GÜNDEM

'Dokunan yandı' peki ya indiren?

Olay kitap internete düştü! Peki kitabı indirenler suç mu işliyor? İşte cevabı...

'Dokunan yandı' peki ya indiren?
Savcılığın inceleme başlattığı olay kitap İmamın Ordusu'nu, bilgisayarına indirenler suç mu işliyor? İddialara göre ortada henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadığı için suç teşkil etmez. Peki indirilen kitap mail aracılığıyla bir başkasına gönderilirse? İşte bu sorunun cevabı;

Ergenekon tutuklusu Ahmet Şık'ın yazdığı ve polis tarafından taslakları toplanan 'İmamın Ordusu' adlı kitap, internette yayınlandı. 298 sayfa olan taslağın ilk sayfasında Şık'ın tutuklanırken söylediği 'Dokunan Yanar' sözleri başlık olarak yer alıyor. Kitap internetten yayınlanınca, sosyal paylaşım sitelerinde de hızla paylaşılmaya başladı.

Tüm bu gelişmeler üzerine özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali inceleme başlattı.

KİTABI BİLGİSAYARINA İNDİRENLER NE OLACAK?

Bu gelişme üzerine kitabı bilgisayarına indiren binlerce kişinin aklına ise aynı soru geldi: "Suç mu işledik?" İnternet Hukuku Uzmanı Avukat Başak Purut, konuyla ilgili Habertürk'ün sorularını yanıtladı.

İşte Purut'un sözleri:

"Yayınlanan linkten kitabı bilgisayarına indirenler için hiçbir şekilde yasal sakınca olmaz. Çünkü bu konuda herhangi bir kişiye tebliği edilmiş bir şey yok. Vatandaşlar, indirip okuduğu şeyin yasaklı bir şey olduğunu bilmiyor. Kaldı ki yasaklı bile olsa bu yine suç değildir. Örgüt dokümanı olduğu konusunda zaten kesin hüküm yok. Yayında olan çok daha ağır propoganda malzemeleri var.

"İNDİRİP BAŞKALARINA GÖNDERENLER CEZA ALABİLİR"

Fakat burada şöyle bir şey var; indirip başka birine gönderen kişiler için dağıtımını sağlamaktan inceleme başlatılabilir. Yargılama neticesinde kitap taslağının örgüt dokümanı olduğu kesinleşirse, örgüt propagandası yapmaktan ceza alabilirler.
ÇOK OKUNANLAR