GÜNDEM

Anadolu’nun festivaline sahip çık!

Halihazırda başarıyla devam eden bir festivale, yeni projeler eklemek yerine iptal yoluna gitmek ne kadar anlamlı? Üstelik iptalin gerekçesi de belli değil.

Anadolu’nun festivaline sahip çık!

GAZETECİLER.COM ÖZEL ANALİZ
SAYIM ÇINAR sayimcinar@gmail.com


Kötü bir haber aldım geçen günlerde.

Malatya Film Festivali’nin iptal edildiğini öğrendim.

Malatya Film Festivali ne midir?

6 yıldır devam eden bir Anadolu festivalidir. İlk yılında jürisi olduğum, başlangıçtan bugüne katıldığım, müthiş filmler izlediğim festivaldir.

7. yılına giriyorduk festivalin. Kısa sürede en iyi festivallerinden biri olmuştu. Büyük heyecan yaşarken geldiğimiz nokta iptal oldu.

Şimdi soru şu: Halihazırda başarıyla devam eden bir festivale, yeni projeler eklemek yerine iptal yoluna gitmek ne kadar anlamlı? Üstelik iptalin gerekçesi de belli değil.

 

BİR SESİ SUSTURMAK

En acı verici olan şu: Nitelikli bir festivalin iptal edilmesi. Projelerle, eklemelerle büyüyüp zenginleştirilecek bir kültür olayını bir aya kala yok etmek çok acı verici.

Bana göre bir an önce bu karardan geri dönülmesi gerekiyor. Anadolu festivalidir Malatya. Şehri tanıtır, insanı tanıtır, zenginliklerini tanıtır. Tam da bir arada olalım, birbirimize, farklılıklarımıza saygı duyalım derken, Anadolu’dan yükselen bu güzel sesi neden susturuyoruz?

Yeni yıl için tüm hazırlıklar son hız devam ediyordu. İçerikler hazırken, afişler hazırken böylesi bir karar anlamlı olabilir mi? Kitaplar, kataloglar, broşürler hazırlanmıştı. Dahası bir ay kala iptal nasıl açıklanabilir? Otomobil festivali iptal olmazken film festivali neden iptal oluyor?

Malatya’nın belediye başkanının ve valinin bu festivale sahip çıkması gerekiyor. OHAL’de film izleyemem çok korkunç. Olağanüstü hali sanatla aşacağız, üreterek, paylaşarak aşacağız.

NE YAPALIM, ŞEHRİ TANITMAK İÇİN OTURUP KAYISI MI YİYELİM?

Tekrarlıyorum: şehir insanının da sahip çıktığı bir festivaldi Malatya. Twitterdatrendingtopic oldu festivalin kaldırılması kararı. Karşılığı, takipçisi, uzmanları olan bir festivaldi.

Gelin, bu festivali Anadolu’yu yeniden kazandıralım, halkımıza kazandıralım. Adana, Antalya, İstanbul, İzmir festivalleriyle öne çıkarken, Malatya’yı geri plana itmek çok büyük bir hatadır. Vizyon seyircisinden farklı bir görgüye sahip bir izleyici vardı. Sadece şunu hatırlatayım: Trier’inMelankoli filmi Cannes’dan sonra Malatya’da izlendi.

Biz sanat tüketiyoruz. Beslenme kaynağımız bu. Kaynağımızı kesmeyin. Biz sanatseverleri, edebiyat severleri, hayatseverleri hayattan koparmayın.  

ÇOK OKUNANLAR