MEDYA KÖŞESİ

Fatih Altaylı'dan olay 'Rubincon' yorumu

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ABD Türkiye iş konseyleri başkanlarının ABD - Türkiye ilişkilerini düzeltmek için yazdıkları mektuba ilişkin değerlendirmede bulundu. Ertuğrul Özkök dün o mektubu köşesine taşımıştı.

Fatih Altaylı'dan olay 'Rubincon' yorumu

Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ve Amerikan Türk Konseyi Başkanı General James L. Jones Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a imzalarının bulunduğu diplomatik bir mektup yazdı. Mektubu köşesine taşıyarak yorumlayan Özkök mektup için, üstü örtülü bir endişeden bahsedildiğine dikkat çekerken, "Türk ve Amerikan iş dünyası iki başkana 'Lütfen Rubicon’u geçmeyin' dileğini arz ediyorlar" dedi.

Konuya ilişkin köşesinde değerlendirmede bulunan Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Özkök ve Altaylı'nın sinyal aldığını ve ardı ardına “Birileri devreye girsin” diye yazdığını söyledi. Altaylı olayın Rusya gibi tek uçaklık bir sorun olmadığına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

Bence bu iş, işadamlarının devreye girip çözebilecekleri noktanın ötesinde bir yerde. Bu mektuplarda hem Yalçındağ hem de ABD’li general her iki lidere de “Rubicon’u geçmeyin” çağrısı yapmış. 

Roma bir imparatorluk değil de, bir cumhuriyetken Roma lejyonlarının yani Roma Ordusunun, Roma yakınlarındaki bu nehri geçmeleri yasaktı. Generallerin ordularıyla birlikte Roma’ya Rubicon Nehri’nden daha yakın olmaları cumhuriyet için bir tehdit, tiranlık için bir adım olarak görülmüştü.Rubicon Nehri Julius Sezar tarafından geçildi.Ve bu geçiş Sezar için hayırlı sonuçlar doğurmadı.

Rubicon

Ertuğrul Özkök, dün ABD - Türkiye ilişkilerini düzeltmek için her iki başkana birer mektup yazan ABD Türkiye iş konseyleri başkanlarından söz etmiş.

Biri ABD’li bir emekli general, diğeri ise Doğan Medya Grubu varken grubun uzun süre başkanlığını yapmış olan Mehmet Ali Yalçındağ.

Özkök ve Ahmet Hakan ardı ardına “Birileri devreye girsin” diye yazmışlardı.

Belli ki, Sevgili Yalçındağ’dan bir sinyal almışlar ve bunları yazmışlar.

Bence bu iş, işadamlarının devreye girip çözebilecekleri noktanın ötesinde bir yerde.

Rusya gibi tek uçaklık bir sorun değil.

Bu mektuplarda hem Yalçındağ hem de ABD’li general her iki lidere de “Rubicon’u geçmeyin” çağrısı yapmış.

Özkök bunu adını İtalya’da bir nehirden alan dönüşü olmayan nokta diye tarif etmiş.

Sözün aslı şudur.

Roma bir imparatorluk değil de, bir cumhuriyetken Roma lejyonlarının yani Roma Ordusunun, Roma yakınlarındaki bu nehri geçmeleri yasaktı.

Silahlı güçler Roma’ya en fazla o kadar yaklaşabilirdi.

Generallerin ordularıyla birlikte Roma’ya Rubicon Nehri’nden daha yakın olmaları cumhuriyet için bir tehdit, tiranlık için bir adım olarak görülmüştü.

Rubicon Nehri Julius Sezar tarafından geçildi.

Ve bu geçiş Sezar için hayırlı sonuçlar doğurmadı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar