RÖPORTAJ

Benimle Oynar Mısın? kitabının çevirmeni Sayım Çınar'a konuştu

Benimle Oynar Mısın? kitabının çevirmeni Nazlı Berivan Ak Sayım Çınar'a konuştu.

Benimle Oynar Mısın? kitabının çevirmeni Sayım Çınar'a konuştu
GAZETECİLER.COM - ÖZEL RÖPORTAJ
SAYIM ÇINAR 
sayimc@superonline.com

April Yayıncılık Ağustos ayında Benimle Oynar Mısın? adlı bir soru kitabı yayınladı. Kitabın alt başlığı dikkat çekici, "yetişkinler için empati oyunu". Yetişkinler için boyama kitaplarının çok satanlistelerinde ilk sıraları kapladığı bir dönemde kitabın çevirmeni Nazlı Berivan Ak ile Sayım Çınar bu yeni furyayı konuştu.

Olağanüstü Hayat Oyunu için Bir Rehber

Benimle Oynar Mısın? iki Amerikalı yazarın ürünü. Kitap sorulardan oluşuyor ve okura "hadi şimdi empati yapma zamanı!" diyor. Biraz daha detay verir misin kitapla ilgili çevirmeni olarak?

Yazarları, kitabın hikayesini şöyle anlatıyor: "Bu fikir akşam sohbetlerinden ve partilerden doğdu. Sıkıcı bir partiyi, uzun bir yolculuğu, kötü başlayan bir buluşmayı şenlendirmek için bir kitaba ihtiyacınız varsa... Benimle Oynar Mısın? sizin için." Kışkırtıcı sorulardan, meydan okumalardan oluşan bir kitap Benimle Oynar Mısın?. Hayata dair her konuda bir soru mutlaka var, "Tarihteki hangi siyasetçiyi siyasetten sonsuza dek uzaklaştırmak isterdin?" de bir soru, "Partnerinin bir huyunu değiştirebilecek olsaydın, bu ne olurdu?" da. Hayata, hayata bakışınıza dair ne varsa bu sorularla ortaya çıkıyor, oyunu oynarken ortaya hiç beklenmedik itiraflar dökülebiliyor.

Tek başına oynanabilir mi peki?

Neden olmasın? Soruları kendine sor, yanıtlarını ver, kendini daha iyi tanı! Arada mola verip, kendine vakit ayırmalı insan, Benimle Oynar Mısın? da buna vesile olacaksa, ne mutlu.

"Serinin yeni kitapları yolda."

Kitabın tanıtımında Benimle Oynar Mısın?'ın devamının geleceği söyleniyor.

Evet, yurtdışında bir furya bu tarz kitaplar, biz de devam edeceğiz seriye. Sadece aşka dair sorulardan oluşan bir kitap da var, ebeveynlerin çocuklarına soracağı sorulardan oluşan bir kitap da sırada. Hepsinin başlangıcı ise aynı: "Olağanüstü hayat oyununda rehberini buldun, tadını çıkar!"

Sorulardan örnekler verir misin?

Favori sorularımdan bir seçki yapabilirim:

"Yakalanmayacağını bilsen, kimi öldürürdün?"

"Uçağın düşmek üzere ve son bir not yazmak için son anların... Kime ne yazardın?"

"Öğüt almak için istediğin kişiye ulaşabilecek olsaydın, bu kim olurdu?"

"Bu oyunu birlikte oynadığın grupla bir adaya düştün, hayatta kalmak için birini yemek zorundasınız... Kurban hanginiz olurdu?"

Diğer kışkırtıcı sorular kitapta.

Kitapta tasarımlar da dikkat çekiyor. Orijinal çizimleri mi kullandınız?

Tasarım ekibimizin çalışması oldu, kitabın ruhuna uygun yeni çizimler yapıldı, kapak tasarımını da yapan Caner Çokbulan çizimlere de imza attı.

 

"Muhabbet koyulaştıran sorular kitabı..."

Son dönemde yetişkinler için boyama kitapları büyük ilgi çekiyor. Şimdi de yetişkinler için empati oyunu diyerek Benimle Oynar Mısın? çıktı. Bu furyayı nasıl değerlendiriyorsun?

Boyama kitapları yurtdışında uzun süredir büyük ilgi görüyor zaten, Türkiye'de de beklenen oldu. Aslında Şahane Hatalar serisini de bu akıma dahil etmek gerekiyor. Kitaba dahil olmak isteyen, interaktif okuma deneyimine merak duyan ciddi bir okur kitlesi var. Şahane Hatalar'da seçimler yaparak aynı kitapta birden fazla son yaşıyordu okur, seri bu nedenle çok sevildi ve hâlâ çoksatan listelerinde. Boyama kitapları içinse durum şu sanırım, hayatın temposu fazlasıyla yoruyor hepimizi, yaratıcılığımızı köreltiyor. Boyama kitaplarıyla çocukluğumuzda bıraktığımız boyama kalemlerini hayatımıza geri soktuk, resimler çiziyoruz, üstelik artık sosyal medya da var, 'eser'lerimizi paylaşabiliyor, yayabiliyoruz. Bu yönüyle şaşırtıcı değil boyama kitaplarının kazandığı başarı ve gördüğü ilgi. Empati oyununda da benzer bir motivasyon var bence, soruların yanıtları yeni sorular doğuracak, gergin buluşmalar şenlenecek. Aslında bu kitabın en doğru tanımı "muhabbet koyulaştıran sorular kitabı."

Soruları biliyorsun, peki gelen yanıtlarla ilgili geri dönüş aldınız mı? Genelde hangi soru çok soruluyor?

Siyasetle alakalı sorular ilgi çekti, bir de sevgilinin huyunu değiştirme ile ilgili olan soru. Anlaşılan okurlarımızın en dertli olduğu konular bunlar. Bir de eski sevgiliyi konu alan sorular tabii. "Onu tekrar görecek olsan, ne söylerdin?"e gelen yanıtlar hepimizi hem çok güldürdü, hem de çok şaşırttı.

ÇOK OKUNANLAR