MEDYA KÖŞESİ

Ersoy Dede patates soğan fırsatçılarını bakın kime benzetti

Tanzim satışla piyasanın gerçek seviyesine döneceğini söyleyen Star yazarı Ersoy Dede, fırsatçıların durumunun Hollandalı Lalecileri andırdığını söyledi ve çok konuşulacak bir öneride bulundu.

Ersoy Dede patates soğan fırsatçılarını bakın kime benzetti

Star yazarı Ersoy Dede, 1636 yılında Hollanda'da lale soğanlarının spekülatif biçimde değerlenip ciddi yatırım aracına dönüşmesi meseleni hatırlattı. Tanzim satışların patatesi-soğanı 2 liraya çekmesiyle de fırsatçıların durumunun Hollandalı Lalecileri andırdığını ifade eden Dede, bir de öneride bulundu ve "Varsa bu ara patlıcana yatırım yapan, bir an önce bozdursun derim.." ifadelerini kullandı.

Tanzim satış eliyle piyasa gerçek seviyesine dönecek

1636’da Hollanda’da lale soğanları spekülatif biçimde değerlenmiş ve ciddi bir yatırım aracına dönüşmüştü. (Debroah Moggach’nın ‘Lale Çılgınlığı’ romanını ve Charles Mackay’ın olağanüstü kitlesel yanılgılar ve kalabalıkların çılgınlığı kitaplarını tavsiye ederim) İşler çığrından çıkınca, Müstakil Hollanda Çiçekçiler Loncası, parlamento tarafından çıkarılan karar ile belli bir tarihten önce yapılan tüm sözleşmelerin geçersiz olduğunu ilan etti.. Elinde lale soğanı olanlar gerçek piyasa fiyatından ancak satabildi, kağıt üstünde lale alanlar duvara tosladı.. Şimdi tanzim satışların patatesi/soğanı 2 liraya çekmesiyle patlayan fırsatçıların durumu tam da Hollandalı Lalecileri andırıyor.. Varsa bu ara patlıcana yatırım yapan, bir an önce bozdursun derim..

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar