POLEMİK

Faruk Bildirici'den Hürriyet'e Selçuk İnan eleştirisi

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Galatasaraylı futbolcu Selçuk İnan'ın rakılı fotoğrafını yayınlayan kendi gazetesini eleştirdi..

Faruk Bildirici'den Hürriyet'e Selçuk İnan eleştirisi

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Galatasaraylı futbolcu Selçuk İnan'ın rakılı fotoğrafını yayınlayan kendi gazetesine tepki gösterdi.

Faruk Bildirici, Hürriyet'in spor sitesi Arena'daki haberi için ise "Rakı ile "yakalandı" sözcüğünü yan yana getirip, rakı içmeyi suç ya da yanlış gibi sunamayız. Kuşkusuz bir futbolcunun rakı içmesini eleştiren haber de yazılabilir. Ama böyle yazılmaz" eleştirisinde bulundu..

Faruk Bildirici, Galatasaraylı futbolcu Selçuk İnan'ın yemekte çekilmiş bir fotoğrafının haberleştirilme tarzını şöyle eleştirdi:

"Galatasaray kaptanı Selçuk İnan, 28 Ocak akşamı ailesiyle birlikte yemeğe çıkmıştı. Aynı restoranda yan masada oturan başka bir takımın taraftarı, İnan'ın rakı içerken gizlice çektiği fotoğrafı, "Fabri'nin tekel bayisindeki (sigara alırken çekilen) fotolarını dilinden düşürmeyenler bakalım Selçuk İnan'ın Rakı sefasına ne diyecekler" notuyla tweet'ledi.

Bu tweet haber olana değin fazla insan fark etmemişti. Yarım saat kadar sonra, önce bazı haber siteleri, ardından da Fanatik gazetesi "Galatasaray'da Selçuk İnan rakı içerken görüntülendi" ve Hürriyet İnternet de "Selçuk İnan fena yakalandı! Rakı" başlığıyla haber yapınca başladı tepkiler. Selçuk İnan rakı içtiği için değil, bu şekilde haber yapıldığı için o fotoğraf aniden sosyal medyanın en çok konuşulan konusu haline geldi.  

Habere yönelik tepkiler birkaç gün sürdü; çok sayıda okur, Hürriyet'in haberini eleştirdi. İtirazlar daha çok "yakalandı" sözcüğüne odaklanmıştı. Örneğin, Berkhan Ç. Karaduman, "Yakalandı ne demek? Nasıl bir yanlış yaptı?" diyordu. Durul Üçer: "Alkol almak ne zamandan beri suç oldu?" yazıyordu. Bazı okurlar da Selçuk İnan'ın rakı içmesinin onun "özel hayatı" olduğunu ve haber yapılamayacağını savunuyordu. Okur temsilcisi (ombudsman) olarak hemen belirteyim, Selçuk İnan'ın yemeğe gitmesi elbette haberdir. Bilindiği gibi, ünlülerin özel hayat alanı dardır ve hele de kamuya açık alanlarda yapıp ettiklerinin haber olması doğaldır. Mesele haber olması değil nasıl haber yapıldığı. Üzerinde durmamız, tartışmamız ve ders almamız gereken yanı bu.

Belki gözlerden kaçmıştır, Selçuk İnan'ın o yemeğiyle ilgili Kelebek'te de haber çıktı. Sayit Durmaz imzalı haberin başlığı "Yemekte maç izledi" şeklindeydi. Restorandan çıkarken çekilen fotoğrafın altına, ailesiyle yemek yediği, soruları yanıtlamadığı yazılmıştı. Alışıldık bir magazin haberiydi. Kelebek'te haber olmasının şaşırtıcı yanı da yok. Çünkü artık futbolcular sadece spor değil magazin sayfalarının da gözdeleri arasında. 

İnternette, Spor Arena bölümünde yayımlanan "Selçuk İnan fena yakalandı! Rakı..." başlığı ve haberi ise problemli. Son yıllarda içki içilmesi ve hayat tarzı konusundaki dayatmalara karşı bir duyarlılık geliştiği malum. Gazeteci olarak haber yazarken bu duyarlılığı görmezden gelemeyiz. Rakı ile "yakalandı" sözcüğünü yan yana getirip, rakı içmeyi suç ya da yanlış gibi sunamayız. Kuşkusuz bir futbolcunun rakı içmesini eleştiren haber de yazılabilir. Ama böyle yazılmaz. Öncelikle bir futbolcunun alkol alması yasak ya da yanlışsa bu belirtilir; sonra o futbolcuya, takım yöneticilerine ya da antrenörüne sorulur. Böylece dört başı mamur, anlaşılır bir haber çıkar ortaya.

Faruk Bildirici'nin yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar