GÜNDEM

Birand 'Soykırım Belgeseli'ni yapıp bırakacaktı

Mehmet Ali Birand'ın 'O belgeseli yapar bu işleri kapatırım' dediği son projesini Can Dündar kitabında anlattı...

Birand 'Soykırım Belgeseli'ni yapıp bırakacaktı
GAZETECİLER.COM - Mehmet Ali Birand, basit bir operasyon için hastaneye gitti. Stent değişimi için ameliyat masasına yattı. Maalesef o masadan bir daha kalkamadı. Oğlu Umur Birand'ın zorlukla duyurduğu bu haber Türkiye'yi yasa boğdu.

Haberciliğin ve araştırmacı televizyonculuğun duayen ismi Mehmet Ali Birand tedavi gördüğü Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

O BELGESELE ÖMRÜ YETMEDİ

Belgeselleri ile Türkiye tarihine ışık tutan Birand'ın son olarak yapmak istediği bir belgesel daha vardı, fakat bu projesini gerçekleştirmeye ömrü yetmedi.

Mehmet Ali Birand hazırlayıp sunduğu 'Son Darbe: 28 Şubat' belgeseli' ile çok konuşuldu. Birand "Son Darbe: 28 Şubat" belgeselinde, bir dönemin hiç hatırlamadığı, bir dönemin de unuttuğu, Türkiye'nin en karanlık yılları olan 93-94 en çarpıcı haliyle izleyiciyle buluşturmuştu. Yapmak istediği bir belgesel daha vardı ama ne yazık ki bu başarılarla dolu ömrüne o son projeyi sığdıramadı.

O BELGESELİ YAPAR BU İŞLERİ KAPATIRIM

Can Dündar'ın kitabında belirttiğine göre Birand, 1915 tehcirinin 100. Yılında, yani 2015'te Ermeni meselesini ele alan bir belgesel hazırlamayı düşünüyordu.

"O belgeseli yapar bu işleri kapatırım" diyen Birand televizyonu hastalık nedeniyle değil kendi isteğiyle sağlıklı bir şekilde bırakmak istediğini ve kalemi elindeyken, hala çalışırken, yazarken medyadan çekilmek istediğini söylemişti.

ESKİ ASKERLER ÖLMEZ KAYBOLUR

Mehmet Ali Birand'ın eşi Cemre Birand uzun yıllar NATO'da çalışmıştı. Birand, eşi Cemre Hanım'ın, Normandiya çıkarması komutanlarından Omar Bradley'den aktardığı bir sözü hep aklının köşesinde tutmuş: "Eski askerler ölmez, kaybolur..."

Mehmet Ali Birand o belgeseli yapamadı ama yaptığı işlerle damga vurup hala ekranlardayken kayboldu...

ÇOK OKUNANLAR