DİZİ DÜNYASI

'Engin Altan Düzyatan çok çabuk öğreniyor'

Kerem Bursin, Tolga Karel, Hande Subaşı, Fırat Tanış gibi oyunculara sahne dövüşü eğitimleri veren Karagülle, bu aralar Diriliş Ertuğrul’da başrol oynayan Engin Altan Düzyatan’a eğitim veriyor.

'Engin Altan Düzyatan çok çabuk öğreniyor'

Özellikle tarihi yapımlardaki savaş sahneleri herkesin ilgisini çeker. Oyuncular kılıç kullanmayı, at binmeyi nasıl öğrendiler? Kimlerden, ne kadar süre ders aldılar? Profesyonel sporcular gibi mi çalışırlar, yoksa sadece role yönelik eğitimler mi alırlar?

Türkiye’nin ilk Tarihi Savaş Sanatları ve Sahne Kombatı topluluğunun kurucusu kılıç ve sahne koreografisi eğitmeni İlker Can Karagülle, tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını ya anlattı. 

Kerem Bursin, Tolga Karel, Hande Subaşı, Fırat Tanış gibi oyunculara sahne dövüşü eğitimleri veren Karagülle, bu aralar Diriliş Ertuğrul’da başrol oynayan Engin Altan Düzyatan’a eğitim veriyor.

Deneme

UZAKDOĞU SAVAŞ SANATLARI BENİ ETKİLEYEMEDİ

Filmstudio: Bize savaş sanatı eğitmenliğine nasıl başladığınızı anlatır mısınız?

İlker Can Karagülle: Küçük yaşlardan beri, uzun yıllar hobi olarak farklı farklı disiplinlerle yaptığım araştırma ve pratik çalışmalar zamanla profesyonel bir işe dönüştü. Kılıç ve tarih küçük yaşlardan beri ilgimi çekmiştir. Tarihi kılıç kullanma sanatı ile ilgili ülkemizde gerçekçi bir spor branşı yoktu. Uzakdoğu savaş sanatları, çok iyi bir pazar kurmuş olmasına rağmen beni gerçekçilik ve tutarlılık bakımından etkileyememiştir. Bugün savaş sanatlarıyla nam salmış bu kültürlerin gerçek savaş tarihinde hiçbir yerlerinin olmaması, Uzakdoğu savaş sistemlerinin yeniçağda kapital düzenle birlikte gelen kültür pazarı gereçlerinden bir tanesi olduğunun göstergesi. Avrupa'da yükselen, gerçek tarihten alıntılarla yeniden yapılanan HEMA ( Historical European Martial Arts ) topluluklarını keşfettim. Sistemleri gerçekçi ve kökenleri sağlamdı. 2007 Yılında dernek olarak Kuzgun Akademi Tarihi Savaş Sanatları Araştırma ve Geliştirme Topluluğu’nu kurdum.

Deneme

TARİHİ SAVAŞ SANATI ALANININ GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Filmstudio: Kuzgun Akademi’yi kurmanızın amacı neydi?

İlker Can Karagülle: Akademi, ülkemizde tarihi savaş sanatlarıyla ilgili olan kişilerin bir çatı altında toplanarak bu ilgiyi geliştirebilmelerine destek olmak, etkinlik ve faaliyetler programlayarak ülkemizde de bu alanın gelişmesini sağlamak amacıyla kuruldu. Akademiden önce mesleğim müzisyenlikti. Kamera ve ses sistemlerini iyi tanıyordum. Eski tecrübelerle, savaş sanatları birleşince 'Stage Combat' Sahne dövüşü ve aksiyon koordinasyon hizmeti vereceğimiz Kuzgun Aksiyon Dizayn doğdu.

MERAKLI OLAN HERKES BU EĞİTİMLERİ ALABİLİR

Filmstudio: Kuzgun Akademi’de kimlere, hangi eğitimler veriliyor?

İlker Can Karagülle: Kuzgun Akademi, ateşli silahlar öncesi dönemlere meraklı, tarihe ve kılıç kullanmaya ilgisi olan herkesin dahil olabileceği bir paylaşım platformu.

Kılıç kullanma sanatı atölyesi, sahne koreografisi atölyesi, zırh, kostüm ve aksesuarlar üretim atölyesi, tarihi okçuluk atölyesinde eğitimler veriliyor.

Deneme

KILIÇ KULLANMAK, ZAMAN, EMEK VE SABIR İSTER

Filmstudio: Kursiyerlerinizin nasıl bir profili var?

İlker Can Karagülle: Akademimiz çalışmalarına anlık ilgi oldukça fazla fakat süreklilik oranı düşük maalesef. Savaş sanatı temelli olan çalışmalarımızda belli bir dereceye gelebilmek için belli bir süre sabır ve sistemli çalışmaya ihtiyaç var fakat katılımcılarımızın çoğu bir şeyler hemen olsun istiyorlar. Sabır ve çaba aşamasını geçen gruplar akademiden kopamaz hale geliyorlar. Küçükler 14-18 yaş, gençler 18-25 yaş, yetişkin 25 yaş ve üzeri şeklinde üç grubumuz var.

ENGİN ALTAN DÜZYATAN’A DİRİLİŞ ERTUĞRUL İÇİN EĞİTİM VERİYORUM

Filmstudio: Bugüne kadar hangi oyunculara, hangi dizi ve filmler için ders verdiniz?

İlker Can Karagülle: Bugüne kadar, ‘Bir Zamanlar Osmanlı’, ‘Osmanlı'da Derin Devlet’, ‘Fatih’, ‘Güneşi Beklerken’, ‘Sakarya Fırat’, ‘Diriliş Ertuğrul’ gibi projelerin koreografi ve oyuncu eğitimlerini verdim. Bu projelerde, Engin Altan Düzyatan, Kaan Taşaner, Cemal Hünal, Aslı Tandoğan, Kerem Bursin, Hande Subaşı, Fırat Tanış, Tolga Karel, Dağhan Külegeç, Orhan Kılıç, Devrim Saltoğlu, Serdar Deniz, Barış Alpaykur, Mehmet Ünal, Ozan Osmanpaşalıoğlu, Ahmet Uğurlu, Altay Özbek gibi isimlerle çalıştım.

Deneme

OYUNCULAR SAVAŞ SANATI DEĞİL, SAHNE SAVAŞI EĞİTİMİ ALIYOR

Filmstudio: Sinemada savaş sanatları eğitiminin önemi nedir?

İlker Can Karagülle: Aslında oyunculara verilen eğitim savaş sanatları eğitimi değil. Biz bunu da düzeltmeye çalışıyoruz. Bir projede aksiyon sahnesi olduğu anda, dövüş eğitmenleri veya yardımcı oyuncu olarak dövüş eğitimli sporcular aranıyor. Sahne dövüşü ve aksiyon aktörlüğü bambaşka bir yapı. Herhangi bir alandaki bir dövüş eğitmeni koreografi yazamaz veya kameranın istediği yapıyı kuramaz. Gerçek dövüş sisteminde sert, hızlı ve okunmayan hareketler vardır. Oysa sahne dövüşünde hareketler sinema diline uygun hale getirilir. Gerçek dövüş çalışmalarında temas vardır. Sahne dövüşündeyse temas olmadan, bunları gizleyerek gerçekçi gösteren mesafe ve beden diliyle ilgili yöntemler vardır. Oyuncularımızın dövüşüyormuş gibi yapmanın ama bunu en gerçekçi şekilde göstermenin, her iki tarafa da en ufak zarar gelmeden yapmanın eğitimini almaları gerekir. Bu da beden ile ilgili özenli bir çalışma gerektirir.

ANA KARAKTERİN KARŞISINDA PERFORMANS AKTÖRLERİ OLMALI

Filmstudio: Başrol oyuncuları gibi figürasyonun da bu eğitimi alması önemli mi?

İlker Can Karagülle: Ana karakterlerin temel beden koordinasyonu, reaksiyon ve yazılan koreografiyi çalışmaları tek başına yeterli değildir. Yardımcı oyuncular yani performans aktörleri bu iş için yetişmiş özel oyunculardır. Bir projede ana karakteri istediğiniz kadar iyi yetiştirin, karşısına amatörler, dövüşçüler veya figüranlar koyduğunuzda istenilen sonucu asla elde edemezsiniz. Profesyonel performans aktörleri, sahnenin ortaya çıkmasını sağlayan niteliklere sahiptir. Mesafeleri oyuncuyu koruyacak şekilde oyun anında algılar, reaksiyonları doğru zamanlarda etkili bir şekilde verir ve hataları telafi edebilirler.

Deneme

CEMAL HÜNAL’IN AT ÜSTÜNDEKİ PERFORMANSI MÜTHİŞ

Filmstudio: Bir profesyonel gözüyle, dövüş sanatını, kılıç tutmayı ya da vücut koordinasyonunu en iyi yapan oyuncular sizce kimler?

İlker Can Karagülle: Cemal Hünal at üstünde sergilediği performansla Bir Zamanlar Osmanlı’da müthişti. Engin Altan Düzyatan, çok yetenekli, çabuk öğreniyor ve hemen uyguluyor. Kerem Bursin de yine çalıştığım yetenekli oyunculardan birisi. Mehmet Ünal, Hasan Yalnızoğlu ve Barış Alpaykurt'ta aksiyon alanında geleceği parlak isimler.

SAVAŞ SAHNELERİNDE HOLLYWOOD ÖNDE

Filmstudio: Tarihi savaş sahnelerinde hangi ülkeler daha başarılı?

İlker Can Karagülle: Yüceltmek istemiyorum ama Hollywood yine en tepe noktada. Alman yapımları aksiyon konusunda çok iyiler. Ridley Scott dönem projelerinde ilk ismim. Onu da yine başarıya taşıyan şey, doğru seçimler yapabiliyor olması ve aksiyon konusunda ikincil departmanlara verdiği önem. Aksiyon sahnesinde koltuğunu aksiyon yönetmeniyle paylaşabiliyor olması profesyonelliğinin ve kendinden çok işi düşündüğünün en büyük göstergesi.
ÇOK OKUNANLAR