GÜNDEM

Bugün yazarı Akil İnsanlar sürecini anlattı

"Dindarlar Kürt meselesine bigâne kalmadı, kendi derdine düştü" diyen Ahmet Taşgetiren, Âkil İnsanlar Heyetinde yaşadıklarını anlattı

Bugün yazarı Akil İnsanlar sürecini anlattı
GAZETECİLER.COM - Bugün gazetesinden  Ahmet  Taşgetiren Akil İnsanlar heyeti sürecini . Taşgetiren, Ayça Örer'e  "Duygusal bağlar kopacaktı, zamanında adım atıldı" dedi.

"Dindarlar Kürt meselesine bigâne kalmadı, kendi derdine düştü" diyen Ahmet Taşgetiren, Âkil İnsanlar Heyeti'nin İç Anadolu Bölgesi'ne dahildi. İşte Ayça Örer'in sorularına Taşgetiren'in verdiği yanıtlardan bazıları:

-Sağ siyasetler Kürt meselesine daha etnik köken ekseninde bakıyor. AKP'nin farkı din temelinde bir öneri yapması mıydı?

-Bizim kurulu düzenimizde statükoda Türk vurgusu etkindir. Her ne kadar yorumcular bu vurgunun bir çatı değer niteliğinde olduğunu ifade ediyorlarsa da bunun toplumsal algı açısından öyle okunmadığını görüyoruz. Etnik vurgu yaptığınızda karşınızda da bir Kürt vurgusu duyarlılığı oluşuyorsa, sizin yaklaşım tarzınız sağlıklı sonuç vermiyor demektir. Tayyip Erdoğan ve AK Parti bu anlamda dini de içeri alan bin yıllık bir ortak kültür inşası içinde meseleye bakıyor.

-Kopan bağın tamir olacağına inanıyor muydunuz?

-Bence vaktinde müdahale edildi. Duygu kopuşu tam olarak gerçekleşmeden adım atıldı. Daha geç kalınmamalıydı. Türkiye kendi antikorlarını devreye soktu ve çözümü bulmaya yöneldi. Bunu sadece Türkler değil, Kürtler de söyledi. İnsanların arasında akrabalık ilişkileri oluşmuş. Hemen hemen her aileye bir Kürt veya Türk düşüyor. Ayrıca göçler olmuş, bir kısmı zorunlu, bir kısmı tabii, cumhuriyetin başından beri sürgünler olmuş, bu bir harmanlanmaya da yol açmış. Ayrıca ticari ilişkiler var. Bütün bunlar Türkleri ve Kürtleri kaynaştırıyor. Bana göre bölünme zorlamaydı. Belki o da cumhuriyeti kuranların "Osmanlı parçalandı" duygusundan kurtulamamış olmasının etkisi.

-Kemalist ya da ulusalcı kadroların tek kimlik üzerine bir sistem oluşturmasından sonra ilerleyen yıllarda dindarlar bu meseleye nasıl bigâne kaldı?


-Bu tarz bir söylem çok kullanıyor. Aslında dindarlar da başının derdine düştü. Bir anlamda öyle bir durumla karşı karşıya. Dindar kesimler de sistemle sorunlu. Sistemle uyuşmayan bütün toplum kesimleri bir anlamda bedel ödemişler. Onun için birbirinin de farkına varamamışlar. Acaba Bediiüzzaman Kürt olduğu için mi Müslüman olduğu için mi baskıya uğradı? Biz bugüne kadar cumhuriyet tarihine ilişkin bir takım bilgileri de doğru okuyamadık.

ÇOK OKUNANLAR