KİTAPLIK

Dilipak'ın olaylı kitabı yeniden raflarda

1990'ların başında büyük ses getiren "Bir Başka Açıdan Kemalizm" yeniden yayınlandı.

Dilipak'ın olaylı kitabı yeniden raflarda
GAZETECİLER.COM -

1990'ların başında büyük ses getiren "Bir Başka Açıdan Kemalizm" yeniden yayınlandı.

Bir Başka Açıdan Kemalizm kitabının yeni baskısı üzerine Yeni Akit Abdurrahman Dilipak ile sözkonusu kitabın yeni baskısı üzerine konuştu:

-Kemalizm kitabının yeni baskısı hayırlı olsun, uzun zaman sonra yeniden..

Evet uzun zaman oldu. Piyasada korsan baskıları vardı. Hemen hemen 2 kitap dışında satışta başka kitabım da yoktu. Oysa 60 cıvarında yayınlanmış kitabım var.. Şimdi hepsini yeniden tekrar gözden geçirip, bazı ilavelerle yeniden yayınlıyoruz.

-Talep var mı idi? Ya da gerek var mı idi?

Evet tabi.. İlk yayınlandığı yıllarda büyük ses getirdi.. Kemalizm bir fenomen.. İnsanlar merak ediyorlar.. Kitap, farklı kesimlerin Kemalizme bakışlarını özetleyen bir derleme çalışması.. Kemalizmi "Türkün dini" olarak gören de var, Bir çağdaşlaşma ideolojisi olarak gören de.. Atilla İlhan "Hangi Atatürk" diye sorar. Nadir Nadi "Ben Atatürkçü Değilim" der.. Oysa daha ilk okuldan itibaren daha dune kadar herkes andımızı okuyarak hayata başlardı.. Ben bu çelişkileri ortaya koymaya çalıştım.. Mesela Atatürk dindar biri mi idi, Dinsiz mi?

Yeniden yayınlamaya ihtiyaç var mı idi. Evet vardı. Geçmişin bilgi birikimi ve geleceğin hayali ile, gelecek tasavvuru ile bu günümüzü yeniden inşa edeceksek bu gerekli. Kökü mazide olan bir ati olmak istiyorsanız, tarihe tanıklık etmeniz gerekiyor.. Kemalizm hala mer'i, insanımızın günlük hayatını derinden etkileyen bir olgu, Kemalizmi anlamadan yakın tarihimizi anlamak mümkün değil..

-Bir sonuca ulaşabildiniz mi?

Sonuca ulaşmak mümkün mü, Diyanetin, ya da Erbakanın anlattığı Atatürkü ile Doğu Perinçek'in Atatürkünü nasıl bir araya getirebilirsiniz. Kenan Evreninin Atatürkü ile Nadir Nadinin Atatürkü de bir araya gelmiyor..

İşin ilginç yanı hala milletvekilleri mecliste Atatürk ilke ve inkılablarına bağlılık yemini ediyorlar... Anayasanın başlangıç bölümü de bu konuyla ilgili... Ve birileri bir darbe ile size bunu dayatıyorlar...

-Sanırım bu beş ciltlik bir eserdi, devamı gelecek mi?

Evet, hem devamı olan 4 cilt yayınlanacak, hem Kemalizm 2 çıkacak, hem de o 5 cilt bu güne kadar gelmiyordu, belki ona iki cilt daha eklenecek..

-İlk yayınlandığında ciddi hukuki sorunlar yaşanmıştı.

Evet, ama yine de yayınlandı sonuçta. Yargı süreci aleyhimize sonuçlanmadı. Çünki bütün alıntılar yasal referanslara sahip. Kaldı ki bu gün Türkiye çok daha özgür bir ülke!

-Şimdi sırada çıkacak olan başka bir kitap var mı?

Daha önce "Coğrafi Keşiflerin İçyüzü" ve "Vahdet" çıkmıştı Inkılabdan, şimdi, Kemalizmden sonra "Yaşasın Şeriat" çıkacak yeni ilavelerle.. Tevrat ve İncildeki Şeriatla ilgili bölümler de yer alacak yeni kitapta. O zaman Şeriat konusunda öyle bir terror estirdiler ki, İncil ve Tevratın Türkçe yeni baskılarında Şeriat kelimesini çıkartıp yerine "Kutsal yasa" filan dediler... Sırada "Çanakkale Geçildi" diye bir kitap var, yeni başka sürpriz kitaplar var...

Sonuçta tarih, övgü ya da sövgü kitabı değildir. Tarih bir toplumun tecrübeler birikim, ibret dersi, ortak hafızasıdır... Gerçek herkes için en iyi olanıdır...

ÇOK OKUNANLAR