REKLAM

Böyle reklam yasağı ancak Türkiye'de olur!

Yeni yönetmelik ile getirilen içki yasakları ile gazetelerin arka sayfalarına reklam da yasaklandı

Böyle reklam yasağı ancak Türkiye'de olur!

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulunun yayınladığı yönetmelik ile getirilen içki yasakları ile, içki firmalarının gazetelerin arka sayfalarına reklam vermeleri de yasaklandı.

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, bu yasağın gerekçesini, ''TV kanalları her sabah gazetelerden haber veriyor. Birinci sayfadaki başlıklar okunurken gazete kaldırıldığı için arka sayfa ekranda görünüyor ve içki reklamı ekrana geliyor'' diyerek açıkladı.

7 Ocak günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin 24. maddesi reklam yasaklarını düzenliyor. Bu maddede ''Gazete, dergi, broşür, katalog, ilan ile diğer yazılı medya ve elektronik iletişim araçları vasıtasıyla reklam yapılması halinde; çocuklara ve gençlere yönelik hazırlanan sayfa, ek, program, bölümler ile spor sayfalarında ve bu yayınların ilk ve son kapak sayfalarında alkollü içki reklamları yer alamaz''' deniliyor.

MEŞHURLARA DA REKLAM YASAĞI

Aynı yönetmelik ile toplumda tanınan kişi ve grupların da içki reklamlarında rol alması yasaklanıyor. Bu maddede, ''Alkollü içki reklamlarında, herhangi bir alanda özel başarıya sahip veya kamuoyunun güvenini kazanmış veya medyada isim yapmış, çocuk ve gençler için örnek teşkil eden veya edebilecek kişi, karakter veya grup yer alamaz'' hükmü bulunuyor.

TAPDK'nın çok tartışılan yeni yönetmeliğinin iptali için açılan dava da Danıştay'da devam ediyor. Yönetmelik ile catering şirketleri davet, organizasyon, konser, sergi ve açılışlara içki satışı yapamıyor. Kır düğünleri, nişanlar ve açık hava davetleri de yasaktan etkileniyor.

24 yaşına kadar gençlerin katıldığı etkinliklerde alkollü içki satışı ve sunumuna da yasak geldi. Efes Pilsen gibi spor kulüpleri isimlerini değiştirecek. Alkollü içkiler hediye, ödül, eşantiyon, promosyon olarak dağıtılamayacak. 20 cl ve altındaki alkollü içecekler bakkal, market ve büfelerde satılamayacak.

ÇOK OKUNANLAR