GÜNDEM

AYD'den Trump'a tepki; 'Yüreğimizdeki Kudüs'ü işgal edemeyeceksiniz'

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan Amerika'nın Kudüs kararına tepki gösterdi.

AYD'den Trump'a tepki; 'Yüreğimizdeki Kudüs'ü işgal edemeyeceksiniz'

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan Amerika'nın bu yanlış ve hukuksuz kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Burhan’ın açıklaması şöyle;

“Sadece Türkiye'den ya da Müslüman dünyasından değil, dünyanın her yerinden gelen uyarılara rağmen ABD Başkanı Trump Kudüs hakkında o talihsiz açıklamayı yapmıştır. Bu sorumsuz açıklamayı kabul etmiyor ve kınıyoruz.”


Böyle bir açıklama uluslararası hukuklara aykırıdır. Kudüs bir açıklamayla İsrail'in başkenti olmaz. Bu açıklamayı reddediyoruz ve kınıyoruz.
"Bu karar BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi'nde Kudüs'ü de içeren işgal altındaki topraklarla ilgili alınmış onca kararı hiçe saymaktır. Karar, Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında daha önce yapılmış Oslo Sözleşmesi ile de açıkça çelişmektedir. Bu karar aynı zamanda Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin özel mülkiyetlerinden kaynaklı haklarını gasp etmek anlamına gelmektedir.
İslam ülkeleri arasında ortak hareket edilmesi ve koordinasyonun sağlanması zaruridir. Tüm İslam aleminde infiale sebep olacak bu talihsiz ve hukuksuz açıklama, Ortadoğu'da barış sürecini sekteye uğratacaktır.

Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. İsrail'in Kudüs'ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüz sayılacaktır. Bugün, haklı davalarında Filistin halkının ve Kudüslülerin yanında olmak her dinden, her milletten, her inançtan sağduyu ve vicdan sahibi tüm insanların ortak vazifesidir.
ABD'yi bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail'i de barışa ve huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar