KİTAPLIK

Ali Bulaç’tan Ortadoğu’dan İttihad-ı İslâm’a

Ali Bulaç'ın Ortadoğu’dan İttihad-ı İslâm’a isimli çalışması 2 cilt halinde İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Ali Bulaç’tan Ortadoğu’dan İttihad-ı İslâm’a
Ali Bulaç dünyanın en hareketli bölgesini, Ortadoğu'yu ve İslâm dünyasını mercek altına alıyor... Büyük Ortadoğu Projesi, Irak Savaşı, din ve mezhep savaşları odağında Sünnilik-Şiilik, Amerika'nın Ortadoğu politikalarının değişen seyri, İran ve devrim, İran-ABD-İngiltere gerginliği, İsrail, Siyonizm, Filistin sorunu, FKÖ, HAMAS, Kürt sorunu, PKK, Yeni Osmanlıcılık, Yeni İttihatçılık gibi bugün bu kanlı coğrafyanın maruz kaldığı tüm çatışma, mücadele ve siyaset biçimlerini derinlemesine ele alıyor. Ortadoğu'dan İttihad-ı İslâm'a bu coğrafyayı anlamak için temel bir başvuru kaynağı.

Ortadoğu'dan İttihad-ı İslâm'a 2 cilt halinde İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

DenemeOrtadoğu dünyanın en istikrarsız ve aynı zamanda en sıcak bölgesidir. Geçmiş tarihe yön veren peygamberler ve kurulan büyük medeniyetler bugün savaşların ve geniş toplumsal çalkantıların yaşandığı Ortadoğu'da görüldü. Büyük ve kadim kültürlerin kesiştiği bu bölgede şimdi kültürler, çıkarlar, yerli ve uluslararası güçler çatışıyor. Geçmiş ve gelecek bir arada yaşıyor. Endonezya'dan Fas'a kadar uzanan geniş ve hareketli İslâm kuşağı üzerinde verilmekte olan kurtuluş ve bağımsızlık savaşları, devrimler, kitlesel direnişler, antiemperyalist mücadeleler, toplumsal patlamalar, mevziî ve genel çatışmalar, kültürel ve bilimsel etkinlikler, nihayet üç büyük dinin, çağdaş ideolojilerle modern güçlerin karşı karşıya gelip tarihin ve dünyanın en büyük arenasına çevirdikleri bölge: Ortadoğu.

Ali Bulaç Ortadoğu'yu ve İslâm dünyasını mercek altına alan bu kitapta olayların hem fotoğrafını çekiyor hem de resmediyor. Güncel olayları anlatırken derindeki sorunun ana dinamiklerine işaret eden yazar, tarihi ve tabiî konumuyla tartışmasız İslâm dünyasının bir parçası olan Türkiye'nin durduğu yeri de ıska geçmeden BOP, yeni sömürgecilik-yeni Oryantalizm stratejisi, Irak Savaşı, din ve mezhep savaşları odağında Sünnilik-Şiilik, Amerika'nın Ortadoğu politikalarının değişen seyri, İran ve devrim, İran-ABD-İngiltere gerginliği, İsrail, Siyonizm, Filistin sorunu, FKÖ, HAMAS, Kürt sorunu, PKK, Yeni Osmanlıcılık, Yeni İttihatçılık gibi bugün bu kanlı coğrafyanın maruz kaldığı tüm çatışma, mücadele ve siyaset biçimlerini derinlemesine ele alıyor. Ortadoğu'dan İttihad-ı İslâm'a bu coğrafyayı anlamak için temel bir başvuru kaynağı.

DenemeALİ BULAÇ KİMDİR?

10 Mart 1951, Mardin'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mardin'de tamamladıktan sonra, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1975) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünü bitirdi (1980). Bir süre Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde çalıştıktan sonra aylık Düşünce (1976-1980) dergisini çıkardı. İnsan Yayınevi'nin genel yayın yönetmenliğini (1984), Zaman gazetesinin kurucuları arasında yer alarak İstanbul temsilciliğini (1986-87), Kitap Dergisi (1988'den itibaren); Bilgi ve Hikmet (1993); Bilgi ve Düşünce (2001) dergilerinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Birçok gazete ve dergide yazı ve araştırmaları yayımlandı, halen bir televizyonda (Mehtap) haftalık programlar yapmakta; Fatih Üniversitesi'nde "Din ve Siyaset", "Modernleşme Politikaları" dersi vermektedir.

Çağdaş İslâm dünyası, düşünce sorunları, toplumsal değişme ve modernleşme gibi konulardaki araştırma ve incelemeleriyle tanınmıştır. Deneme, eleştiri, inceleme ve araştırma yazıları Hareket (1973), İslâm Medeniyeti (1974), Tohum (1973), Sur (1973), Düşünce (1976-1980), Tevhid (1979), Hicret (1979),Mavera (1986), Yeni Zemin, Nehir, Bilgi ve Hikmet dergileri ile Millî Gazete (1976), Yeni Şafak, Zaman ve Today's Zaman gazetelerinde yayımlandı. İnsanın Özgürlük Arayışı adlı eseriyle fikir dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü (1988), Özel Feza Anadolu İletişim Meslek Lisesi'nin "Yılın Sosyal Siyasal Analizi Yazarı" Ödülünü (2005) aldı. Amerika'daki Georgetown Üniversitesi ve Ürdün Stratejik Çalışma Merkezi'nin 2009'da yayınladığı "Dünyanın En Etkili 500 Müslüman'ı" listesinde yer aldı. İstanbul Özel Burç İletişim Meslek Lisesi ile GENAR Araştırma Eğitim Danışmanlık şirketinin ortaklaşa Kasım-2008/Şubat-2009 tarihleri arasında 20 ilde ve 5.200 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada Türkiye'de en çok okunan 10 yazar arasında birinci seçildi.

Halen Zaman gazetesi ve Today's Zaman'da Ortadoğu, iç ve dış siyaset, Batı-dışı modernleşme, modern dünyanın krizi ve İslam toplumlarının içinden geçmekte olduğu süreçlerle ilgili haftada iki gün yazı yazmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR