GÜNDEM

Berlin'de tutuklu vekil gerginliği

Türklere karşı önyargının aşılması konusunda Alman siyasi partilerin ne yapması gerektiği sorulduğunda “Türkler’de de Alman toplumuna karşı önyargı var” diyen Thierse, sözü Türkiye’deki Hıristiyanlara ve tutuklu vekillere geti

Berlin'de tutuklu vekil gerginliği
GAZETECİLER.COM - Türk Parlamenter heyetinin Almanya Meclis Başkanvekili Wolfgang Thierse ile yaptığı görüşme, konu Neo-Nazi cinayetlerinden Türkiye'nin Hıristiyanlara ve hapisteki parlamenterlere yönelik tutumuna gelince tatsız bitti.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Ak Parti'den Çiğdem Münevver Ökten, CHP'den Şafak Pavey, MHP'den Tunca Toskay ve BDP'den Nazmi Gür'den oluşan parlamenter heyeti, Alman hükümetinin resmi daveti üzerine gittikleri Berlin'de, geçen yıl çoğu Türk 10 kişinin Neo-Nazilerce öldürülmesini konuşmak üzere Almanya Meclis Başkanvekili Thierse ile bir araya geldi.

Almanya’da Türklere karşı önyargının aşılması konusunda Alman siyasi partilerin ne yapması gerektiği sorulduğunda “Türkler’de de Alman toplumuna karşı önyargı var” diyen Thierse, sözü Türkiye’deki Hıristiyanlara ve tutuklu vekillere getirdi.

Bunun üzerine heyete eşlik eden Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu söz aldı ve sorunların diyalogla çözülebileceğini ancak “Heyetin, Neo-Nazi cinayetlerini konuşmak üzere geldiğini” söyledi. Bunun üzerine Karslıoğlu’nun sözünü kesen Thierse, “Siz, bana hangi konuda konuşacağımı söyleyemezsiniz” dedi.

Büyükelçi Karslıoğlu, sözleriyle neyi kastettiğini anlatmaya çalışırken Thierse masadan kalktı ve “görüşmenin bittiğini” söyledi. Thierse ayrıca Karslıoğlu’na dönüp “Bu yaptığınız utanç verici” dedi.

İŞTE TARTIŞMAYA YOL AÇAN TUTUKLU VEKİLLER

BDP’nin desteklediği KCK davasından tutuklu 6 aday vekil seçildi. Gülser Yıldırım (Mardin), Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız (Şırnak), Hatip Dicle (Diyarbakır), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa) ve Kemal Aktaş (Van) halen KCK davasında tutuklu bulunuyor.

Ergenekon davası tutukluları gazeteci Mustafa Balbay (İzmir) ile Başkent Üniversitesi eski rektörü Mehmet Haberal (Zonguldak) ise CHP listelerinden vekil oldular.

Balyoz davasından tutuklu bulunan emekli korgeneral Engin Alan ise MHP İstanbul milletvekili oldu.

Seçilen 9 vekilin de yargılandıkları davalar “Anayasal düzene ve devlete” karşı suçlar kapsamında yer alıyor.

ÇOK OKUNANLAR