TV HABER

Cengiz Çandar Talabani'yi böyle anlatmıştı

Cengiz Çandar Talabani ile ilk tanıştığı gün onu neden mutfakta çalışan bir hizmetli sandığını bakın nasıl anlatmıştı...

Cengiz Çandar Talabani'yi böyle anlatmıştı
GAZETECİLER.COM (ÖZEL)  - Bağdat'ta hastaneye kaldırılan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sağlık durumu ile ilgili çelişkili haberler geliyor. Yerel haber kaynakları, Talabani'nin öldüğünü duyururken, Irak Cumhurbaşkanlığı, 'Sağlık durumu istikrarını koruyor' şeklinde açıklama yaptı.

"Talabani Öldü mü ölmedi mi?" bilinmezliğini korurken, aklımıza Radikal yazarı Cengiz Çandar'ın son kitabı Mezopotamya Ekspresi'nde Talabani ile tanışma hikayesini de çarpıcı bir dille anlattığı geldi.

Geçen ay TVNet'te Veyis Ateş'in sunduğu programda o anısını da anlatan Çandar, Saddam sonrasında Irak Cumhurbaşkanı olan  Celal Talabani ile ilk karşılaşmasını ve Talabani'ye gösterdiği "hizmetçi" muamelesini gülerek izleyicileriyle paylaşmıştı.

İŞTE O TANIŞMA HİKAYESİ

Veyis Ateş: Kitapta anlatıyorsunuz. Sizi bir yere götürüyorlar. Kapıcı sandığınız kişi Talabani çıkıyor? O olay nasıldı?

Cengiz Çandar: İki Suriyeli muhalifle Irak'a gittim. Biri kapıyı açtı. Karşıdan da kahvaltı masası görünüyor... İngilizce Hoş geldiniz dedi. Ben Arapça konuşmaya çalışıyorum o ısrarla İngilizce konuşuyordu. Yumurtanızı nasıl istersiniz, çırpılsın mı, omlet mi olsun filan dedi. Ben de nasıl olursa olsun önemli değil filan dedim. Kapıyı da açan o olduğu için ben onu hizmetçi sandım.
 
Hemen kapının solda dev bir figür, iki metre boyunda, pala bıyıklı... Onu görünce Talabani sandım. Ona yönelip merhaba filan dedim Arapça, adam oralı değil. İngilizce sordum, sessiz... Böyle önemli bir adam seni ne yapsın dedim içimden herhalde bu işin bir töresi falan vardır diye düşündüm.
 
Öbürü hala geliyor yumurta falan diyor... Sonra o İngilizce konuşmaya devam eden benim hizmetçi sandığım kişi doğrudan siyasi bir cümleyle lafa girince dedim işte Talabani bu. Dedim bir şey soracağım önce lütfen, Bu adam kim dedim? Bu adam benim korumam dedi. Kürtçe biliyor sadece, Arapça, İngilizce bilmediği içinde cevap veremedi dedi. Talabani'yi ben Talabani'nin hizmetçisi sanmışım...
 
Ve o gün bugündür ne zaman Talabani ile birlikte olsak anlatsana şu hikayeyi der güleriz.


ÇOK OKUNANLAR