RÖPORTAJ

Etyen Mahçupyan AKP cemaat savaşında safını ilan etti!

AKP ile cemaat kavgasında iki tarafa da eleştirel bir tutumu olan Etyen Mahçupyan Yeni Şafak'a verdiği röportajda safını ilan etti...

Etyen Mahçupyan AKP cemaat savaşında safını ilan etti!
GAZETECİLER.COM
Yeni Şafak gazetesinden Nil Gülsüm'e konuşan Zaman'ın liberal kalemlerinden Etyen Mahçupyan günün en çarpıcı röportajına imza attı. Zaman'daki köşesinde Gülen Cemaati'ne dönük eleştirel bir yaklaşım içinde olan Mahçupyan bu kez bir tık yukarı çıktı ve AKP cemaat kavgasında safını ilan etti.

ZAMAN YAZARI SAFINI İLAN ETTİ: OYUM AKP'YE!

Başbakan'ın Dolmbahçe'de medyayla biraraya geldiği kahvaltılı toplantıya Ali Bulaç'la birlikte davet edilen iki Zaman yazarı arasında olan Mahçupyan köşesindeki cemaat eleştirileriyle gazetenin aykırı ismi haline gelmişti. Mahçupyan, Yeni Şafak'a verdiği röportajda da cemaate dönük eleştirilerine devam ederken seçimlerde AKP'ye oy vereceğini açıkladı.

YENİ ŞAFAK'IN CEMAAT RÖPORTAJLARI SERİSİNİN SON HALKASI

Yeni Şafak'ın cemaate karşı görüşlerin dile getirildiği röportaj serisinin son halkası olan Mahçupyan 17 Aralık için "Bu operasyon hükümete 'darbe vurmak' için yapılmıştır. Hükümete bir darbe vurulmak istendiği çok nettir." diyerek tartışmanın neresinde durduğunu gösterdi. Köşesine kıyasla daha net ifadeler kullanan Zaman yazarı dershaneler tartışmasında cemaatten yana olduğunu ancak 17 Aralık operasyonu karşısında hükümetin yanında durmayı tercih ettiğini söyledi.

İşte röportajdaki ilgili bölüm:

BUGÜN SEÇİM OLSA OYUM AK PARTİ'YE

Her iki kesimi de tanıyan bir entelektüel olarak siz nerede duruyorsunuz?

Dershanelerin kapatılması meselesinde ben dershanelerin varlığına karşı olmakla birlikte vicdani açıdan kendimi Hizmet Hareketi'nden yana hissettim. Fakat bu son dosyalarla, 17 Aralık operasyonunda bu işi yapanların iyi niyetli olmadığını düşündüm. Bu yüzden, yarın seçim olsa oyumu AK Parti'ye veririm. Çünkü, bu tür taktiklerle iktidar değişikliğinin doğru olmadığına inanıyorum. Şu anda, AK Parti'nin içeriden çökertilebilmesinin imkânları aranıyor. 'Yolsuzluk yapıyor', 'El Kaide ile ilişkisi var' diyerek veya ekonomiyi darmadağın ve yönetilemez hale getirip halkı AK Parti'den uzaklaştırarak; bu çabalarla eşzamanlı bir biçimde AK Parti'yi içeriden parçalayarak bir alternatif oluşturma arayışı var.

GÜLEN'İN BEDDUASI GEREKSİZDİ

Beddua görüntülerini nasıl yorumluyorsunuz?

İletişim kriterleri açısından çok doğru bir davranış olmadı. Gereksiz bir şeydi. Batı dünyası için de çok sakıncalı bir hareketti. Batılılar zaten İslâm'a karşı önyargılılar; bu örnek de kullanılabilir bir örnek oldu. Diyelim ki sohbette böyle bir olay yaşandı, ama yayınlanması hataydı.

CEMAAT HAYALE KAPILDI

Cemaat ne oldu da böylesine hırslı ve savaşçı bir üslûbu benimsedi?

AK Parti iktidarıyla birlikte muhafazakar kesim siyasette, iş dünyasında, bürokraside etkinleşti. Muhafazakar kesimde özellikle bürokraside yekpare bir biçimde en etkili olan 'Hizmet Hareketi'ydi. Bürokratik güç sahibi olmak, iktidarın parçası olmak demektir. Emniyet ve özerk bir alan olan yargı kadrolarına sahip olması sebebiyle Hizmet Hareketi birdenbire kendisini iktidarın göbeğinde buldu. Ve belki de hayal edemediği bir gücü kullanabileceği bir noktaya geldi. Bu güç de muhtemelen Hizmet Hareketi içerisindeki bazı kişileri yeni hayaller kurmaya yöneltti.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN

ÇOK OKUNANLAR