RÖPORTAJ

'Bana taraflı kanalın tarafsız sunucusu diyorlar'

Sabah haberlerinin son dönemdeki popüler ismi Tahir Sarıkaya ile Sayım Çınar eğlenceli bir söyleşi gerçekleştirdi.

'Bana taraflı kanalın tarafsız sunucusu diyorlar'

GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR
sayimc@superonline.com

Beyaz TV, kendi starlarını, televizyon kahramanlarını yaratmaya devam ediyor. Sabah haberlerinin son dönemdeki popüler ismi Tahir Sarıkaya ile Sayım Çınar eğlenceli bir söyleşi gerçekleştirdi.

İKİSİ DE BANA BEDDUA ETTİ

Tahir Sarıkaya denince akla reyting geliyor. Sizi tanıyalım isterim.

TGRT’de muhabirliğe başladım. 7 yılın ardından istifa ettim, ATV spikeri Cem Öğretir’den eğitim aldım. Daha sonra beyaz TV’ye bir proje götürdüm. Osman Gökçek “heyecanını sevdim, sana sabah haberlerini vereceğim, projen yerine” dedi. İlk 3 hafta kimse beni tanımıyordu. Bir şeyler yapmam gerekiyordu. Zekeriya Beyaz’ı aradım, kurban bayramından hemen önceydi ve yayına çıkardım. Ardından tavuktan kurban oluru tekrarlıyor musunuz diye sordum, ayakkabıdan da olur dedi ve bunun üzerine tt olduk twitterda. Ayşen Gruda geldi devamında. Taraf gazetesine PKK’lıları ikna ederim demiş. Ciddi bir polemik yaşadık. Bana beddua etti her ikisi de. Ben öfkelenmedim. Bu şekilde adımızı duyurduk.

Deneme

Soruyu sorma biçiminizi eleştirmiş olabilir belki.

Olabilir. Ben halkın dilinden konuşuyorum. Eğilip bükülmüyorum.

Yine de her sabah reytinglerde çok yüksektesiniz?

Çok sevmeyenim var. Sıradan bir izleyici FOX TV ya da Kanal D izler, benim izlenmek için farklı bir şeyler göstermem lazım. Gündemden farklı konular getiriyorum. Bana sen şov yapıyorsun diyorlar. Bu işlerde şov olsa, yapmacık olduğu ortaya çıkmaz mı insanın kısa zamanda?

MAHALLENİZDEKİ GÜZEL KIZLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ DİYORUM

Türk halkı kimi seviyorsa, onun reytingi yükseliyor. Demek ki sizde bir şey var.

Internet ve sosyal medyayla tanındım. En büyük izlenme nedenim doğal olmam, kravat takmıyorum. Metrobüse biniyorum, otobüse biniyorum, onlar gibi konuşuyor, izliyorum. Halktan ilgiyi böyle görüyorum. 12 - 13 programımız var Beyaz TV’de, ilk 3 programdayım ben.

DenemeFormatın dışına çıkıyor musunuz?

Cinayetler, kazalar oluyor gece boyunca. Sabah bunları vermek zorundayız. Biraz daha esprili, magazinsel şeyler veriyoruz. Mahallenizdeki güzel kızlardan bahseder misiniz diyorum mesela, bu hoşlarına gidiyor. Bir baltaya sap olamayan erkek var mı aranızda diye soruyorum. Sokakta insanlar fotoğraf çektiriyor, bana gönderiyor. Taraflı kanalın tarafsız sunucusu diyorlar.

Hükümete yakın bir televizyon kanalındasınız.

Evet, ama Osman Gökçek hiç karışmaz. Her alanı eleştirebiliyorum. İktidar, muhalefet… Bunu sağlıyorum demiyorum ama sağlamaya çalışıyorum. Atatürk’ün ölüm yıldönümü diyorum, Kemalistsin sen nasıl orada olursun diyorlar. İyi bir proje var diyorum, yalakasın diyorlar.

Konukları siz ayarlıyorsunuz.

Ciciş Kızlar’ı aldım, çok ses getirdim. Adnan Hoca’nın kızlarını çağırdım. Okan Bayülgen beni konuk etti üzerine. A9 Kanalı’na da ben davet aldım. Adnan Hoca reyting getiriyor. Banu Alkan’ı aldım. İlginç açıklamalar yaptı.

MAGAZİNLE HABERLERİ BİRLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

DenemeHerkes ekonomi konuşuyor, bu ortamda bunları konuşmak zor olmuyor mu?

İnsanlar sabah mutsuz uyanıyor, sabah da mutlu olmak için biraz magazin koymalı. Haberde reyting olayı kalkmalı. Halkı bilgilendirecek haberleri vermek demek reyting yok demek ne yazık ki. Magazinle haberi birleştirmek zorundayız.

Programı eğlenceli kılmak için halkın dilini kullanıyorsunuz. Böyle bir sektörde nasıl ayakta kalıyorsunuz?

Cesur açıklamalar yapıyorum. Görüşünüz ne olursa olsun, her şeyi açık bir şekilde konuşmak her zaman işe yarar. Cesur olmak çok önemli. İktidarı da eleştiriyorum, muhalefeti de eleştiriyorum. En çok muhalefet izliyor beni.

EKŞİSÖZLÜK'TEN OT DERGİSİNDEN ÇOK YARARLANIYORUM

Her gün yeni bir program yaratmak zorundasınız. Üretim durmuyor. Birçok kaynaktan besleniyor olmalısınız.

Ekşi Sözlük’ten, OT’tan çok faydalanıyorum. Dersime iyi çalışıyorum. Her gün bir sonraki güne çok ciddi çalışıyorum.

Doğaçlama yeteneğiniz de var.

Prompterı bıraktım, hep doğaçlama yapıyorum. Kravat ve prompter yok.

DenemeMelih Gökçek’e de yakınsınız. O nasıl değerlendiriyor?

En çok Ahmet Çakar’ı sever Beyaz TV’de. Kobane olaylarından dolayı beni arayıp kutladı. 6-7 Ekim olaylarında işinize gelince Atatürk diyorsunuz, işinize gelince Atatürk’ün heykelini yıkıyorsunuz dedim bazılarına, arayıp teşekkür etti. CHP’li, MHP’li vekilleri aldım, asla sansür yemedim, asla karışılmadı işime.

Hem Ankara hem İstanbul’dasınız. Karşılaştırma yapar mısınız? 

İstanbul’da haftaiçi yaşanmaz, Ankara’da ise haftaiçi yaşanır. Meslekte ilerlemek için İstanbul’da olmalıyım. Bir talkshow programı istiyorum önümüzdeki yıllarda.

Gürültülü programlar var Beyaz TV’de. Siz programını nereye konumlandırıyorsunuz?

Tarafsız olmaya çalışıyorum. Bu sektörde tarafsızım diye bir şey yok. Elbette tuttuğum bir parti var ama asla bunu açık etmem. Hakan Fidan milletvekili adayı olduğunda yandaşlar hemen harika olur dediler, MİT’e dönünce de tam tersi laflar ettiler. Bu olaylara gülüyorum. Bu hareketlerle zarar veriyorlar.

Kadın cinayetleri konusunda çok duyarlısınız. Cinsel problemlerimizi konuşuyorsunuz, bir doktor çağırıyorsunuz. Bir yandan da çok utangaçsınız, programda izledik bunu.

Bir kadını aldım yayına. Cinsel sorunlarla erkekler daha çok geliyor dedi. Utanmıyorlar mı dedim. Bunun üzerine şeriatçı damgası yedim. Mesut Yar da 1997 yılında aynı şeyi söylemiş. Liberalim, muhafazakarım. Bunu biliyor beni izleyen de.

RASİM OZAN KÜTAHYALI'NIN KANALA ZARAR VERDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

DenemeSivri dilli insanlar var kanalınızda. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu isimleri?

Rasim Ozan Kütahyalı’nın kanala zarar verdiğini düşünüyorum. Çalışmasını istemiyorum. Reyting de alamıyor, sürekli bağırıyor. Bugün bu kanalı bana verseler, onunla çalışmam.

Tek tip gazetecilik de çok tehlikeli değil mi?

Evet, tehlikeli tabii.

Türkiye toplumunu iyi gözlemliyorsunuz. Dışarıya çıktığınızda huzurlu musunuz, vicdanınız rahat mı?

Fransa’da tecavüze uğruyor bir kadın trende, gazeteler trenin fotoğrafını veriyor. Bizde ise pornografik bir kafayla veriliyor haberler. Canımızın sıkıldığı anlar oluyor tabii, kadın olayları beni çok etkiliyor. Öldürülen kadınların fotoğrafları var öldürenlerin fotoğrafı yok. Bu çok büyük bir hata.

Sosyal aktiviteleriniz neler? Bir de Deniz Seki’yle görüşmeniz ses getirdi, devamında davalık oldunuz.

Siyaset konusunda güçlüyümdür, özel haberler yaparım. Deniz Seki’yle özel bir görüşmem oldu, izin aldım. Kanser değil dedim, bunun üzerine avukatı aradı, dava ettiler beni. Basketbol oynamayı çok severim. Bakanlıklardan yaşam haberleri çıkarmaya çalışıyorum. 6 kişilik sağlam bir ekibim var.

EN İYİSİ İRFAN DEĞİRMENCİ, İSMAİL KÜÇÜKKAYA İSE...

DenemeKendi rakiplerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

En iyi haberleri İrfan Değirmenci sunuyor bence. 8 yıldır bu sektörde. İsmail Küçükkaya Fatih Portakal’ın, kanalın reytingini alıyor. İsmail Bey çok konuşuyor ve bu sevilmiyor izleyiciler tarafından.

Bayülgen sizi eğlenceli buldu programda. Neler hissettiniz o masadayken, onun konuğuyken?

Çevremdeki arkadaşlar gitme dedi, ben de korkarak gittim. Koluna girdim lütfen üzerime çok gelme dedim. Beni sevdiğini, eğlendirdiğimi söyledi. Reytingime katkısı çok oldu.

Deneme

Kendini geliştirme konusunda da çok iyisiniz. Eleştiriler nasıl etkiliyor sizi?

İlk günlerde çok ağır bir yazı yazıldı hakkımda. 2 saat boyunca düşündüm, çok üzüldüm, çok sinirlendim. Geldiğim noktada eleştirenleri daha çok seviyorum. Yayında da okuyorum yazılan şeyleri, iyi olsa da kötü olsa da.

ÇOK OKUNANLAR