DİZİ DÜNYASI

Çocuk masallarındaki korkunç detaylar

Kendimizi bildiğimiz zamanlardan beri hem dinlediğimiz hem de okuduğumuz birçok masal aslında sandığımız kadar masum değilmiş.

Çocuk masallarındaki korkunç detaylar

Öncelikle klasik olarak sunulan masalların tamamı iktidara hizmet eden ideolojik bir altyapı barındırır. Tam tersi unsurlar barındıran, yani iktidarı sorgulayan masallar da yok değil, var elbette ama iktidarın gücüne güç katmayı, halkın ise itaat etmesini sağlayan masalların daha çok okunması, yayılması sağlanmıştır.

Birçok masalın ana metinleri aslında bambaşka. bu metinler zaman içinde ve 'in girişimleriyle değiştirilmiş, şimdiki hallerini almışlar. Pamuk prenses masalının ana metninde prensesi öperek uyandırma yerine var örneğin. Prens, prenses olarak nitelenen kıza tecavüz ediyor. 

Aynı durum kırmızı başlıklı kız için de geçerli. masalın ana kahramanı olan da hayat kadınıdır, kurt olarak sembolize edilen kahraman ise ana metinde dır ve kızla ilişkiye girmek istemektedir. Masallarda sürekli vurgulanan renk, cinselliği, tutkuyu ve bekareti sembolize eder. hadi bu da olsun: masalı en az 2600 yaşındadır ve dünya genelinde 35 farklı versiyonu vardır. bu 35 farklı versiyonun tamamı, 2600 yıl önceki asıl öyküden türetilmiştir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar