TV HABER

AKP neden Yavuz Sultan Selim adını seçti?

3. köprü ve Yavuz Sultan Selim tartışması Dört Bir Taraf'ın da gündemine damga vurdu...

AKP neden Yavuz Sultan Selim adını seçti?
GAZETECİLER.COM
3. köprüye Yavuz Sultan Selim'in adının verilmesi üzerine başlayan tartışma tüm hızıyla devam ediyor. CNN Türk'te yayınlanan Dört Bir Taraf merak edilen sorulara yanıt aradı. Hükümet, başta Aleviler olmak üzere demokrat ve liberal çevrelerden sert eleştiriler alan Sultan Selim ismini tercih etti? AKP'nin aklındaki pyun planı ne?

HÜKÜMET NEDEN BAŞINA DERT ALDI?

Dört Bir Taraf
'ta konuyu masaya yatıran Nagehan Alçı, Altan Öymen ve Nazlı Ilıcak hükümetin tercinin bilinçli bir tercih olduğunda birleşirken programa damga vuran değerlendirmeler Kadri Gürsel'den geldi. AKP'nin Yavuz Sultan Selim ismini bir çok politik gündemin ortak noktası olarak tercih ettiğini vurgulayan Milliyet yazarı Kadri Gürsel, Suriye ve çözüm süreci odaklı gündemin Yavuz Sultan Selim ismiyle kesiştiğini kaydetti.

AKP BU İSMİ SON DERECE BİLİNÇLİ BİR TERCİHLE SEÇTİ

"Bu isim çok bilinçli bir tercih olarak seçilmiştir. Öyle tesadüfü bir durum ya da Yavuz Sultan Selim'in önemli bir padişah olmasından kaynaklanan bir durum değildir. AKP'nin siyasi gündemiyle doğrudan ilişkili bir tercihtir. Toplumun yüzde 50'si AKP ne yaparsa yapsın kabülleniyor ve doğrudur diyor. Yüzde 25'i ise AKP ne yaparsa yapsın direk karşı çıkıyor, red ediyor. İktidar o büyük çoğunluğu korumak ve konsolide etmek için böyle adımlar atıyor."

YAVUZ TERCİHİNE ÇÖZÜM SÜRECİ VE SURİYE AÇISINDAN BAKILMALI

"Türkiye'yi yöneten kadronun iç ve dış politikasında Yavuz Selim sembolleşen bir isim. Suriye süreci açısından böyle. Sünnilik açısından böyle, şiilik açısından böyle. Sünni Kürtler açısından önemli. Osmanlı Yavuz zamanında Kürtlerin muhtariyetini de kabül ederek Kürtlerle yaptığı tarihsel ittifak da Sünni Şii ayrımı üzerinden gerçekleşmişti."
ÇOK OKUNANLAR