RÖPORTAJ

Anadolu Ajansı dünya devleriyle finalde!

Anadolu Ajansı Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireçci, Türkiye'nin ilk uluslararası haber fotoğraf yarışması Istanbul Photo Awards'ı Hatice Kübra Kocaoğlu'na anlattı.

Anadolu Ajansı dünya devleriyle finalde!
HATİCE KÜBRA KOCAOĞLU
GAZETECİLER.COM-

Anadolu Ajansı bu yıl fotoğraf alanında dünya çapında ses getiren bir yarışmaya imza attı. Uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards"... Yarışma, katılımcılarından jürisine, organizasyondan birincisine kadar birçok konuda fotoğraf dünyasının gündemine otururken aynı zamanda Avrupa Dijital İletişim Ödülleri'nde "online yarışma" kategorisinde de finalistlerden birisi oldu.

Anadolu Ajansı Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireçci ile Istanbul Photo Awards sürecini ve bu başarının sırrını konuştuk.

TÜRKİYE'DE BİR İLK 

- "Istanbul Photo Awards" Anadolu Ajansı'nın Türkiye'de ilk kez düzenlediği bir yarışma. Bize biraz yarışmayı anlatır mısınız?

Evet, Türkiye'nin düzenlemiş olduğu uluslararası profesyonel bir haber fotoğrafı yarışması olması hasebiyle bir ilk. Dünyadaki örneklerinden yola çıkılarak planlandı. Wordpress, Pulitzer gibi, saygın bir ödül olması için hayata geçirildi. Anadolu Ajansı tarafından düzenlenmesine rağmen, Türkiye'nin ön plana çıkması için yarışmaya İstanbul Photo Awads adı verildi. Yarışmamız ilk kez düzenleniyor olmasına rağmen son derece profesyonel bir jüri oluşturuldu. Jürinin ve tanıtımlarımızın katkılarıyla 104 ülkeden 12 bin civarında başvuru aldık. Bu rakamsal olarak çok güzel, ama sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da aynı kalitede başvurularımız oldu.

"DREAM TEAM" GİBİ JÜRİ 

- Dünyanın en ünlü fotoğrafçılarının yarışmaya katılması dikkatleri çekti. İlk kez yapılıyor olmasına rağmen bunu nasıl sağladınız?

Bunda jürimizin büyük etkisi oldu. Sosyal medyada jüriyi ilan ettikten sonra "bu jüri için bu yarışmaya katılınır" yorumları yapıldığını gördük. Özellikle fotoğraf dünyasını bilenler için efsane isimlerdi, dream team gibi bir jürimiz oldu.

 

- Kimler vardı jüride?

Yarışma jürisi, Time Dergisi uluslararası fotoğraf editörü ve jüri başkanı Alice Gabriner, Pulitzer ödüllü foto muhabiri ve Şangay Fotoğraf Merkezi'nin Direktörü Liu Heung Shing, Stern Dergisi fotoğraf editörü Harald Menk, Getty Images yöneticisi Georges De Keerle, World Press Photo ödüllü Guillaume Herbaut, World Press Photo ödüllü savaş Muhabiri Patrick Chauvel, AFP fotoğraf dağıtım ve iş geliştirme direktörü Michel Scotto, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul'dan oluşmuştu.

- Hepsi de fotoğrafçılık alanında çok değerli isimler. Peki bu isimler nasıl bir araya geldi?

Bu noktada Görsel Haberler Yayın Yönetmenimiz Ahmet Sel'in büyük katkısı var. Kendisi bu isimlerden bir jüri oluşturulmasında çok büyük emek verdi.

JÜRİYİ KALPTEN KAZANDIK 

- Jürinin yarışma ile ilgili yorumları neler oldu?

Jürimizi 14-15 Mart tarihlerinde İstanbul'da ağırladık. O hafta sonu bir otelde yoğun bir şekilde çalışarak fotoğrafları seçtiler. Aslında birbirleriyle de tanışmış oldular ve ne kadar iyi bir ekip oluşturulduğunu orada kendileri de takdir ettiler.

Yarışmayla ilgili ise; "İlk kez düzenlenen bir yarışmaya göre çok başvuru almışsınız, çok iyi isimler var" şeklide yorum yaptılar. Yarışmacıların isimleri gizli olmasına rağmen bazı fotoğrafları üsluptan tanıyorlardı. Dolayısıyla nitelik olarak da "bu kadar başarılı fotoğraf sanatçısını nasıl dahil ettiniz bu yarışmaya?" diyerek şaşırdılar ve bunu da gizlemediler. Biz de gurur duyduk bundan dolayı.

 

Nitekim, sonuçlar belli oldu, kazanan fotoğraflarımız isimler açıklandığında görüldü ki dünyaca ünlü isimler var bu fotoğrafçıların içerisinde. Jerome Sessini, Bülent Kılınç, Daniel Berehulak gibi isimler vardı. Zaten Daniel Berehulak, NewYork Times için çektiği Ebola serisiyle birinciliği aldı. Ardından da Pulitzer'i aldı. Sonucu itibariyle de bizim için çok tatmin edici bir yarışma oldu.

Jürimizi de kalpten kazandık. O üç günün sonunda onları uğurlarken bize şöyle dediler: "Biz işimiz gereği bu tür pek çok etkinliğe katılıyoruz, fakat sizin organizasyonunuz farklıydı ve kalptendi. Bu çok belliydi". Bu anlamda Anadolu Ajansı'na, İstanbul'a, Türkiye'ye, daha farklı bir gözle bakarak ayrıldılar. Gelirken herkesin kafasında sorular vardı fakat giderken pek çoğuyla sarılarak ayrıldık. Hala da görüşmelerimiz devam ediyor.

Akabinde, Time dergisinin fotoğraf editörü Alice Gabriner, "dönünce bana bu fotoğrafları gönderin, bunları Time'da ilan etmek istiyorum" dedi. Aynı şekilde Şangay Fotoğraf Merkezi'nin editörü Pulitzer ödüllü Liu Heung Shing, bunu sergi olarak Çin'de açmak istediğini belirtti. Bunlar milyon dolarlar verseniz yaptıramayacağınız şeyler.

YARIŞMA İLK OLMANIN ÖTESİNE GEÇTİ 

- Yarışmaya başlarken sonucun bu denli etkili olacağını düşünüyor muydunuz?

Bu yarışmayı düzenlerken bizim kafamızda birkaç hedef vardı. Bu kadar büyüyeceği aklımıza gelmedi açıkcası. Bizim nihayetinde hedefimiz İstanbul'un ve Türkiye'nin tanıtımına yönelik bir girişimdi. Bu aslında ilk olmanın ve girişim olmanın ötesine geçti. Etkili, ses getiren bir yarışmaya dönüştü. Tanıtma fonundan destek aldık, Türk Hava Yolları sponsor oldu. Bunları da yatsımamız lazım.


( Istanbul Photo Award birincisi seçilen fotoğraf- Daniel Berehulak-Ebola)

ANADOLU AJANSI KENDİ ÖZ KAYNAKLARINI KULLANDI 

- Yarışmanın içeriği ya da konsepti açısından Anadolu Ajans'ı dışında herhangi bir destek alındı mı?

Şunu söylemeliyim ki, saydığım desteklerin dışında bu yarışma Anadolu Ajansı'nın kendi öz kaynaklarıyla yapıldı. Öz kaynak derken yüzde yüz öz kaynaktan bahsediyorum.

Anadolu Ajansı'nın kullanacağı logonun belirlenmesinden tutun, logosunun tasarımına, web sitesinin yazılımı, tasarımı tamamen kendi servislerimiz tarafından yapıldı. Başvuruların bu sayfa üzerinden alınması, değerlendirilmesi, ön elemelerin yapılması fotoğraf servisimiz tarafından; bütün bu organizasyon süreci, jüriyle irtibatlar, İstanbul'daki organizasyonlar kurumsal iletişim direktörlüğümüz tarafından yapıldı. Sonrasında yarışmanın ilanı, dünyaya duyurulması bunları da hiçbir PR şirketi olmaksızın kurumsal yürüttük. Baştan sonra herhangi bir organizasyon şirketinden destek almadan, sıfırdan çok güzel bir iş çıkarttık. Bütün servislerimizin, bütün birimlerimizin bunda emeği var. Anadolu Ajansı kendisini aşan, Türkiye'ye mal olan bir yarışmayı hayata geçirmiş oldu. Gurur duyuyoruz bununla.

ANADOLU AJANSI EDELMAN'A RAKİP OLDU

- Anadolu Ajansı "Istanbul Photo Awards " ile Avrupa Dijital Yarışma Ödülleri'nde finale kaldı. Neler hissettiniz?

Avrupa'da Dijital İletişim Ödülleri düzenleniyor ve kategorilerde "Online yarışma" kategorisi var. Bizim yarışmamız da jürinin İstanbul'da toplanıp, çalışması dışında tamamen online gerçekleşti. Başvuruları web sitesinin üzerinden aldık, logomuz bile dijitaldi. Artık bu zamanda başka türlüsü çok anlamlı değil. Dijital bir dünyada yaşıyoruz, herkes her şeyin çok hızlı olmasını istiyor. Sonuçlarımızı web sitemizden ilan ettik, ödülleri banka aracılığıyla gönderdik. Yani biz, kimseyi görmedik aslında jüri dışında.

Başvurumuzu yaptık. Yarışmamıza güvenmemize rağmen heyecanlı bir bekleyiş içerisine girdik. Sonuçlar açıklanınca da çok mutlu olduk, çünkü kendi kategorimizde finale kalmıştık. Aynı kategorideki diğer finalistlerden bir tanesi Unilever adına yapılan bir projede dünyanın en büyük PR firmalarından bir tanesi Edelman mesela. Anadolu Ajansı hiçbir PR şirketinden destek almadan yaptığı projeyle Edelman'la aynı kategoride finale kalıyor. Bana sorarsanız bu bile yeter ama onu da alırsak bizim için daha güzel olacak.

Türk Hava Yolları, İş Bankası, Turkcell, Türkiye'den başka kategorilerden finale kalan diğer markalardan bazıları.

- Avrupa Dijital Yarışma Ödülleri ne zaman yapılacak?

25 Eylül'de sunumumuz olacak. Aynı günün akşamı yapılacak galada açıklanacak.

 ISTANBUL PHOTO AWARDS ALBÜMÜ ÇIKIYOR

- Istanbul Photo Awards'da yarışan ve dereceye giren fotoğrafları görmek isteyenler nereden ulaşabilir?

Yarışmanın tanıtımı ve fotoğraf severlerle buluşması için sergiler düzenliyoruz. Bunun yanında bir de albümünü hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde baskıya gireceğiz. Dünyadaki önemli isimlere, kurumlara, fotoğraf dünyasının önemli isimlerine dağıtılacak.

 
Istanbul Photo Awards Ankara sergisinden bir kare)

25 Temmuz – 08 Ağustos 2015 tarihlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı "TAV Ankara Galeri"de sergimiz oldu. 11 – 25 Ağustos 2015 tarihleri arasında İzmir Adnan Menderes Havalimanı "TAV İzmir Galeri" de sergileniyor şimdi fotoğraflar. Ardından Antalya Havalimanı'nda da bir sergi yapılacak.

Eylül başında Fransa'ya gidiyoruz, orada önemli bir fotoğraf festivali var. Geçen sene bu yarışmanın ilk duyurusunu orada yapmıştık. Bu sene de niyetimiz bu yılki yarışmanın duyurularını orada yapmak. Bu kapsamda oradan dönünce İstanbul'da büyük bir lansman planlıyoruz. Bu esnada da fotoğraflar İstanbul'da sergilenecek.

Ayrıca yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye, yarışma için özel hazırlanan internet sitesi "" ve "" adreslerinden dileyenler ulaşabiliyor.


(Istanbul Photo Awards Sanghay sergisinden bir kare)  

ÇOK OKUNANLAR