GÜNDEM

Dünya basını seçimi nasıl yorumladı?

Başbakan Erdoğan'ın üçüncü seçim zaferi Batı medyasında büyük bir yankı uyandırdı.

Dünya basını seçimi nasıl yorumladı?
GAZETECİLER.COM - AK Parti'nin seçim zaferi Batı medyasında büyük bir yankı uyandırdı. Birçok ülkede haber bültenlerinde yer bulan, AK Parti'nin yüzde 50 oy oranıyla seçimden galip çıkması ile ilgili haberler batı medyasında da kendine yer buldu.

Alman medyası Erdoğan'ın ezici zaferine yer verirken AK Parti'nin Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu elinden kaçırdığına dikkat çekildi. Yunan medyasında ise Erdoğan'ın müthiş bir zafer kazandığı, artık önünde kritik bir takvim olduğu belirtildi.

İşte Batı medyasında Erdoğan ve AK Parti'nin seçim zaferi...

GUARDIAN: PARLAK ZAFERE RAĞMEN UZLAŞMAYA İHTİYAÇ DUYULACAK

İngilizlerin ünlü gazetesi Guardian, AK Parti'nin aldığı oy oranını "Parlak bir zafer" olarak nitelendirdi. AK Parti'nin reformları sürdürmek konusunda çok önemli bir zafer elde ettiğine dikkat çeken gazete, yine de sandıktan yeni bir Anayasa hazırlanması konusunda bir uzlaşma zorunluluğu çıktığına dikkat çekti.

AK Parti'nin yüzde 50 Anayasayı değiştirmek için gerekli 330 oya ulaşamadığına dikkat çeken Guardian, yeni bir anayasa için Erdoğan'ın AK Parti dışında bir uzlaşma aramak durumunda olduğunun altını çizdi.

"YENİ ANAYASA İÇİN REFERANDUMA GİDİLEBİLİR"

Guardian'ın dikkat çektiği konu aslında ABD medyasının genelinde gündemdeydi.
ABD basını, seçim sonuçlarına göre, hükümetin Anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşı araması gerekeceği yorumunda bulundu.

AP ajansı, seçim sonuçlarıyla ilgili haberinde, AK Parti'nin seçimleri tekrar kazanmasına rağmen Meclis'te, üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını belirtti. Ajans, bu nedenle hükümetin yeni Anayasa yazım sürecinde muhalefet partileriyle uzlaşı arayışı içine girmesinin gerekeceğini kaydetti.

CNN International televizyonu İstanbul'a canlı bağlandığı muhabiri Ivan Watson'dan seçim sonuçlarını aldı. Seçim sonuçlarının Anayasa değişikliği için önemli olduğunu belirten Watson, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri bir kez daha kazanarak tek başına iktidar olduğunu, ancak ''tam istediği kadar büyük bir zafer elde edemediğini'' savundu.

Watson, Erdoğan'ın Anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşı araması gerekeceğini kaydetti. CNN'de AK Parti Genel Merkezi önündeki kutlamalardan da görüntüler verildi.

Los Angeles Times internet sitesinde de AK Parti'nin seçimi kazandığını duyurdu. İstanbul'da seçmenlerle yapılan röportajlara yer verilen haberde, AK Parti hükümetinin icraatları ve ekonomide kat edilen önemli mesafelerden bahsedildi. Haberde, ''hükümetin seçim sonuçlarına göre yeni Anayasa için referanduma gitmesi gerekebileceği'' yorumunda bulunuldu.

FT: AK PARTİ ÜÇÜNCÜ DÖNEMDE OYLARI SÜPÜRDÜ

İngiliz basını da Türkiye'de yapılan milletvekili genel seçiminin sonuçlarına geniş yer verdi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "AK Parti'nin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez kazandığını" bildirerek, "ancak AK Parti'nin anayasayı tek başına değiştirmeyi sağlayacak çoğunluğu elde edemediğini" kaydetti.

CHP ve MHP'nin aldığı oylara da değinen BBC, her iki partinin de yüzde 10'luk barajı aştığını belirtti.

İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head'in görüşlerine de yer veren BBC, Erdoğan'ın dört yıl daha "Türk siyasetindeki etkisinin süreceğini" bildirdi.

