MEDYA KÖŞESİ

Anadolu Ajansı'nı seçim işine kim soktu

Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, AA’nın seçim sonuçlarını vermeye ne zaman karar verdiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nı seçim işine kim soktu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı dönemin danışmanlığını yapan, Anadolu Ajansı’nın (AA) Yönetim Kurulu eski Başkanı, Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, AA’nın seçim sonuçlarını vermeye ne zaman karar verdiğini açıkladı.

30 Mart 2014’teki yerel seçimlere kadar seçim sonuçlarını Cemaat’in kapatılan yayın organı Cihan Haber Ajansı’nın verdiğini hatırlatan Kemal Öztürk, o dönem kendilerinin de tüm zorluklara rağmen 30 Mart’taki yerel seçimleri verme kararını anlattı. Öztürk yazısının devamında, “Ancak bütçemiz buna müsait değildi. Başbakan Erdoğan'la görüştük. Cemaatin yüz binden fazla mensubunu kullanarak organize ettiği seçim sisteminin aynısını yapacağımızı söyledim. ‘Doğrusu yapabilirseniz çok iyi olur’ dedi. Yani Başbakan da bu kadar kısa sürede, böyle büyük bir işi yapabileceğimiz konusunda biraz şüpheliydi.” dedi.

Kemal Öztürk’ün yazısının ilgili bölümü şöyle:

“30 Mart 2014 yerel seçimlerinden 5 ay önceydi. FETÖ 17/25 Aralık ilk darbe girişiminde bulunmuş, ortalık toz duman olmuştu. Yaklaşan yerel seçimler bu nedenle çok önemliydi.

O güne kadar Türkiye'de seçim sonuçlarını sadece FETÖ'nün en önemli medya kuruluşu Cihan Haber Ajansı veriyordu. Henüz el konulmamıştı. Bu durumun ciddi bir güvenlik sorunu olduğu konuşulmaya başlanmıştı.

Anadolu Ajansı o güne kadar sandıktan seçim sonucu hiç vermemişti. Bu konuda ne tecrübesi, ne insan kaynağı, ne de teknolojik alt yapısı vardı. Ancak darbe girişimlerini yapan cemaat ajansının, seçim gecesi her türlü hileyi ve manipülasyonu yapması kuvvetle muhtemeldi.

BAŞBAKAN SEÇİM SONUCU VERMEMİZE NE DEDİ

Ajans olarak seçim sonuçlarını yapmaya karar verdik. Ancak bütçemiz buna müsait değildi. Başbakan Erdoğan'la görüştük. Cemaatin yüz binden fazla mensubunu kullanarak organize ettiği seçim sisteminin aynısını yapacağımızı söyledim. “Doğrusu yapabilirseniz çok iyi olur” dedi. Yani Başbakan da bu kadar kısa sürede, böyle büyük bir işi yapabileceğimiz konusunda biraz şüpheliydi.

Ajansa gelip, tüm ekibi topladık. Seçim sonucu deneyimi olan arkadaşları çağırdık. İllerdeki YSK merkezlerinden sonuçları alıp haber yapmanın ötesinde bir tecrübeleri yoktu. Teknoloji ekibi, hayatlarında hiç seçim sonucu veren bir yazılım görmediklerini söylediler. Bu program da Cihan haber ajansından başka kimsede yoktu. Ayrıca böyle kapsamlı bir yazılımın ancak bir yılda yazılabileceğini söylediler.

AJANS TARİHİNİN EN ÖNEMLİ GÜNLERİNDEN BİRİ

Durum şu dedim: “Devletin ajansı olarak bizim de seçim sonucu vermekten başka çaremiz yok. Yazılımı yazacağız, 81 ilde, 160 bin sandıkta örgütleneceğiz ve bu işi yapacağız. Yapamazsak da ceketimizi alıp gideceğiz. Seçimlere 5 ay var. 4 ayda yazılım bitecek, bir ay test ve sonra, tüm medyaya sonuçları vereceğiz. Allah yardımcımız olsun”.

O gün, Ajans tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Allah kalbimize öyle bir cesaret verdi ki, kimsenin inanmadığı bir sistemi kurmak için tereddüt etmeden yola çıktık. Ajans çalışanları inanılmaz bir performans gösterdi.

CİHAN ekibi 15 seçim sonucu vermişti. Biz yayın yapacağımızı açıkladığımızda, gülerek ellerini ovuşturmuşlardı. Başarısız olacağımıza inanıyorlardı. Birçok medya kuruluşu bizim başaramayacağımızı düşündüğü için abone olmadılar.”

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar