KARİKATÜR

Büyük karikatürist Oğuz Aral'ı ölümünün 11. yılında anıyoruz

Türk karikatürüne eşsiz bir damga vuran, gazeteci, tiyatrocu, çizer, karikatürist, çizgi filmci Oğuz Aral'ı ölümünün 11. senesinde gazeteciler.com olarak saygıyla anıyoruz.

Büyük karikatürist Oğuz Aral'ı ölümünün 11. yılında anıyoruz
GAZETECİLER.COM -

Türkiye'de mizah dergisi geleneğini biçimlendiren, çizgisi ve yetiştirdiği öğrenciler ile Türk karikatürüne eşsiz bir damga vuran, gazeteci, tiyatrocu, çizer, karikatürist, çizgi filmci Oğuz Aral'ı ölümünün 11. senesinde gazeteciler.com olarak saygıyla anıyoruz.

Yıllarını karikatüre ve mizah yayıncılığına vermiş olan usta isim Oğuz Aral, sadece Gırgır ve Avni dergisinin kurucusu olarak değil, yetiştirdiği öğrenciler ile Mikrop, Limon, Hıbır, Leman, Penguen, Uykusuz, Çafçaf, Ustura gibi çok sayıda derginin de gizli kurucusuydu.

Sadece bir karikatürist değil, aynı zamanda genç yetenekleri keşfedip yetiştiren bir ekoldü.

Gazeteciler.com olarak Oğuz Aral'ı yokluğunun 11 yılında saygı ve sevgiyle anıyoruz.

OĞUZ ARAL KİMDİR?


Oğuz Aral, İstanbul Silivri'de 1936 yılında doğmuştur. Davutpaşa Lisesi'nini ardından girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrılmıştır. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başlamıştır.

Güncel, halkın anlayabileceği, basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşünde ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir.

Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bine yükselterek, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirmiştir.

Aral, Gölge Adam olarak da bilinen Ertuğrul Akbay'ın Gırgır dergisini satın alıp kendisi ve yetiştirdiği meslektaşlarını kovması üzerien Avni dergisini yayımlamaya başladı.

Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.

Karikatürleri ve 'Huysuz İhtiyar' başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.

Aral, 26 Temmuz 2004'te Muğla'nın Bodrum ilçesinde kalp krizi sonucu vefat etti. Ölümünün 1. yıl dönümünde anısına (26 Temmuz 2005) İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. Heykeli 2006 ve 2007 yıllarında 2 kez saldırıya uğramasına rağmen tekrar onarılmıştır. Ancak Şubat 2008'de gerçekleştirilen son saldırı sonucu heykel parçalandı.

Oğuz Aral, karikatürist Tekin Aral'ın ağabeyidir.

ÇOK OKUNANLAR