RÖPORTAJ

Dingin bir kaçamak için Helsinki!

Barış görüşmeleriyle tanıdım Helsinki’yi, devamında bu şehirde yaşamanın barış demek olduğunu anladım

Dingin bir kaçamak için Helsinki!

GAZETECİLER.COM - ÖZEL
SAYIM ÇINAR
sayimc@superonline.com

Helsinki’ye düştü bu kez de yolum. Barış görüşmeleriyle tanıdım Helsinki’yi, devamında bu şehirde yaşamanın barış demek olduğunu anladım.

İnsanların keyifli oluşu ziyaretçilere de yansıyor. Güzel ve sakin insanlardan oluşuyor ülke. Türklere rastlıyorsunuz, bir örneği de manav Ahmet. 25 senedir Finlandiya’da yaşayan biri.

Yaşam koşullarının iyiliğini anlatıyor, dört çocuğu ile yaşıyor. Fince İngilizce İsveççe biliyor çocukları. Türkiye özlemi hepsinin içerisinde, Türk yemeklerini çok özlediğini söylüyor. Sosyal devlette yaşamak çok önemli, bunu vurguluyor.

Sakin olmak isteyen insanların ülkesi burası. Görkemli bir başkent değil, keşfettikçe güzelleşen bir yer. Ünlü meydanında sürekli etkinlikler, konserler oluyor. Şeflerin yarışmasına denk geldim örneğin bu gelişimde. Uzun günler yaşıyorsunuz Helsinki’de. Yaz aylarında burada olmak büyük eğlence, hava çok uygun gezmeye.

Norveç’e kıyasla daha sakin bir yer olduğunu söyleyebilirim. Rus kültürü biraz daha baskın burada. Ve her zamanki kural burası için de geçerli, tavsiye edilen, turistler için dizayn edilmiş mekanları değil, doğaçlama keşfedeceğiniz özel noktaları keşfedin. Müzeler ve tarihi yerlere zaman ayırın, sorun ve öğrenin!

Zengin ve Zevkli Sofralar

Gerçek bir hayvansever olduğum için en çok dikkatimi havyan mezarlığı çekti. İnsana, doğaya saygı beni çok etkiledi. Güvenli ve medeni bir şehir özlemindeyiz sonuçta hepimiz, Helsinki’de bunu yaşıyorsunuz. İnsanların kendine ait dünyaları var. Toplu taşımayı kullanmak en iyi fikir, hem şehri hem şehrin insanlarını tanıyabiliyorsunuz.

Müzik gruplarını da atlamamak gerek. Güçlü bir müzik geleneği var tüm ülkede. Şehrin eğlence anlayışı kaliteli müziğe ve kaliteli yeme içmeye dayalı.

Yemek kültürü de son derece geniş, uygun fiyatlı son derece iyi yemekler yiyebiliyorsunuz. Sushi sevdalıları için birebir Helsinki. Geyik eti de fazlasıyla tüketiliyor.

Dingin ve Mutlu

İstanbul’da yaşanan gerginlikler, devamlı yetişme telaşı burada kendini dinginliğe bırakıyor. Gay dostu bir şehir olması da çok önemli. İnsana saygı vurgusunu bu noktada tekrar yapmak istiyorum. Kilisenin etkileri birçok Avrupa şehrinde hissedilirken, burada daha az baskın.

St. Petersburg’a geçtim Helsinki’den. Burası da yine ilgi çekici, tarih ve kültür dolu bir duraktı benim için.  Ülkeye girişte kontroller son derece sıkı. Beyaz geceleri burada yaşadım, romanlarda okunanı yaşamıma yansıttım, önemli bir deneyimdi benim için. Tarihin modernle buluşması enteresandı. Müzeleri mutlaka ziyaret edin, şehirde yürüyün, kaybolun, sizi bekleyen birçok sır var. İngilizce bilen insan sayısının azlığı beni şaşırttı. Rehberim Dostoyevski oldu St. Petersburg’da.

En nihayetinde, her zaman söylediğim gibi, bir şehir gezgininin sınırları yoktur, gidin, görün, keşfedin! Viva la Bella!

ÇOK OKUNANLAR