GÜNDEM

Arınç kadın progamlarına saydırdı...

'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nda açılış konuşmasını yapan Arınç, kadın programları için "Bu programlar kadının kadına zulmüdür" dedi.

Arınç kadın progamlarına saydırdı...
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından düzenlenen 'Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu' Antalya'da başladı. Sempozyumun 'Medyada Kadın Algısı' başlıklı ilk oturumunun moderatörlüğünü Doğan TV Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ yaptı.

Oturumda Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu Başkanı, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Zeynep Karahan Uslu, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, Yunanistan Channel 9 TV'den Eliza Lympousı ve ABD Women in Media And News'tan Jennifer L. Pozner konuşmacı olarak yer aldı.

AÇILIŞ KONUŞMASINI ARINÇ YAPTI

Toplumdaki kadın algısını belirleyen medya olduğundan bu toplantıda konuşulacaklar gelecek için belirleyici olacak. Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nün organize ettiği toplantının açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptı. Arınç'ın en önemli mesajı toplumdaki kadın algısının düzeltilmesi için medyanın da üzerine düşeni yapması gerektiğiydi. Bu çerçevede hayatın her alanında aktif şekilde yer alan kadının medyada, karar alma mekanizmasında yeterince yer almadığına dikkat çeken Arınç özellikle kadın konusunda televizyon yayınlarından şikayet etti.

"KADININ KADINA ZULMÜ"

En çarpıcı cümle televizyonlardaki kadın programları konusunda geldi: "Bu programlar kadının kadına zulmüdür" dedi Arınç. Ve devam etti: "Ekran başındakilerin ruh sağlığıyla oynuyor bu programlar. En uç örnekler konu ediliyor. Sürekli şiddet uygulamaları üzerinde duruluyor." Arınç'ın magazin programlarından da şikayetleri vardı: "Magazin adı altında mahremiyet sınırları ihlal ediliyor." dedi.

"KADINI ACINASI VARLIK YAPIYORLAR"

Dizilerde ise kadının "içi boşaltılan rollerde gösterildiğinden" şikayet eden Arınç "Yerli dizilerin tamamına yakınında kadınların ihanet eden evlilik dışı ilişki kuran, aldatan rollerde gösteriliyor. Kadın imgesi masum ve kutsal özelliklerinin dışında kullanılıyor. Ya da dayak yiyen taciz edilen ya da tecavüze uğrayan, zavallı acınası yaratıklara dönüştürülüyor."

"KADIN YALNIZCA GÜZELLİĞİYLE DEĞİL AKLIYLA EMEĞİYLE VARDIR"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yaptığı konuşmada "kadını sadece üçüncü sayfa haberleri veya arka sayfa güzelleri olarak görmek istemiyoruz." dedi. Kadının toplum hayatında erkekle birlikte her alanda varlığına dikkat çeken Şahin "Kadın yalnızca bedensel güzelliğiyle değil aklıyla hikmetiyle cesaretiyle emeğiyle vardır. Bunların gösterilmesi gerekir." dedi. Şahin ileri demokrasiye ulaşabilmek için kadın erkek demeden toplumun tüm bireylerinin mutlu olması ve refaha kavuşması gerektiğinin de altını çizdi.
ÇOK OKUNANLAR