GÜNDEM

'Arkanızı savcıya dayayıp sağa sola saldırmayın!'

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, Habertürk Gün Ortası programında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı

'Arkanızı savcıya dayayıp sağa sola saldırmayın!'
GAZETECİLER.COM -  Habertürk TV'de Gün Ortası programına konuk olan ve Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Ahmet Hakan, son günlerin en hararetli tartışması '28 Şubat ve medya' konusundaki düşüncelerini de paylaştı.

"28 Şubat soruşturmasının derinleşerek genişleyeceğini düşünüyorum" diyen Ahmet Hakan, insanları eleştirmekle 'cadı avı'na çıkmak arasında büyük bir fark olduğunu belirtti. Gazetelerin ve gazetecilerin etik ihlalleri konusunda eleştirilebileceğini ancak tutuklanamacağını belirten Hakan, "Anti demokratik çıkışları, etik ihlallerini eleştirmek başka arkanı savcıya dayıyarak sağa sola saldırmak başka" dedi.

Zaman zaman kamuoyunda tartışma konusu olan Fethullah Gülen ve sevenlerinin 28 Şubat sürecindeki tavırlarına dair tartışmalara da değinen Ahmet Hakan, "Fethullah Gülen 28 mağdurudur. Ama direniş göstermemiştir, itiraz da bulunmamıştır, Refah partisine destek olmamıştır" dedi. Hakan sözlerini şöyle bitirdi: "28 Şubat sürecinde sesini çıkarmayan insanların bugün en çok bağıranlar olması da bana biraz garip geliyor"

Ahmet Hakan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde;

"ŞİMDİ HERKES KONUŞUYOR AMA..."

28 Şubat sürecine dair anlatacağım çok fazla mağduriyetim yok. Yargılandım sadece, Çevik Bir imzalı belgelerle. Şimdi herkes konuşuyor ama o dönemde konuşmak o kadar kolay değildi. O dönem çalıştığım televizyon kanalarına programa çıkartmak için konuk bulamıyorduk. İnsanlar korkuyordu.

O KASETLERİ KİM GÖNDERİYORDU?

O kasetleri kim gönderiyordu bilmiyorum açıkcası. Askeri, bürokrasisi gönüllü güçleriyle o dönemki iktidarı devirmek için koalisyon yapılmıştı. Kasetler vasıtasıyla sonuçlar alınmak istendi. Ama dediğim gibi polis mi yaptı, MİT mi yaptı ya da kim yaptı bilmiyorum.

"28 ŞUBAT SORUŞTURMASI GENİŞLEYECEK"

Görebildiğim kadarıyla 28 Şubat süreci soruşturması derinleşecek, genişleticek sanıyorum. Mehmet Baransu'nun önümüzdeki günlerde Ertuğrul Özkök, Aydın Doğan ve Zafer Mutlu yargılanacak iddialarını okudum ancak gerçekten bilmiyorum. Ama kişisel fikrim soruşturma genişleyecek gibi duruyor.

"ETİK İHLALİNİ ELEŞTİRMEK BAŞKA SAVCIYA ARKANI DAYAYIP..."

Gazeteler, gazeteciler etik ihlalleri yapabilirler. Bu yüzden de bunları kınarız. Ama bunu yapan adamı hapse tıkamayız. Sadece eleştirebilirsiniz. Yazılarıyla darbeye zemin hazırladılar iddiası çok muğlaktır. Bu iddiayla gazete bayiini bile tutuklarsınız. Her önüne gelen için cadı avı başlatmak çok yanlış bir şey. Siz kimsiniz? Savcı mısınız polis misiniz? Anti demokratik çıkışları, etik ihlallerini eleştirmek başka arkanı savcıya dayıyarak sağa sola saldırmak başka.

"BU YAPILANLA 28 ŞUBAT ARASINDAKİ FARK NE?"

Bütün bir medya üzerinde bence bir baskı unsuru var. Bence 28 Şubat'la alakalı olarak sadece Ertuğrul Özkök hedef alınıyor? Ergun Babahan'ı ne yapacağız? O özeleştirisini yaptı diyerek geçemezsiniz. O zaman Ertuğrul Özkök de özeleştirisini yaptı. Ben Ertuğrul Özkök'ün kendisine de söyledim zaten, çıkıp cevap vermeli.

Herkes konuşuyor ama bunun altı doluyor mu? Bahattin Yücel 'bana santaj yapılmadı' diyor sonra 'ama masum değillerdi' diyor. Peki sen ne diyorsun? Altını doldur. İnsanları hemen tutuklayıp, ceza vermeden yıllarca hapishanelerde tutma gücünün 28 Şubat'la farkı ne? Biz 28 Şubat'a neden karşı çıktık? 28 Şubat nedir? Zorbalık, vicdansızlıktır, tehdittir. 28 Şubat'la hesaplaşılacaksa mertçe hesaplaşmak lazım. Basın üzerinden hesaplaşma yaşanıyor.

"GÜLEN 28 ŞUBAT'A İTİRAZDA BULUNMADI, DİRENİŞ GÖSTERMEDİ"

Fethullah Gülen'in 28 Şubat'ta nerede durduğuna dair alttan alta bazı şeyler konuşuluyor. Gülen 28 Şubat'ta bir itirazda bulunmadı, direniş göstermedi. O dönemin mağdurlarından Refah Partisi'ne destek olmadı. Burada alınmaca darınmaca yok. Gülen sevenleri de buna cevap vermek zorundalar. Ama Fethullah Gülen 28 mağdurudur. Direniş göstermemiştir, ama mağdurdur.

Benim bunları anlattığım yazımdan sonra Zaman gazetesindeki imzasız yazıların sahibi arkadaşların alındığını gördüm. Ben onların bir tarzı olduğunu görüyorum ama bu benim tarzım değil diyorum.

"28 ŞUBAT'TA SUSTUYSAN BUGÜN DAHA AZ BAĞIR"

28 Şubat günlerinde direniş göstermemişsiniz tam tersine daha uyumlu gözükmeye çalışmışsınız. Peki tamam, buna bir şey demedik. Ama 15 yıl sonra bu insanların çok fazla bağırmaları, 'vayy neden o zaman şöyle böyle yaptınız' demesi bana biraz garip geliyor. O gün sustuysan bugün daha az bağır.


ÇOK OKUNANLAR