MEDYA KÖŞESİ

Fatih Altaylı ateş püskürmüştü ama...! Meğer Habertürk'te aynısını yapmış

Geçtiğimiz günlerde Habertürk'ün özel haberinin mahreçsiz kullanılması nedeni ile Fatih Altaylı, Hürriyet'ten Posta'ya kaynak göstermeyen gazeteleri topa tutmuştu.Hürriyet Okur Tamsilcisi Faruk Bildirici, Altaylı'nın bu eleştirini haklı bulmuştu.

Fatih Altaylı ateş püskürmüştü ama...! Meğer Habertürk'te aynısını yapmış

Bugünkü köşesinde bu konuya ilişkin bir yazı kaleme alan Bildirici, daha önce de Habertürk'ün Hürriyet'teki bir haberi kelimesi kelimesine aynı aldığını sadece başlığını değiştirerek Habertürk'ün özel haberi olarak verdiğini hatırlattı.

Bildirici, "Bu örneği vermemin amacı, yanlışı savunmak değil. Ne denli yaygın olduğunu ve Habertürk’ü de kapsadığını anlatmak. Bu intihal yanlışından kurtulmak için hepimiz öncelikle kendi kurumlarımızı eleştirmeliyiz." ifadelerini kullandı. 

İntihal problemimiz

FATİH Altaylı’nın eleştirisi haklıydı. O nedenle geçen hafta, TV ve medya kuruluşları sahibi Fatih Oflaz’ın öz kızına cinsel istismardan mahkum olduğu haberinin, Habertürk sitesinden alındığının Hürriyet’teki haberde belirtilmesi gerektiğini yazdım.

Fakat arkadaşlar bir örneği hatırlattılar. “Resmi davet yapıldı” başlıklı haber, 3 Haziran’da Hürriyet’te ve aynı gün hurriyet.com.tr’de yayımlanmıştı.

Ertesi gün Habertürk, bu haberi 7. sayfasında “ABD’den F-35 teslimat mektubu” başlığıyla aynen yayımlandı. Aynen derken abartmıyorum, başlık dışında haber metni, sözcüğü sözcüğüne aynıydı.

Habertürk’teki haber, internet sitesine de aynen aktarılmıştı. Ama bu kez “Gazete Habertürk’ün haberine göre” denilmiş, Hürriyet’in haberi iyiden iyiye sahiplenilmişti.

Bu örneği vermemin amacı, yanlışı savunmak değil. Ne denli yaygın olduğunu ve Habertürk’ü de kapsadığını anlatmak. Bu intihal yanlışından kurtulmak için hepimiz öncelikle kendi kurumlarımızı eleştirmeliyiz.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar