ALKIŞ

Alkışlar Beril Dedeoğlu için

STAR yazarlarından Beril Dedeoğlu’nu bugün “Salman’ın ılımlı İslam tasarımı” başlığı altında yayımlanan yazısıyla alkışlıyorum.

Alkışlar Beril Dedeoğlu için

Öncelikle ve bir kez daha hatırlatayım.
Bu köşeler, kendi hayat penceremden gördüklerim.
Ve benim hayat pencerem ise şu değerlere açılıyor:
Demokrasiye…
Hukukun Üstünlüğüne…
İnsan haklarına…
Kuvvetler ayrılığı ilkesine…
Ve…
Laikliğin; inanç özgürlüğünün, insan haklarının ve demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı olduğu gerçeğine…

*

STAR yazarlarından Resul Torun’un kişisel düşüncelerine saygı duysam da:
Laikliğe, demokratlığa, hukukun üstünlüğü ilkesine ve insan haklarına muhalif yazısına itiraz ettim.
O nedenle de kendisini “Günün kaybedeni” seçtim.

*

Yine STAR yazarlarından Beril Dedeoğlu’nu ise bugün “Salman’ın ılımlı İslam tasarımı” başlığı altında yayımlanan yazısıyla alkışlıyorum.
Bakın ne diyor Dedeoğlu:

*

Anlaşıldığı kadarıyla Salman (Suudi Arabistan veliaht Prensi), küresel güçlerin İslam üzerinden siyaset, özellikle de dış politika üreten ülkelerle arasına mesafe koyma kararlılığını algılamış. Öncelikle “Batı” dünyası ile ilişkilerini güçlendirme ve Soğuk Savaş’taki gibi özellikle Anglosakson dünya ile ittifak kurma iradesini ifade eden bir anlatım söz konusu. Geçmişle kurulan bağ da bu noktada……..

……. Salman’ın yaklaşımı, 19. yüzyıl sonlarında gücü zayıflayan Avrupa devletlerinin tasarladığı, ancak dünya savaşlarından sonra devreye sokabildikleri projelere benziyor. Avrupa’daki ekonomik “adacıklar” yaratma girişimleri o dönemde hem aşırı (milliyetçi) eğilimlerle mücadeleyi, hem ekonomide yeniden yapılanmayı hem de yeni savunma stratejileri geliştirmeyi öngörmüştü. Suudilerin bu türden bir modeli çağın ve coğrafyanın koşullarına uygun biçimde hayata geçirme olasılıkları yüksek; bunun da tüm bölge ülkelerinin kendi politikalarını gözden geçirmelerini gerektireceğine şüphe bulunmuyor.

*

Türkiye’nin ve bilhassa Sayın Cumhurbaşkanıyla Ak Parti hükümetinin, Resul Torun değil Beril Dedeoğlu zihniyetindeki yazarların desteğine ihtiyacı olduğuna inanıyorum.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar