GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Fatih Çekirge

Hürriyet

Fatih Çekirge

Diyarbakır Bağımsız milletvekili Leyla Zana Abdullah Öcalan ile neden görüştü? Heyette yer almadığı halde Barzani'yi yakınlığıyla bilinen Zana'nın İmralı'ya gidişi merak uyandırdı.

Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge, Leyla Zana'nın dünkü sürpriz Öcalan ile görüşmesini ele aldı.

ZANA'YA SINIR ÖTESİ ROL


Sözkonusu görüşme, PKK'ya yapılan "silah bırak çağrısının" ardından gerçekleştirilen ilk görüşme olması nedeniyle önem taşıyordu. Çekirge, işte bu görüşmenin çarpıcı ayrıntılarını köşesinde okurlarına duyurdu:

"Leyla Zana'nırı İmralı'ya gitmesi çok önemli bir gelişmedir. Çünkü Türkiye'deki banş süreci artık Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'de yaşananlan doğrudan etkileyecek bir noktaya gelmiştir. Zana daha önce yaptığı İmralı ziyaretinden sonra Irak'a geçerek Barzani'ye gitmişti.

Sanıyorum dün yaptığı ziyaretten sonra yine Barzani'yle ve muhtemelen PYD ile görüşebilir.

Bunun amacı şudur: Silahları bırakma kongresi: Öcalan PKK'ya baharda kongre çağrısında bulundu. Bu kongre Barzani'nin kontrol ettiği bir bölgede gerçekleşecektir.

Ve Barzani'nin kongreye yapacağı silah bırakma çağrısı etkili olacaktır. Zana, Öcalan'la Barzani'nin arasında bu mektuplaşmaları sağlayacak gibi görünüyor. Böylece PKK içinde çıkabilecek ters sesler üzerinde de bir baskı oluşacaktır. Leyla Zana burada çok önemli bir rol oynayacaktır. Sırrı Süreyya Ankara için bir aracıysa, Zana sınır ötesi bir roldür."


PKK'nın silah bırakması konusunda Leyla Zana'nın, Barzani ile Öcalan arasındaki mektup trafiğini sağlayacağını yazan Fatih Çekirge, herkesin gözü önünde gerçekleşen ama çok az şey bildiğimiz çözüm sürecine dair aktardığı bu ilginç anekdot ile günün köşe yazarı oldu.

ÇOK OKUNANLAR