GÜNDEM

Dünya basını seçim sonuçlarını böyle gördü!

Türkiye'deki kritik erken seçim dünya basınında da geniş yer buldu. İngiliz, ABD ve Fransız basını seçimi detaylı bir şekilde analiz ederek, gelişmeleri okuyucularıyla paylaştı.

Dünya basını seçim sonuçlarını böyle gördü!

Uluslararası kamuoyu seçim sonuçlarını yakından takip etti.

GUARDİAN: ERDOĞAN KENDİSİNE GÜVENEN BİR TONLA KONUŞTU

İngiliz Guardian gazetesi seçimle ilgili gelişmeleri internet sitesindeki canlı anlatım sayfasından aktardı. Gazetenin İstanbul muhabiri Kareem Shaheen, Erdoğan’ın Huber Köşkü’nde yaptığı konuşmaya dikkat çekerek, “Erdoğan, kendisine güvenen bir tonla yeni cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle hayata geçirilecek olan bir dizi büyük projeyi sıraladı ve Türkiye’nin kendisine bağımsız bir yol çizeceği mesajını verdi” yorumunu yaptı.

FİNANCİAL TİMES: MUHALEFET AÇIKLANAN SONUÇLARA İTİRAZ EDİYOR

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’deki seçimler ile ilgili haberini “Destekçileri Erdoğan’ın zafer ilan etme yolunda olduğunu söylüyor” diyerek duyurdu. Haberde, “Erdoğan’ın destekçileri Cumhurbaşkanı’nın 5 yıl daha görevde kalacağını iddia ediyor. Ancak muhalefetin adayı Muharrem İnce Anadolu Ajansı’nın açıkladığı verilere itiraz ediyor” ifadesi kullanıldı.

WASHİNGTON POST: YENİ YÖNETİM SİSTEMİ ERDOĞAN’A GENİŞ YETKİLER TANIYACAK

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post gazetesi ise haberi “Erdoğan resmi olmayan sonuçların zafere işaret ettiğini söylüyor, muhalefet partisi ‘Manipülasyon var’ diyor” başlığıyla duyurdu. Erin Cunningham imzalı haberde “Parlamento ve yargı sisteminin otorite alanını daraltmak üzere tasarlanmış olan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, Erdoğan’a geniş yetkiler tanıyacak. Muhalifler, bunun tek adam rejiminin önünü açacağını söylüyor” deniyor.


LE MONDE: MUHALEFETTE HAYAL KIRIKLIĞI

Fransız gazetesi Le Monde ise “Erdoğan zaferini ilan etti, muhalefet sonuçlara itiraz ediyor” ifadesini kullanıyor. Haberde, Erdoğan’ın ilk turda aldığı rakamların muhalefet tarafında büyük bir hayal kırıklığıyla karşılandığı belirtildi.

CNN: CHP İÇİN DARBE

CNN International da kritik seçimini internet sitesinin manşetinden duyurdu. Başlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın galibiyet konuşması üzerinden veren CNN, “Resmi olmayan sonuçlar, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın 15 yıllık iktidar süresini uzatacak” ifadesini kullandı. Erdoğan'ın siyasi hakimiyetine yönelik en ciddi güçlüğü aştığının belirtildiği haberde, “sonuç Erdoğan'ın en yakın rakibi Muharrem İnce ve Cumhuriyet Halk Partisi için darbe” yorumunda bulundu.

NYT: SARSINTI YARATTI

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin kritik seçimi önde götürdüğünü aktardı. Sonuçların netleşmesinin ve Erdoğan'ın galibiyet konuşması yapmasının ardından NYT, “sonuç sadece Türkiye'de değil, Batı ve bölge ülkelerinin başkentlerinde de hissedilecek sarsıntılar gönderdi” ifadesine yer verdi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar