KİTAPLIK

Eski çalışanı Akit'in kaçak binasını yazdı

Gazeteci Halis Mutlu İslamcı medyanın kindar yüzünü yazdı. Mutlu, Sertan yayılarından çıkan "İslamcı Medyanın Kindar Yüzü" isimli kitabıyla şimdiye kadar hiç tartışılmamış konuları gündeme getiriyor

Eski çalışanı Akit'in kaçak binasını yazdı

20 yıla yakın Akit Gazetesi ve Cuma Dergisi’nde Temsilci ve Muhabir olarak çalışan Gazeteci Halis Mutlu, yaşadıklarını “İslamcı Medyanın Kindar Yüzü” kitabında bir araya getirdi. Gazetenin ‘kaçak binasını’, ‘reklam vermeyen holdinge tavır’ alındığını anlatan Mutlu, AKP döneminde dindarlık algısının değişmesini ve ‘çaldıysa bizim uşak çaldı, çaldı ama hizmet yaptı’ tezinin örneklerini veriyor. 

İşte kitaptan bazı çarpıcı bölümler:

AKİT’İN KAÇAK BİNASI

“Türk medyasının karakteristik özelliklerinden biri rakiplerine yönelik suçlayıcı yayın yapmasıdır. Bunun aslında basit bir nedeni var; aynı konudaki kendi suçunu gizlemek. DenemeBu durum İslamcı medyaya da sirayet etmiştir. Akit, seküler medyayı hep hırsızlık, kaçakçılık ve dolandırıcılıkla suçlar. Kaçak bina, vergi kaçakçılığı vs. gibi. Ancak kendi durumuna ise normal bakar. Akit, Bağcılar Göztepe’deki merkez binasının hemen önündeki matbaasının üzerine daha modern ve büyük bir bina yapmak istedi. Bunun için gerekli tüm hazırlıklar yapıldı ve inşaata başlandı. Binanın taşıyıcı kolonları dikilmişti ki Bağcılar Belediyesi (O dönem Refah Partili idi) ekipleri gelerek inşaatı kaçak olduğu gerekçesiyle durdurdular. Akit, kaçak binasına izin vermedi diye dönemin Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık’a cephe aldı. Kaçak inşaatın kalıntıları hala ucube olarak orada durur. Gazetenin, Ankara Saray’daki tesislerine ruhsat alınma şekli ise tam bir komedidir. Seküler medya kaçak yaparsa kötü; Akit kaçak yaparsa, engel olan kötü!”

BIRAK O PİSİ, BİZE REKLAM VERMİYOR

Yeşil sermayeli Kombassan Holding’in patronu ile yapılan röportaj, reklam vermediği için gazete tarafından kullanılmadı. Mutlu, patronuyla yaşadığı Kombassan diyaloğunu şöyle anlatıyor: 

“Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, bor madeninin çıkartılıp ve işletilmesiyle ilgili ciddi fizibilite çalışmaları yapmıştı.

Bayram ile çalışmaları ve bor madeni konusunda detaylı bir söyleşi gerçekleştirmiş, bu maden hakkında da geniş kapsamlı bir dosya hazırlamıştım. Çalışmamı yazı işlerine teslim ettim ve beklemeye koyuldum Günler geçtiği halde bizim çalışmaya gazetede yer verilmiyordu. Mustafa abinin (Karahasanoğlu) yanına inip Haşim Bayram röportajının yayımlanmama gerekçesini sorduğumda aldığım cevap karşısında adeta nutkum tutulmuştu…’Bırak o pisi, Cumhuriyet’e reklam veriyor; ama bize vermiyor!”

NURAY MERT’İ SOR!

Yayınlanmayan başka bir röportajın hikayesi daha da farklı. Kanal 7’de Haber Saati’ni sunan bugün Hürriyet Yazarı olan Ahmet Hakan’la yapılan söyleşi de yine kullanılmamış. Kitapta o bölümde şöyle:

“Mustafa abi, Ahmet Hakan’la röportaj yapacağımı biliyordu. Yanına çağırıp, ‘niye bunla tekrar konuşuyorsun ki?’ diye sordu. ‘Sivil Dayanılmaz Bir Yürek’ isimli kitabından bahsedip bu röportajın kaçınılmaz olduğunu söyledim. "O zaman Nuray Mert’i de sor, dedi. Nuray Mert’in nesini sorayım Ahmet Hakan’a! dedim. Bir ilişkilerinin olup olmadığını sor…" Ertesi gün Hakan, Mustafa abiyle görüştü. Beni çağırdı ve dedi ki: "röportajı yayınlamayalım.”

HALİS MUTLU KİMDİR?

1977 yılında Gümüşhane'de doğdu. Gazeteciliğe olan ilgisi lise yıllarında medya sektörü ile tanışmasına neden oldu. Bölgesel yayın yapan bir televizyon kanalında sokak röportajları yaptı. Akit gazetesinde profesyonel olarak mesleğe başladı. 28 Şubat'ın en karanlık günlerinde yaptığı haberlerle dikkat çekti. Akit gazetesini çıkaran siyaset - haber ve yorum dergisi Cuma'nın Ankara temsilcisi oldu. Daha sonra aynı derginin genel yayın yönetmenliğini yürüttü. Askerlik vazifesinin ardından Vakit gazetesi Ankara büroda çalıştı.

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş döneminde Saadet Partisi İstanbul il basın danışmanlığı görevini yürüttü.

8sutun.com, Timeturk.com ve Cafesiyaset.com'da haber koordinatörlüğü ve genel yayın yönetmenliği yaptı.

Yeni Şafak gazetesinin internet sitesinin yayın yönetmenliği görevinde de bulunan Mutlu, Susurluk Komisyonu Sözcüsü merhum M. Bedri İncetahtacı'nın makalelerini Sırrın Çözümü isimli kitapta topladı.

ÇOK OKUNANLAR