GÜNDEM

Doğan Şentürk: Gazetecilerin can güvenliği de tehlikede!

FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, gazetecilerin kimi zaman can güvenliğinin de tehdit altında olduğunu söyledi.

Doğan Şentürk: Gazetecilerin can güvenliği de tehlikede!


Çağdaş Gazeteciler Derneği ile Karaelmas Gazeteciler Derneği'nin Zonguldak'ta düzenlediği "Medya ve Geleceğe Bakış" panelinde, basın özgürlüğü masaya yatırıldı...

Konuşmacı olarak panelde yer alan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye'de medyanın baskı altına olduğunu söyledi; cezaevindeki gazetecilerin yaşam şartlarını anlattı.

Yerel medya mensupları ve Zonguldaklılar'ın katılımıyla gerçekleşen panelde, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi ve FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu gazeteci-yazar Doğan Satmış konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıda basının bugünü, geleceği ve sorunları konuşuldu.

Türkiye'de basın özgürlüğünün olmadığını söyleyen Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, tutuklu gazetecilerin cezaevlerinde zor koşullarda yaşadığını anlattı.

"Gazeteciler, gerçeğe ulaşmak isterken gözaltına alınıyor. Cezaevlerine atılıyorlar. Birkaç adımlık küçük beton koğuşlarda gökyüzünü bile görmeden yaşamaya mecbur ediliyorlar. Son on yılda yaşadığımız tablo bu. Onlar içeride tutsak, haber ve hakikate ulaşamayan dışarıdaki gazeteciler, özgürce ve bağımsız bir biçimde görevlerini yapamıyorlar. Bunun sonucu, sizler de habere, bilgiye ulaşamıyorsunuz."

Türenç, “Demokrasilerde basın, baskı altına alınmaz” dedi.

"Haber eşittir hakikat demektir. O hakikati gazeteci bulur. Bulamazsa orada bir sancı vardır. O sancı demokrasilerde olmaz." Türenç, hapishane koğuşlarında gazetecilerle yaptığı görüşmeleri Zonguldaklı gazetecilerle paylaştı ve içerideki gazetecilerin yaşadıklarını dinleyicilere aktardı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya da, özgür basının önemine vurgu yaptı. "Halkın çıkarlarını savunmak, bizim temel görevimizdir." dedi.

DOĞAN ŞENTÜRK: GAZETECİLERİN CAN GÜVENLİĞİ DE TEHLİKEDE

FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk ise, gazetecilerin kimi zaman can güvenliğinin de tehdit altında olduğunu söyledi.

"Gazetecilerin, sansürün yanı sıra can güvenliği meselesi var. Meslektaşın meslektaşı hedef göstermesi var. Kime hedef gösteriyor? Kutuplaşmış topluma. O gazetecinin başına her şey gelebilir."

Gazeteci-yazar Doğan Satmış ise, medya kurumlarının ekonomik sıkıntılarına değindi.

"Yazılı basın, hem reklam hem de tirajda geriye gidiyor. TV'lerin reklam gelirleri de dijitale göre geriliyor. Para kazanamayan medya kurumu yaşayamıyor ya da bağımlı oluyor."

Misafir gazeteciler akşamı Zonguldak'ta geçirdikten sonra, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün'ün konuğu olarak Çatalağzı beldesindeki termik santrallerin çevreye yaydığı zararları yerinde inceleyerek bilgi aldılar.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar