GÜNDEM

BTK soruyor: 'yasak bunun neresinde?'

BTK Başkanı Tayfun Acarer, İnternet sınırlamasıyla ilgili detaylı bilgi veren Acarer, bunun bir yasaklama olmadığını söyledi.

BTK soruyor: 'yasak bunun neresinde?'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acarer, NTV'de Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. İnternet sınırlamasıyla ilgili detaylı bilgi veren Acarer, bunun bir yasaklama olmadığını söyledi.

Acarer düzenlemeyi şöyle anlattı:

YASAK BUNUN NERESİNDE?

İnternette yeni yasak tartışmaları devam ediyor. Bu tasarıya bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu ve ne hedefliyor bu düzenleme?

Anlayamadığım konu yasak bunun neresinde? Yapılan düzenlemenin devletle ilgili hiçbir tarafı yok. Sadece bir nokta var onun dışındaki düzenleme tamamen kişilerle ilgili kişilerin mağduriyeti ile ilgili düzenleme. Bugün kendisi ile ilgili hakaret içeren bir yazı internette yayınlanan bir kişi, hiç tasvip etmediği bir resmi veya bir videosu yayınlanan kişi nereye başvuracak, ne yapacak? 10 kişiye sorsak 9 tanesi doğru prosedürü söyleyemez. Bununla ilgili prosedür oldukça uzun ve sonuçsuz bir süreç. En sonunda gittiğiniz mahkeme ki doğrudan mahkemeye de gidemiyorsunuz. Mahkemeye gittiniz mahkeme dedi ki siz haklısınız videonun çıkartılması dedi. Ama sonuç sıfır. Bu kararı uygulayacak yer sağlayıcıların yüzde 90'ı yurtdışında. Onlar da bu mahkeme kararıyla bir yükümlülükleri olmadığı için kararlar yerine gelmiyor.

Kanunda geçen iki tane olay var. 1; kişilik haklarnın ihlali... 2'ncisi özel hayatın gizliliği... Bu iki farklı olayda vatandaşa iki farklı hareket imkanı getiriyor. Kişilik haklarının ihlal edildiğini düşünen kişi doğrudan sulh ceza mahkemesine başvuruyor, mahkeme de 24 saat içerisinde haklı ya da haksız diye karar veriyor. Bu karar yeni kurulan birliğe gönderiyor. Birlik, erişimin engellemesine karar veriliyor. İçerik çıkartılmıyor, erişim engellenmiyor. Değişen şey, içeriğin çıkarılması ikinci plana alıyor, mağduriyetin giderilmesi için erişim engelleniyor. Yer sağlayıcı ile içerik sağlayıcı çok farklı. İçerikle ilgili sorun kaldırılsa zaten şu anki sorunlar yaşanmaz. Rahatsızlık duyulan yazıya ya da videoya URL bazında -yani sadece yazıya yönelik- adres engelleniyor. Site kapanmadan şikayet edilen dosyaya erişim kapatılıyor.

Belki erişim engellenmesi durumuyla karşı karşıya kalmamak için servis veya hizmet sağlayıcılarının daha titiz davranacağı bir süreç mi olacak?

Aslında dediğiniz olsa sorun kalmaz. Yer sağlayıcı ile içerik sağlayıcı çok farklı. Yer sağlayıcılar büyük arama motorları büyük siteler. Erişim sağlayıcıları onlara giden yolu temin etmeye çalışan işletmeler. İçerikle ilgili sorun kaldırılsa zaten şu andaki sorun olmaz. Burada mahkemenin almış olduğu karar rahatsızlık veren o yazıya, resme, videoya neyse URL bazında yani tüm siteye yönelik değil de sadece o resme veya yazıya yönelik adresi engelle diyor. Artık sitelerin kapanmaması yolunda da çok ciddi bir adımdır bu.

Röportajın tamamını okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR