KİTAPLIK

Dalgacı Bilge Ünsal Oskay kitaplarıyla İnkılap Kitabevi'nde!

İnkılâp Kitabevi, popüler kültür kavramının Türkiye’nin düşünce gündemine girmesini sağlayan temel kaynaklara imza atan Ünsal Oskay’ın tüm kitaplarını yeniden bastı.

Dalgacı Bilge Ünsal Oskay kitaplarıyla İnkılap Kitabevi'nde!
İnkılâp Kitabevi, popüler kültür kavramının Türkiye'nin düşünce gündemine girmesini sağlayan temel kaynaklara imza atan Ünsal Oskay'ı, biri ilk defa yayımlanacak olan 6 kitabıyla ölümünün 5. yılında sevenleriyle yeniden buluşturuyor. Popüler kültür eleştirisinin öncü ismi Ünsal Oskay'ın kitle kültürünün kuram ve uygulama biçimlerini ele aldığı tüm çalışmaları düşün dünyamızdaki yerini koruması için yeniden yayımlanıyor...

İşte o kitaplar:

DenemeRoman ve Etik

"...Oskay'ın bu kitapla ve diğer eserleriyle ima ettiği yol, romancının ve okurun (eleştirel okurun) hem anlatılan âlemin içine bir diğer âlemin ipuçlarını yerleştirmesi ve bulması, hem de bazan hayal gücünü açıkça bu ikinci âlemi kurmak için çalıştırmasıdır...''

—Orhan Pamuk

Düşlerimizi bile günümüzün bilinç endüstrisinin biçimlendirdiği bir dönemde Ünsal Oskay'ın roman ve etik bağlamında yabancılaşma, gerçeklik, yazınsal kurgu türleri, aldanımcı fantazya, fantazyanın özgürleşimci ve hiçleştirici kullanımları gibi pek çok çıkış noktasından hareketle romana dair dillendirdiği her şeyRoman ve Etik'te...

 

 

 

 

 

 

 

Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım

DenemeKaiser geziye çıkmadan önce herkesi yıkanmış paklanmış görsün diye Almanya'nın dört tarafına haber salındığında, Kaiser'in buyruklarına göre düzenlenmiş uydurma bir hayatı yaşamaktansa kendi oyunlarını sürdürmek isteyen çocuklar direnir, yıkanmak istemezlermiş.

İnsanın dış gerçekliği algılayamamasının bireysel bir yetersizlik değil, toplumsal bir sorun olduğunu ortaya koyan Ünsal Oskay'ın tüm çalışmalarının odağında işte bu, insanın özgürleşim sorunu yer almıştır. Günümüzde sıradan insanların hayatın öznesi olabilmesinin bir yolu da, belki de "yıkanmak istemeyen çocuklar" olmalarına bağlıdır... Yıkanmak İstemeyen Çocuklar Olalım bu özgürleşim sorununu farklı kanallardan derinlemesine irdeleyen bir yapıt. Sorgulayan, anlayan ve çözümleyen eleştirel bir bakışın, yeni bir anlatımın yolunu açan denemeler.

 

 

 

 

 

 

 

Çağdaş Fantazya

Deneme"Çağdaş Fantazya, konusunda Türkiye'de bir ilk. Edebiyat teorisinin, sanat ve iletişim sosyolojisinin, Marksist teorinin terimlerini alıp popüler kültüre, bilimkurguya, korku ve gerilim sinemasına uyguluyor. Ve bunu (hiç utanmadan ve sıkılmadan) 1983'te yapıyor. Herhalde böyle bir cesareti ancak Ünsal Hoca gösterebilirdi."

—Bülent Somay

Düşler, fantazyalar ve kahramanlık anlatılarına açılan bir kapı olan Çağdaş Fantazya, Ünsal Oskay'ın alt metin okumalarıyla bilim ile bilim dışı ayrımını muğlaklaştırıyor.

 

 


 




 


Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri

Deneme"Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri Ünsal Oskay'ın sonraki bütün çalışmalarının ipuçlarını, bu çalışmaları yönlendiren bütün ontolojik ve epistemolojik kaygıları bağrında taşımaktadır."

—Aydın Uğur

Popüler kültür eleştirisinin öncü ismi Ünsal Oskay'ın kitle kültürünün kuram ve uygulama biçimlerini ele aldığı çalışmaları, popüler kültür kavramının Türkiye'nin düşünce gündemine girmesini sağlayan temel kaynaklardır. Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri alanında ilk ve aşılamayan tek kitaptır. Oskay popüler kültür ve kitle kültürü kavramlarının içeriğine dahil olan pek çok öğeyi derinlemesine inceleyerek popüler kültürün tarihsel kökeni ve siyasal rolünü daha da belirginleştirmiştir. 19. yüzyılın oluşturduğu dünyayı Rousseau, Baudelaire ve Melville aracılığıyla resmeden, dış gerçekliğin algılanma biçimlerini sorgulayan yazar, özellikle günümüz toplumlarında iletişim sorunlarına ilişkin bilimsel açıklamaların yetersizliklerini de yetkin bir şekilde ele alır.

 

 

 

 

 

 

Denemeİletişimin ABC'si

"Kitapta 'sığ anlamıyla iletişim olgusunun' ele alındığı ilk bölümde bile derinliklerde yüzüyoruz."

—D. Beybin Kejanlıoğlu

İletişimin kodlarının çözümlendiği temel bir yapıt olan İletişimin ABC'si'nde aynı zamanda hayatın bütününü kucaklayan bir düşünürün iletişimin ne olduğuna ve ne olmadığına dair tespit ve öngörüleri yer alıyor. İletişim olgusunun uygarlık tarihindeki ve günlük yaşamdaki yeri anlatılırken, bir yandan da reklamdan politikaya, aşktan Türkan Şoray'a, Madonna'dan siyasal kültüre uzanan eğlenceli ve pek de "düzçizgisel" olmayan macerası ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarıyla inceleniyor. Kısa ama dopdolu bir temel, kaynak yapıt.

 

 

 

 


 


Tek Kişilik Haçlı Seferleri

"Uzmanlaşmanın gitgide egemen olduğu, insanların uzmanlık alanlarının da gitgide daraldığı modern dünyada Ünsal Oskay 'kültür'ün tek bir alanında sıkışıp kalmamak için ciddi bir mücadele vermiştir."

—Murat Belge

TDenemeek Kişilik Haçlı Seferleri'nde yer alan deneme ve incelemeler dışarıdan dayatılan sınırlamalara direndiği kadar, kendine de sınır koymamakta ısrarlı bir aklın yazıp çizebileceklerinin özgürleşim arayışına yönelik praxis'e en yakın eylem olduğuna inanarak yaşadığımız kültürel sorunları inceliyor. Amacı ise yaşayıp unutacak olduğumuz yaşam deneyimlerimizi eleştirel bir farkındalıkla unutmamak, doğru anlamlandırmak ve belleğe, tarih bilincine dönüşmesine katkıda bulunmak...








ÜNSAL OSKAY KİMDİR?

1939 yılında Urfa'da doğan Prof. Dr. Ünsal Oskay, Balıkesir Lisesi'nin ardından Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. 1961-1967 yılları arasındaYeni Tanin, Gündem, Akis ve Milliyet'te gazetecilik yaptıktan sonra UNESCO bursuyla Stanford Üniversitesi'nde İletişim Araştırmaları Merkezi'nde eğitim aldı. Türkiye'de iletişim biliminin kurucularından biri olarak kabul edilen Oskay, 1968'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bağlı olan İletişim Fakültesi'ne geçti. "Azgelişmişlik Açısından Kültür Değişmeleri" teziyle siyasetbilimi doktoru (1973), "19. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri: Kuramsal Bir Çalışma" başlıklı teziyle doçent (1982), Çağdaş Fantazya Popüler Kültür Açısından Bilimkurgu ve Korku Sineması yapıtı ve öteki çalışmalarıyla profesör oldu (1988). 1986'dan 2002 yılında emekli olana kadar Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde bölüm başkanlığı ve dekanlık da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulundu. İletişim sorunlarını Veblem, Marx, Adorno, Unamuno, Benjamin, Freud gibi düşünürlerin kuramlarını değerlendirerek ele alan ve hem edebiyat, hem televizyon, hem de sinema gibi diğer iletişim araçlarından örneklerle sentezleyen Oskay'ın toplumbilim, metodoloji, uluslararası ilişkiler, estetik ve toplumsal değişim konularında çevirileri ve kitapları; Akis, 7 Gün, Kim, Devrim, Oluşum, Birikim, Somut, Varlık, Gösteri, Argos, Telekomünikasyon ve Gül-Diken gibi dergilerde de yazıları ve şiirleri yayımlandı. Emekliliğinden sonra Kültür Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi gibi özel üniversitelerde öğretim üyeliğini sürdürdü. Dalya, Defne ve Çınar'ın babası olan Ünsal Oskay, 2009 yılında İstanbul'da vefat etti.

ÇOK OKUNANLAR