GÜNÜN KÖŞE YAZARI

Cemil Ertem

Milliyet

Cemil Ertem
Dış politikada yaşanan son gelişmeler çerçevesinde Türkiye, İran, İsrail, Rusya, Suriye ve tabi bir de Irak denklemi. ABD'de de olmazsa olmaz bu denklemin içinde.

İşte İran'a yaptırımların kalkmasının ardından bölgede yaşanan ve yaşanabilecek gelişmelerin hepsini tüm bu ülkeler açısından ele alıyor bugün Milliyet'teki köşesinde Cemil Ertem.

Cemil Ertem'in bu yazısı Türkiye'nin bölgedeki kilit rolünü çok net bir şekilde görmemizi sağlıyor.

Tek tek olayları anlatan Cemil Ertem, "bugünlerde dış politikada neler oluyor?" diyenlere bir ayna tutmuş. 

Türkiye'nin ne yapması gerektiğini de şöyle özetlemiş:

"Türkiye'nin, Irak coğrafyasında özellikle Barzani denetimindeki bölgede etkin olmaması için tıpkı DEAŞ gibi paramiliter bir terör gücü olan PKK devreye sokuluyor ve Türkiye'nin doğusunda bir "iç savaş görüntüsü" oluşturuluyor. İşte son günlerde gündeme gelen bildiri furyası, Türkiye için bu çerçevede kotarılmaya çalışılan yeni bir "Balkanlaştırma" projesinin meşrulaştırma çabasından başka bir şey değildir. Türkiye'nin Irak'ta Kürt Bölgesi'ndeki enerji kaynaklarını, Bölgesel Kürt Yönetimi ile birlikte ticarileştirmesi ve bu yönde bir ekonomik entegrasyon, yalnız Ortadoğu'daki yirminci yüzyıldan kalma statükoyu bozmaz, Türkiye'nin Güney Gaz Koridoru'ndaki belirleyici gücünü artırarak AB için enerji dengelerini değiştirir ve yeni bir AB yolunu da açar.

Bütün bu tablo Türkiye için de tek bir seçenek bırakıyor: Bu oyunun tüm unsurlarına karşı hiçbir şekilde taviz vermeden yola devam etmeliyiz. "

Cemil Ertem'i bu aydınlatıcı yazısından dolayı günün köşe yazarı seçiyoruz. 

ÇOK OKUNANLAR