GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Emre Aköz

Sabah

Emre Aköz

İstanbul Üniversitesi'nde yapılan rektör seçimleri sonucunda seçimlerde 2. sırada yer alan Prof. Dr. Mahmut Ak'ın rektörlüğe atanmasına dair tepkiler ve protestolar, medyada doğal olarak yer buldu.

Ancak Emre Aköz, Sabah gazetesindeki köşe yazısında, 1981'de çıkarılan yasaya dayanan bu atama işlemine, zamanında iktidara gelen CHP de dahil olmak üzere, 16 hükumetin hiçbirinin itiraz etmediğini hatırlatarak, önemli bir noktaya parmak bastı. Emre Aköz'ün yazısından bir bölümü alıntılayalım:

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde yine aynı tartışma çıkmıştı. Bu tuhaf kanun sayesinde sadece tek oy alarak (yani kendine oy vererek) altıncı olmuş bir adayın, rektör atanabileceğini TV'de söylemiştim. "Abartıyorsun" dediler. Bir hafta sonra Sezer, iki oy almış birisini rektör atadı!

***
Bugün muhalefetteki partiler ve onların taraftarları tarafından bu uygulama şiddetle eleştiriliyor olsa da, Emre Aköz'ün de vurguladığı gibi, söz konusu partiler iktidardayken kendi görüşlerine uygun isimleri üniversitelerin başına atamak için aynı yasayı memnuniyetle kullandıklarından, bugün isyan etmeye pek de hakları olmadığını düşünüyoruz. Ne dersiniz? 

Peki ya, ülkedeki sorunları düzeltip 80 darbesinin izlerini silmesi, yeniden darbelerin yapılamayacağı güçlü bir demokrasi kurmaları için halk tarafından iktidara getirilen sol-merkez hükumetlerin, görevlerini yapmak yerine kişisel hesaplarının peşine düşmesinin nasıl bir ihanet olduğunu, bugünün gençleri acaba görebiliyorlar mıdır? 

Ahmet Necdet Sezer, iki oy alan adayı rektör olarak atadığında bunun demokrasi olduğunu savunanların bugün itiraz etmete yüzleri olabilir mi?

AK Parti'nin uygulamalarını eleştirenlerin sokaklara dökülmeden önce şunu hatırlaması çok önemli: Bir zamanlar aynı uygulamaları CHP ve diğer partiler de büyük bir zevkle kendi çıkarları için kullanıyorlardı ve üstelik o yıllarda bu uygulamalara itiraz edenler, tepki gösterenler, savunmalarının bile doğru düzgün dinlenmediği DGM'lerde yargılanarak yok ediliyorlardı.

Emre Aköz'e bize o günleri tekrar hatırlattığı için teşekkür ediyoruz.

Oktay İhsan / oktayihsan@gazeteciler.com

ÇOK OKUNANLAR