KARİKATÜR

Dumanı üstünde yepyeni bir dergi 'Türk Mucizesi'

Halen Hürriyet gazetesinin karikatüristi ve Penguen dergisinin çizerlerinden olan M.K. Perker, yine "çılgınca" diye tanımlanabilecek bir işe imzasını attı.

Dumanı üstünde yepyeni bir dergi 'Türk Mucizesi'
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK

Halen Hürriyet gazetesinin karikatüristi ve Penguen dergisinin çizerlerinden olan M.K. Perker, yine "çılgınca" diye tanımlanabilecek bir işe imzasını attı.

The New York Times, The Wall Street Journal ve The New Yorker gibi pek çok prestijli gazetede illüstrasyonları yayımlanan, Dünya çapında çizgi romanın en büyük ödülü olarak kabul edilen Eisner ödüllerine tarihte aday gösterilen ilk Türk çizer, Kutlukhan Perker, Türkiye'de 2011 yılında yayınlanan ve Muzır Kurulu'nun kararı yüzünden kapanmak zorunda kalan Harakiri dergisi ile de tanınıyor.

Perker'in yeni projesi 3 ayda bir yayınlanacak bir çizgi roman-mizah dergisi.

Derginin hem dikkat çekecek hem de üzerine konuşulacak bir de ismi var: "Türk Mucizesi"...

Perker, geçen hafta Penguen'deki köşesinde son projesinin ismini neden Türk Mucizesi seçtiğini ve 52 sayfalık dergiyi tek başına yazıp çizecek kadar çılgınca bir işe neden kalkıştığını da anlatmıştı.

İşte Perker'in anlatımı ile Türk Mucizesi dergisinin hikayesi:

Deneme

"Yeni bir dergi çıkarmak zor iş ama dergiye isim bulmak da zor. Bir kaç aydın yeni bir dergi üzerinde çalışıyordum. Bu dergi yeni başlattığımız "Penguen Öykü" dizisinin ilk serisi olacak. Ve önümüzdeki hafta çıkacak.

Bildiğiniz aylık dergiler gibi içinde bir çok öykü ve karakter var. Aylık dergilerden farkı, 3 ayda bir çıkacak olması. Çünkü derginin tamamını ben yazıp çizdim.

Derginin adı: Türk Mucizesi. Bir yanlış anlaşılma olmasın diye açıklama ihtiyacı duyuyorum. Dergiyi ben tek başıma yazım çizdiğim için adı Türk Mucizesi değil. Öyle bir iddiam yok tabii ki. Ama bu tamlamanın içindeki ironiyi, iyi niyeti ve naifliği sahiplenebilirim.

Her birimizin günlük hayatı da biraz böyle. Tamam beklediğiniz kötü espiriyi de yapayım hadi: "Hepimiz biraz Türk Mucizesi" değil miyiz?

Dergideki arkadaşlar ara sıra uğradığında soruyorlar: "Abi manyak mısın neden böyle bir işe kalkıştın?"

Neden yaptım? Çünkü Rober Crumb da yaptı. Çünkü Norman Mailer çok güzel romanlar yazdı. Çünkü Uderzo, Asterix'i çizdi. Çünkü Jacques Tati 'Amcam'ı çekti. Çünkü Dali, İspanya'dan kalkıp bir yolculuğa çıktı.

Çünkü Oğuz Abi'nin odası Matbaa ve Kağıt kokuyordu. Çünkü Met-Üst'n odası Gırgır kokuyor. Çünkü bu ülkede her çarşamba 4 mizah dergisi çıkıyor ve ben çarşambaları iple çekiyorum. Çünkü metro beni dergiye getiriyor. Çünkü ben 41 yaşında hala koltuğunun altındaki dosyayla Cağaloğu Yokuşunu tırmanan 15 yaşındaki çocuğum."

ÇOK OKUNANLAR