Bağımsız adayların seçimlerde başarılı olduğunu belirten İngiliz yayın kuruluşu, Head'in "Bu durumun, Kürt sorunu konusunda hükümet üzerindeki baskıyı artıracağı" yorumunu aktardı.

Financial Times (FT) gazetesinin internet sitesinde, Ankara muhabiri Delphine Strauss imzalı haberde ise "AK Parti Türkiye'de üçüncü dönemde oyları süpürdü" denildi. "Bazı liberaller endişe duysa da Erdoğan'ın köylerde, kentlerin fakir bölgelerinde ve orta sınıf arasında kahraman olmaya devam ettiği" yorumunun yapıldığı haberde, AK Parti'nin anayasal reformu referanduma sunacak 330 milletvekili sayısına ise ulaşamadığına dikkat çekildi.

CHP'nin 2007'deki genel seçimde oyların yüzde 21'ini alırken, bu seçimde oylarını artırarak yüzde 26'ya ulaştığını belirten FT, bağımsız adayları destekleyen BDP'nin ise bu seçimle daha fazla oy kazandığını yazdı.

"Seçimin sonucu yatırımcıları memnun edecek" diyen FT, siyasi istikrarsızlıktan endişe duyan yatırımcıların, yapılacak reformlarda uzlaşma aranacağı için bu konudaki endişelerinin giderildiği yorumunu yaptı.

Gazete, Eurasia Grup'tan Wolfango Piccoli adlı analizcinin, "330 sandalyenin altında olması, AK Parti'nin muhalefetle müzakere yapmasına yol açacaktır. Daha fazla kutuplaşma riskini sınırlayacaktır" dediğini aktardı.

ALMAN MEDYASI: BÜYÜK ZAFER, FAKAT ÜÇTE İKİYİ KAÇIRDI

Alman medyası, Türkiye'deki genel seçimlerle ilgili verdiği haber ve yorumlarda, AK Parti'nin seçimleri büyük farkla kazandığını ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'de ulaşmak istediği üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını belirtti.

Alman Haber Ajansı (DPA), Türkiye'de ilk tahminlere göre AK Parti'nin yüzde 50,3 oranında oy alarak, diğer partilere büyük fark attığını ancak 550 koltuklu TBMM'de üçte ikilik çoğunluğu sağlayamadığını ifade etti.

CHP'nin yüzde 27,1, MHP'nin de yüzde 13 civarında oy alarak Meclise girmeyi başardığı kaydedilen haberde, BDP'nin yüzde 5 oranında kalmasına rağmen Kürt kökenli bağımsız milletvekili adaylarının Meclise girmeyi başaracağı belirtildi.

Seçimlerin genelde olaysız geçtiği bildirilen haberde ayrıca, Erdoğan'ın büyük projeler gerçekleştirmek istediği, AK Parti'nin de 2023 yılına kadar ekonomik gücü üç katına çıkartmayı hedeflediği kaydedildi.

Alman 1. televizyon kanalı ARD'nin ana haber bülteninde, genelde seçimlerde kimin kazanacağının önemli olduğunu ancak Türkiye'de seçimleri kimin kazanacağının zaten başından beri bilindiğini, buna rağmen Anayasa'yı değiştirebilmek amacıyla Erdoğan için her oyun önemli olduğu ifade edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da başlangıç için iyi bir seçim sonucu elde ettiği, partisinin seçimlerden ancak oy oranını üçte bir oranında artırarak çıktığı belirtildi.

Alman 2. televizyon kanalı ZDF, Erdoğan'ın kendinden emin ve keyifli bir şekilde İstanbul'da oy kullandığına işaret ederek, başkanlık sistemini getirmek amacıyla Anayasa'yı değiştirmek için Mecliste gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu ise sağlayamayacağı görüşüne yer verdi.

Türkiye'de özellikle ekonomik gelişmelerden dolayı Erdoğan'ın desteklendiği görüşüne de yer verilen televizyon haberinde, CHP'nin ve Kürt kökenli bağımsız milletvekili adaylarının da oylarını artırmaya çalıştığı, CHP ve MHP'nin de Mecliste yer alacağı kaydedildi.

Alman "n-tv" televizyonu da Erdoğan'ın, aldığı yaklaşık yüzde 50 oranındaki oylarla bir kez daha tek başına iktidara geleceğini ancak Mecliste üçte ikilik çoğunluğu sağlayamayacağını ifade etti. Haberde ayrıca, AK Parti'nin bu seçim zaferine rağmen Erdoğan'ı yeni dönemde de ülkede birçok sorunun beklediği savunuldu.

"Der Spiegel" dergisinin internet sayfasında da "Erdoğan üçte ikilik çoğunluğu kaçırdı" başlığıyla verilen haberde, AK Parti'nin seçimleri açık farkla kazandığı ifade edildi.

"Erdoğan için zafer" başlığıyla Focus dergisinin internet sayfasında yer alan haberde de AK Parti'nin seçimlerde yaklaşık yüzde 54 oranında oy aldığının tahmin edildiği belirtildi.

Almanya'nın önde gelen gazeteleri "Die Welt", "Frankfurter Rundschau", "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ve "Süddeutsche Zeitung" gazetelerinin internet sayfalarında yer alan haberlerin tümünde de Erdoğan'ın Anayasa'yı değiştirebilmek için Mecliste sağlaması gereken üçte ikilik çoğunluğu kaçırmasına vurgu yaptı.

Bild gazetesinin internet sayfasında da "Erdoğan üçüncü tura giriyor" başlığıyla verilen haberde, AK Parti'nin seçimleri farkla kazandığına işaret edildi.

Haberlerde, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmak istediği, bunun için ülkede başkanlık sistemini getirmeye çalıştığı şeklinde görüşlere yer verildi.

YUNAN MEDYASI: ERDOĞAN'DAN EZİCİ ZAFER

Milletvekili seçimleri Yunan medyasında geniş yer aldı. Yunan televizyonları, seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti'nin oy oranını yükselterek, büyük bir zafer kazandığını belirtti.

Devlet televizyonu NET TV, Erdoğan'ın seçimlerde oyların yüzde 50'den fazlasını alarak büyük ve kesin bir zafer kazandığını duyurdu.

"ÜST ÜSTE SEÇİM KAZANAN İLK SİYASİ LİDER"

Erdoğan'ın bu seçimleri kazanarak, Türkiye'de üst üste üçüncü kez seçim kazanan ilk siyasi lider olduğu belirtilen haberde, Başbakan'ın yarından itibaren çözmesi gereken konular arasında "Kürt sorunu" ve ''devlet-vatandaş ilişkileri'' gibi konular bulunduğu ifade edildi.

NET TV haberinde, Erdoğan'ın hedefleri arasında, anayasanın değiştirilmesi ve başkanlık sistemine geçilmesi gibi konular da bulunduğunu öne sürdü.

Ulusal alanda yayın yapan özel MEGA TV, Türkiye'deki seçimlerin galibi Erdoğan;ın müthiş bir zafere imza attığını aktardı.

Antenna 1 televizyonu da, Türkiye'de bugün yapılan "kritik" seçimlerde Erdoğan başkanlığındaki AK Parti'nin oyların yaklaşık yüzde 51'ini alarak rahat bir zafer kazandığını belirtti.

Seçimlerin galibi Erdoğan'ı yarından itibaren ülke içinde ve dışında çözmesi gereken büyük sorunlar beklediği ifade edilen haberde, ele alınması gereken konular arasında Türk-Yunan ilişkileri de bulunduğu kaydedildi.

Bu arada, Türkiye;deki seçimler internetteki Yunan haber sitelerinde de geniş yer aldı.

Ülkenin en çok izlenen haber sitelerinden Nooz.gr, ana sayfada yayımladığı "milletvekili seçimlerinde Erdoğan'ın zaferi" başlıklı birinci haberinde, Erdoğan'ın Türkiye'de yapılan seçimlerde üst üste üç kez iktidar olduğunu bildirdi.

Yunan in.gr haber sitesi de, "Ezici zafer ile üçüncü dönem" başlığını kullandığı haberinde, "Türkiye'deki seçimlerde Erdoğan'ın mutlak bir zafer kazandığını" ifade etti.

ÇOK OKUNANLAR