GÜNDEM

BM, gazeteciler için özel temsilci atayacak

Birleşmiş Milletler, gazetecilere yönelik baskı ve saldırıların artmasından dolayı gazetecilere özel temsilci göndereceğini duyurdu.

BM, gazeteciler için özel temsilci atayacak

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström dünyanın değişik ülkeleri ve Avrupa'da medya ve gazetecilere yönelik saldırıların arttığına dikkat çekerek gazetecilerin haklarının korunması için Birleşmiş Milletler'in özel temsilci tayin etmesini BM'in gündeme taşıyacağını söyledi.

Haziran ayında İsveç'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilmesinden sonra ortak bir açıklama yapan gazeteci ve medya örgütlerinin temsilcileri, dünyanın değişik ülkeleri ve Avrupa'da medya ve gazetecilere yönelik saldırıların arttığına dikkat çekmiş ve gazetecilerin haklarının korunması için Birleşmiş Milletler'in özel temsilci tayin etmesi için İsveç Hükümeti'ne girişimde bulunması çağrısı yapmışlardı.

BM ÖZEL TEMSİLCİ TALEBİNİ HAKLI BULDU 

İsveç Devlet Radyosu'nun ev sahipliğini yaptığı "İfade özgürlüğü ve gazatecilerin güvenliği" temalı seminere konuşmacı olarak katılan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, son yıllarda yüzlerce gazetecinin öldürüldüğünü, kaybedildiğini ve tehdite uğradığını hatırlattıktan sonra konunun Birleşmiş Milletler ve Avrupa'nın gündemine getirlip tartışılmasının önemine dikkat çekti.

Wallström, gazetecilerin korunmaları için BM'nin özel bir temsilci ataması talebini haklı bulduğunu söyledi.

İLK KEZ NE ZAMAN GÜNDEME GELDİ?

BM'in gazeteciler için özel bir temsilci atama önerisi ilk kez Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından gündeme getirilmişti. Son 10 yıl içinde 700, geçtiğimiz yıl 67 gazetecinin öldürüldüğüne, yüzlerce gazatecinin cezaevlerinde tutulduğuna dikkat çeken Sınır Tanımayan Gazeteciler, ifade ve basın özgürlüğünün ağır saldırılar altında bulunduğunu, bu nedenle de gazetecilerin korunması için BM'in özel bir temsilci atamasını talep etmişti. Bu öneriye İsveç Devlet Televizyonu (Svt) ile İsveç Devlet Radyosu (Sr)'in de aralarında bulunduğu pek çok medya kuruluşu destek vermişti.

ÇOK OKUNANLAR