yi hümanist buluyorum. Çözümden yana ve insandan yana buluyorum. Ben oyumu CHP'ye veriyorum. 

ÇOK OKUNANLAR