GÜNÜN MUHABİRİ

Can Hasasu

Al Jazeera Türk

Can Hasasu

2009 yılında Amerika'nın San Francisco kentinde Travis Kalanick ve Garrett Camp adlı iki girişimci tarafından kurulan Uber, bugün 58 ülkede ve 300 şehirde kullanılıyor.

Değeri kısa sürede 50 milyar dolara ulaşan internet şirketi, dünyada gitgide sertleşen bir tartışmaya da neden oluyor. Taksiciler Uber'i korsan ulaşım hizmeti vermekle suçluyor.

Türkiye'de de taksiciler, telefon üzerinden yolcuları ve araç sahiplerini buluşturan Uber'i korsan taksi olmakla suçlarken, uygulamanın Türkiye yöneticisine göre faaliyetlerinde yasadışı bir durum yok.

Uydu konumlama sistemi (GPS) ile çalışan uygulamayı, akıllı telefonuna indiren herkes Uber ile araç talep edebiliyor. Haritada en yakın araçlar görülebiliyor. Üstelik nakit para kullanmaya gerek yok. Programa yüklenen kredi kartı bilgileri üzerinden, hizmet veren araç sahibine ödeme yapılabiliyor. Şirket de sağladığı servis için yüzde 5 ile yüzde 20 arasında hizmet kesintisi yapıyor.

Uygulamanın Türkiye versiyonu şimdilik yalnızca İstanbul ve Bodrum'da kullanılabiliyor. Şirket beş farklı uygulama seçeneği sunuyor. 'Uber Go' ile binek araç hizmeti, 'Uber XL' ile minibüs hizmeti, 'Uber Black' ile lüks araç hizmeti ve 'Uber Taksi' bildiğimiz sarı taksilerle hizmet veriyor.

Bunların dışında dünyada ilk kez İstanbul'da 'Uber Boat' seçeneği ile de deniz taşımacılığında hizmet sunuluyor.

Son günlerde medyada herkesin dilinde olan Uber ile ilgili şu ana kadar gördüğümüz en etkili haber ise Al Jazeera Türk'ten Can Hasasu imzasını taşıyor.

Gündemin yoğunluğu içinde yaşama dair haberler çok daha dikkat çekici oluyor. İşte bu yüzden de Can Hasasu'yu günün muhabiri ilan ediyoruz.

ÇOK OKUNANLAR