POLEMİK

Faruk Bildirici Hürriyet muhabirini yerden yere vurdu

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, haber yapmak yerine tweet atan kendi gazetesinin muhabiri Ahmet Ercanlar'ı eleştirdi.

Faruk Bildirici Hürriyet muhabirini yerden yere vurdu

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, haber yapmak yerine sosyal medyadan kendi gazetesinin muhabiri Ahmet Ercanlar'a tepki gösterdi..

Faruk Bildirici, bir gazetecinin asli görevinin önce gazetesine haber yapmak ve daha sonra yaptığı haberi sosyal medyadan paylaşmak olduğunu hatırlatarak Hürriyet'in spor muhabiri Ahmet Ercanlar'ı köşesinden topa tuttu.

İşte Faruk Bildirici'nin bugünkü yazısından bir bölüm:

Haber yerine tweet!

HÜRRİYET’İN Fenerbahçe muhabiri Ahmet Ercanlar, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın 25 Şubat’taki karşılaşmasından bir sonraki gece iki tweet attı.

27 Şubat gece 00.12’deki ilk tweet’inde, “Bir Fenerbahçe taraftar grubu dün Ankara yolunda mola verdikleri sırada 200 kişilik bir Beşiktaşlı grubun saldırısına uğramış. Bir genç ağır yaralanmış” diyordu. Bir saat kadar sonra attığı ikinci tweet’te de başka bir olaydan söz ediyordu: “Dün gece hakkında duyduklarım inanılmaz... Fenerbahçe taraftar otobüsleri stattan çıktıktan sonra 5 numaralı otobüse köprü çıkışı silahlı saldırı olmuş”.

Ahmet Ercanlar’ın yazdıklarına taraftarlardan sosyal medyada itirazlar geldi, tepki gösterenler ile Ercanlar arasında tartışmalar yaşandı. Ercanlar, akşama doğru geçtiği iki tweet’le tartışmaları noktaladı. 16.26’daki ilk tweet’te, “Şimdi emniyet yetkilileri ile Pazar günü yaşanan olaylar ile ilgili konuştum. Onlardan aldığım bilgilendirme ile konuların uzamaması adına buraya yazıyorum” dedi. Hemen ardından attığı tweet’te de, “1. Olay Gebze’deki kavga. Polis bu olayda 4 kişinin yaralandığını belirtiyor. 2. Olayda taraftar konvoyuna bir araç sızmaya çalışmış ve bu araç polis tarafından durdurulmuş. Silah sesi rapor edilmemiş” diyordu. 

Gelen okur eleştirilerini Ahmet Ercanlar’a ilettim, ancak yazılmak üzere görüş belirtmedi. Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Arslan’a da Ercanlar’ın bu konuda haber yazıp yazmadığını sordum, “haber yazmadığı” yanıtını aldım. Bu soruyu sormamın nedeni, Doğan Medya Yayın İlkeleri’nin 27. maddesinin Hürriyet mensuplarının “elde ettikleri haber ve bilgiyi sadece gazeteye vermelerini” öngörmesi. Aynı madde sosyal medyada “..kişi ya da kurumların teyit edilmemiş bilgilerle zan altında bırakılmamasını” da içeriyor.

Ahmet Ercanlar’ın da her Hürriyet mensubu gibi gelen bilgi ya da duyumu önce araştırması, sonra haber yapması, ancak gazetede yayınlanmaması halinde yöneticilerinden izin alarak sosyal medyada yazması gerekirdi. Fakat Ercanlar, gazeteye haber yapmamış ve yeterince araştırmadan Twitter’a yazmış.

Emniyet ile ilk tweetlerinden neredeyse 15 saat sonra konuşmuş. Polis yetkilileri ile konuşunca “saldırı” gitmiş “kavga” gelmiş. Ayrıca polis silah kullanıldığını teyit etmemiş. “Saldıranlar” ile ilgili isimlendirmelerden de vazgeçmiş. Bu süreç, baştan aşağı gazetecilik hatası yüklü.

Faruk Bildirici'nin yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar