KİTAPLIK

Barış Gazeteciliği Elkitabı raflardaki yerini aldı

İPS İletişim Vakfı Yayınları’ndan çıkan Sevda Alankuş’un yazdığı Barış Gazeteciliği Elkitabı tanıtıldı. Toplantıda Nadire Mater "Gazeteci ‘hakikaten barış gazeteciliği yapabiliyor muyum, neden yapamıyorum’ sorularıyla yaş

Barış Gazeteciliği Elkitabı raflardaki yerini aldı
İPS İletişim Vakfı Yayınları'ndan çıkan Sevda Alankuş'un hazdığı Barış Gazeteciliği Elkitabı tanıtım toplantısı Elit World Prestige Otel'de yapıldı.

Çok sayıda iletişim akademisyeni, gazeteci ve basın meslek örgütü temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen kahvaltılı toplantıda bianet'in 2015 Erkek Şiddeti videosu ile gazeteci Murat Utku ve Işıl Sarıyüce'nin hazırladığı Barış Gazeteciliği videosu gösterildi.

Gösterimlerin ardından İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater açılış konuşmasını yaptı.

"Şimdi barış zamanı (Sabah), Dolmabahçe anlaşması (Cumhuriyet), Bu bir çağrıdır (Habertürk), Silahlara veda çağrısı (Yeni Şafak), Çözüm sürecinde silah bırakma tartışması (Zaman), Silah bırakma süreci (Birgün), Barış baharı (Star), 10 ilke ağrısı (Özgür Gündem), Silahı bırakın (Vatan), Silahlara veda çağrısı (Taraf), İlk kez ortak açıklama (Evrensel), 10 Maddelik polemik (Bugün), Barışa dev adım (Akşam), Tarihi çağrı (Takvim), Güzel şeyler oluyor (Güneş), Cumhuriyete silah çektiler (Aydınlık), Başkanlık Koalisyonu (Yurt), Tarihi gün (Türkiye), AKP'den PKK'ya bölünme teminatı (Ortadoğu), Silahın dili sona erecek (Akit), PKK'ya silah bırakma çağrısı (Milliyet)"

Konuşmasına Barış Gazeteciliği El Kitabı'ndaki önsözünden çözüm sürecinde 28 Şubat 2015 günü yapılan Dolmabahçe görüşmesi sonrası atılan manşetleri sıraladı ve bugün gelinen noktaya işaret etti. Mater "Görüldüğü üzere medya sahiplik yapılarının güç odaklarına karşı aldıkları pozisyonla barış gazeteciliği yapılamaz" dedi.

Gazeteci olmayı haber yazarken daima huzursuz, tedirgin, heyecanlı olma hali olarak gördüğünü ancak bunun yargılanma, hapsedilme, hatta hayatını kaybetme anlamında bir huzursuzluk olmadığını belirten Mater şöyle devam etti:

"Ne yazık ki bugün yaşadığımız süreçte, gazeteciler gazetecilik anlamında değil ama yargılanma, hapsedilme anlamında bir huzursuzluk yaşıyor. Oysa gazeteci bu huzursuzluğu 'hakikaten barış gazeteciliği yapabiliyor muyum, neden yapamıyorum' sorularıyla yaşamalı."

Bianet'in haberine göre, Dünyada tartışılan veri gazeteciliğinin Erkek Şiddeti çeteleleri ve BİA Medya Gözlem Raporları ile bu yaklaşımı uzun süredir gündeminde tuttuğunu belirten Mater, barış gazeteciliğinin de aynı şekilde bianet'in kuruluşundan beri, yani 16 yıldır, gündeminde olduğunu söyledi.

Toplantı kitabın yazarı Sevda Alankuş'un konuşmasıyla devam etti.


ÇOK OKUNANLAR