REKLAM

Alkollü içkinin her türlü reklamına yasak

AK Parti'li milletvekillerinin Meclis'e verdiği yasa teklifine göre; alkollü içkilerin ve üreticilerinin her ne surette olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak.

Alkollü içkinin her türlü reklamına yasak
GAZETECİLER.COM -

AK Parti'li Süreyya Sadi Bilgiç ile Recai Berber'in verdiği yasa teklifine göre, alkollü içkilerin tüketimi özendirilemeyecek, kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve diğer etkinlikler düzenlenemeyecek. Her ne amaçla olursa olsun teşvik hediye eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli veya yardım olarak içki dağıtılamayacak. Alkollü içkiler ancak izin verilen yerlerde satılabilecek, buralarda içilebilecek. Alkollü içki tüketim izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.

'Alkol zararlıdır' uyarısı

Türkiye 'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe uyarı yazıları konulacak. Uyarılar resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek. Uyarı mesajı bulunmayan alkollü içkilerin satışı yapılamayacak. Alkollü içki kategorisinde olup olmadığına bakılmaksızın içeriğinde alkol bulunan ürünlerin ambalajları üzerine içerdiği alkol oranı tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.

İçki satış ve tüketimine ilişkin ticari faaliyetler ancak mahalli mülki amirin izni ile yapılabilecek. İzinsiz faaliyet gösteren işletmeler kapatılacak.

Yeşilay Vakfı kurulacak

Yasa teklifinde getirilen hükümlere ilişkin cezalar da belirlendi. Buna göre reklam yapanlara, promosyon dağıtanlara 50 bin lira ile 200 bin lira arasında ceza verilecek. Çocuklara içki satanlara çocuk başına 10 bin ile 50 bin lira arasında para cezası gündeme gelecek.

Ayrıca içki, uyuşturucu ve sigara bağımlılığını azaltmak amacıyla Ankara 'da Türkiye Yeşilay Cemiyeti adında bir vakıf kurulacak. Vakfa Sağlık Bakanlığı bütçesinden her yıl kaynak aktarılacak,

Otomobilde sigara yasak

Öte yandan tasarıya göre sigara yasaklarına bir yenisi daha ekleniyer. Artık hususi otomobillerin sürücü koltuklarında sigara içemeyecek. Lokantalar, kahvehane, birahane gibi yerlerin açık alanlarında sigara içmeyenler için yeterli bölümler oluşturulacak. Lokantalar, kafeterya gibi yerlerde kapalı bölümlerde sigara içilmesi yasaktı, ancak dışarda içilmesine yönelik herhangi bir kısıtlama yoktu. Ayırca nargile ile elektronik sigara da tütün gibi kapalı mekanlarda yasak olacak.

ÇOK OKUNANLAR