MEDYA KÖŞESİ

Ali Eyüpoğlu'ndan Kültür Bakanlığı'na sinema eleştirisi

Ali Eyüboğlu, Kültür Bakanlığı'nın sinemaya ayırdığı bütçeyi ve ödüllü filmlerin gişede zarar etmesini bugünkü yazısına taşıdı.

Ali Eyüpoğlu'ndan Kültür Bakanlığı'na sinema eleştirisi

Milliyet gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, bugünkü yazısında Kültür Bakanlığı'nın 2017 yılı için sinemaya ayırdığı bütçeyi ve festivallerde ödül alan ancak gişede çakılan filmleri ele aldı.

Bakanlıktan maddi destek ve festivallerden ödül alan filmlerin neredeyse tamamının gişede zarar ettiğini belirten Eyüboğlu, "Bakanlığın desteğini 28.5 milyondan 40 milyona çıkarması yetmez. Bakanlık, Sinema Destekleme Kurulu üyelerini belirlerken de radikal değişikliğe gitmeli" ifadelerini kullandı.

İşte, Eyüboğlu'nun bugünkü yazısının ilgili bölümü:

"2016'da sinemaya 28.5 milyon lira destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2017 için ayırdığı bütçe 40 milyon lira…

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “15 yıl önce yılda sadece 9 yerli film vizyona girerken, şimdi bu sayı 139'a çıktı. 55 milyon seyircinin 30 milyonu yerli film izledi” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi desteği sayesinde çekilen yerli film sayısında ciddi bir artış olduğu kesin. Ama kesin olan bir şey daha var ki, asıl enteresanlık orada.

Bakanlığın maddi destek, Türkiye'deki film festivallerinin ödül verdiği filmlerin neredeyse tamamı gişede çakılıyor.

Antalya'dan “En İyi Film”, “En İyi Senaryo” ve “En İyi Yönetmen” ödülüyle dönen “Mavi Bisiklet”, 2 Aralık'ta vizyona girdi. Filmi şimdiye kadar 3.460 kişi izledi.

Antalya'dan ödül kazandığı için bakanlıktan aldığı kredi, hibeye dönüşecek.

Bakanlıktan desteği, festivalden ödül var, ama seyircisi yok.

Yıllardır durum böyle.

Festivallerde jüri, ödül vereceği filmin gişede iş yapıp - yapmayacağına bakmaz. Onlar işin sanatsal yönüyle ilgilenir.

Bakanlık da, kredi verirken elbette ki senaryoların kalitesine bakmalı.

Şimdiye kadar bakanlık kredisiyle çekilen filmlere seyirci gitmiyorsa, demek ki bir arıza var, hangi filme ne kadar kredi verileceğini belirleyen kurulda.

Bakanlığın desteğini 28.5 milyondan 40 milyona çıkarması yetmez. Bakanlık, Sinema Destekleme Kurulu üyelerini belirlerken de radikal değişikliğe gitmeli.

Bu kurulun üyeleri, tüyü bitmemiş yetimin hakkını, eşe - dosta dağıtanlardan değil, vizyona girdiğinde seyircinin ilgi göstereceği “Film gibi film”lere kredi vereceklerden seçilmeli.

Aksi takdirde 40 milyon lira da yine seyirciye ulaşmayacak filmlere gider.

Çekilen film sayısıyla birlikte, gişede zarar ettiği için bakanlıktan aldığı parayı iade edemeyenler arasına yeni isimler katılır, o kadar!"

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar