GÜNDEM

Elazığ'da "Uyuşturucuyla Mücadelede Medyanın Rolü" sempozyumu

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın rolü konulu panel Elazığ’da gerçekleştirildi.

Elazığ'da "Uyuşturucuyla Mücadelede Medyanın Rolü" sempozyumu

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın rolü konulu panele ulusal televizyon ve gazetelerden çok sayıda isim katıldı.

İlk oturumun başkanlığı ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı yaptı. İlk oturumda Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Dr. Süleyman Basa, A Haber Koordinatörü Fatih Atik ve Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger konuyla ilgili katılımcılara düşüncelerini ve görüşlerini paylaştılar.

şebnem

Ardından ikinci oturuma geçildi. İkinci oturumun başkanlığını Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet yaptı. İkinci oturumda, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, İnternet Haber Ankara Temsilcisi Hatice Kübra Özdemir ve Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru, Çay Tv Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır’da düşüncelerini aktardılar.

hatice kübra

MEDYA SORUMLU DAVRANMALI

Yapılan sempozyuma katılan medya mensupları, uyuşturucuyla mücadelede medyanın üzerinde büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Medyada kullanılan dil ve görsellerin önemine değinilirken, sosyal medyanın da etkileri gündeme getirildi. 

Medyanın yapılan haberlerde "özendirici" bir dil kullanmaması gerektiğinin altını çizen gazeteciler, uyuşturucu maddelerin zararlarıyla ilgili özellikle gençlere yönelik içeriklerin hazırlanması gerektiği konusunda hem fikir oldular. 


YEREL MEDYADAN MANDACI OLMAZ

Programın açılış konuşmasını yapan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, “Anadolu Yayıncıları Derneği sadece yerel medyanın sorunlarını çözmek için kurulmuş bir sivil toplum örgütü değil. Ülkemizi ilgilendiren sosyal olgu ve olayları yakından takip eden memleket meselelerinde tavır geliştiren refleks ortaya koyan önemli bir sivil toplum örgütü. Biz bu organizasyonu gönüllü amatör ruhunu kaybetmemiş yerel televizyoncular ile kurduk çok şükür. Bütün büyük yolcuklar ilk adım ile başlar. İlk adımı attık. Kısa zamanda kurumsallaşarak Türkiye’nin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarının yerini aldık. Anadolu kanalları ile ilgili 2 noktanın altını çizmek isterim. Her toplantıda her programda bunu söylüyoruz. Yerel Medya bu milletin değerlerinin yanında yer alır, Yerel Medya’dan mandacı olmaz, darbeci olmaz. Yerel Medya Ramazan’da sakız orucu bozar mı gibi magazin yapmaz. Dolayısıyla bu toplumun bu toprakların değerlerinin ortalamasını temsil eder” ifadelerine yer verdi.

sinan burhan

“TÜRKİYE’DE SON DÖNEMDE UYUŞTURUCUN YAYGIN BİR HALE GELDİĞİNİ İLKOKULLARA KADAR İNDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

  “Yerel Medya’ya sahip çıkmak bu ülkenin birliğine beraberliğine sahip çıkmak demektir” diyen Başkan Sinan Burhan “Yerel Medya’ya sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmak demektir. Bu programı neden yapıyoruz. Son günlerde uyuşturucu kullanma yaşının ya da başlama yaşının 13 yaş olduğunu görüyoruz. Dünya’da uyuşturucu kullanımın 250 milyonu bulduğunu Türkiye’de son dönemde uyuşturucun yaygın bir hale geldiğini ilkokullara kadar indiğini görüyoruz. Bu noktada hem yerel Medya’nın hem de ulusal medyanın duyarlılık oluşturmak farkındalık oluşturmak için böylesi güzel bir etkinliği gerçekleştirmesi için bir vesile oldu ”diye kaydetti.

BUZ DAĞININ GÖRÜNMEYEN KISMINA DİKKAT!

Cumhurbaşkanının çizdiği vizyon ve çerçevede, uyuşturucu ile mücadeleyi terörden farksız gördüklerini ve konseptlerini de ona göre belirlediklerini belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım,"İletişim, ilgi, data ve birçok çağın iç içe geçtiği çok katmanlı bir çağda yaşıyoruz. Burada iletişim aracı olarak medyanın rolü konu olarak seçilmesi fevkalade önemlidir. Fırat üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, uyuşturucuya başlamanın en önemli nedenlerinden birisi 'merak' yüzde 56 çıkmıştır. Uzmanlarca anlatılması dile getirilmesi çok önemli zira yanlış iletişim araçları tarafından veya yanlış bir terminolojiyle dile getirildiği zaman merak uyandıracaktır" dedi.

Geçen yılın ilk 9 ayına göre sadece esrar yakalamalarında yüzde 650'ye varan 6 kata aşkın bir artış olduğuna dikkat çeken Vali Kaldırım, "Genel konsept, ilimizde uyuşturucu ile mücadele de son 1 yılda örnek bir iş birliği içerisinde iyi mücadele ediyoruz. Burada bu tür yapıların suç organizasyonlarının belini kırdık. Zira Kokainde 3 kat bir artış var. Maalesef gençlerin ağına düştüğü extacy gibi haplı kullanımda da yakalanmalarda 2 katı bir artış var. Dolayısıyla bu mücadelenin ne kadar verimli ve isabetli yapıldığını ve birlikte hareket edildiğinde ne kadar başarılı olduğunu görmekteyiz. Geleneksel yöntemlerin yanında Deep wep dediğimiz kimsenin farkına varamadığı, anonim olan, kullanıcısının belli olmadığı ve kimin nerden girdiği belli olmayan alanın aslında buzdağının görünen alt kısmının çok farklı olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

SORUMLU BİR EĞİTİM GEREKLİ

Her şeyden önce iyi bir eğitimle toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise"Türkiye'nin 81 ilinde, ekonomik krizin gerekçeleri ve çözümleri konuşulurken, Elazığ'da yaşamın diğer boyutundaki sorunlarla ilgilenmesi gerektiği konusunda böyle bir panelin yapılmasında mutluluk duyuyorum. Toplumdaki sorunların temelinde eğitim var. Tabi ki uyuşturucu kullanmanın gerekçeleri ve çözümleri vardır. Bununla mücadeledeki sosyolojik ve psikolojik boyutları vardır. Ama her şeyden önce iyi, sorumlu bir eğitimle toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir" diye kaydetti.

Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'da gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmanın en temel yolunun spor ve eğitim olduğunu kaydetti.

Programa; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangül, çok sayıda gazeteci, STK Temsilcileri, kurum ve kuruluş müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

GECENİN ANISINA PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Daha sonra plaket törenine geçildi. Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, A Haber Koordinatörü Fatih Atik, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Süleyman Basa, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, İnternet Haber Ankara Temsilcisi Hatice Kübra Özdemir, Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru, Altaş TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Deniz ve Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır’a plaket takdim edildi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar