POLEMİK

Ahmet Kekeç Murat Belge'yi yerden yere vurdu!

Star yazarı Ahmet Kekeç, İngiltere'ye yerleşmeye hazırlanan Murat Belge için açtı ağzını yumdu gözünü...

Ahmet Kekeç Murat Belge'yi yerden yere vurdu!

Star yazarı Ahmet Kekeç, İngiltere'deki “Risk Altındaki Akademisyenler Konseyi”ne başvuran Murat Belge'yi topa tuttu.

Ahmet Kekeç, Murat Belge'nin insanların zekasıyla alay etme yolunu seçtiğini belirterek "Bir taraftan darbelere karşıymış gibi görünüyor, diğer taraftan söz konusu içki olunca 'merak etmeyin laiklik gitmez ordu buna izin vermez' diyerek darbeden yana tavır sergiliyor" ifadelerini kullandı.

İşte Ahmet Kekeç'in bugünkü yazısından bir bölüm:


Risk (!) altındaki Fetullahçı liberaller!

Ülkesini terk ediyor... “Risk Altındaki Akademisyenler Konseyi”ne başvurmuş... “İngiliz üniversitelerinde ders veririm” diyor. 

Profesör Murat Belge’den söz ediyorum. 

Ülkesini politik nedenlerle mi terk ediyor? Ona ilişkin bir açıklaması yok. 

Böyle bir hava uyandırmak istediği belli... Başvurduğu kuruluşun ismi bu izlenimi veriyor. Ama bir taraftan da meselenin sadece “akademik” olduğunu söylüyor. Murat Şevki Çoban’ın K24’te yaptığı söyleşiden aktarıyorum: “Benim İngiltere’deki akademik çevrelerle ilişkim her zaman olmuştur. Daha önce de gittim, çalıştım, geldim. Şimdi olursa, gene gider, çalışır, gelirim. Mesele budur. Mesele sadece akademik...”

Bu açıklamayı, belli ki, “örselenmemek” ve “kendini küçük düşürmemek” için yapmış. Politik olarak niza halinde bulunduğu insanlarla çekişmeyi “tenezzül meselesi” yaptığını anlatmaya çalışıyor... 

Biraz daha sıkıştırılsa, “Onlar kim oluyor ki, bana ülkemi terk ettirecekler!” diyecek. 

Bunu demek istemiyor. 

Farklı yorumlar çıkarmamızı da istemiyor. 

Biliyor ki, mesele bir o kadar da politik... Bunu bizim bildiğimizi de biliyor. O zaman, bunu tahkim edecek hikâyeler anlatmasını isteyeceğiz kendisinden ve durduk yerde nafile bir mesainin içine sokacağız. 

Mesele sadece “akademik” olsaydı, bu terk edişi bazı acı eleştirilerle süslemezdi ve “bu Türkiye”den umudunu kestiğini ima eden yazılar yazmazdı. 

Mesele, tamamen politik... 

Üniversite kampusunda içki yasaklandığında, ders aralarında öğlen rakıları içmeyi “rutin ayin” haline getirmiş Profesör Murat Belge çok bozulmuştu... Bu yasağı, kendini zorlayarak, “irticai tercih”le, “gericilik”le (siyasi iktidarın “norm dayatma” çabasıyla)açıklamaya çalışmıştı. Biraz da ayıp etmişti tabii. 

Şimdilerde akademik irtibat kurmaya çalıştığı İngiliz üniversitelerinde durum nasıl? Türkiye’deki uygulamadan farklı değil elbette. 

Peki, içki yasağının sadece akademik mesaiyle sınırlı olduğunu bilen (bütün “medeni” ve “gelişmiş” ülkeler için geçerlidir bu) Profesör Murat Belge ne yaptı? 

Zekâmızla alay etme yolunu seçti. 

Hem meseleyi (utanmadan) siyasi iktidarın norm dayatma çabasıyla açıkladı, hem de vaki norm dayatma çabalarının olası kötü sonuçlarını hatırlatarak aba altından “asker sopası”gösterdi: “Ordu izin vermez...”

Murat Belge kategorik olarak bütün darbelere karşıdır. 

Nokta dergisinin vaktiyle sorduğu bir soruya (“darbe olursa tavrınız ne olur?” sorusuna), “mücadele ederim” ya da “direnirim” gibilerden bir karşılık vermişti. 

Bir “direnişçi” olarak Murat Belge biraz sakil duruyor, çünkü bunu 15 Temmuz’da tecrübe etmiştik (“Ya Allah bismillah” diyenlerin arasında işi olmadığı için sokağa çıkmamış), ama yine de mütemadiyen demokrasiye vurgu yaptığı, darbelerin yol açtığı toplumsal travmalar üzerine “kayda değer” yazılar yazdığı ve sürekli militarizmlerden şekvacı bir görüntü verdiği için, biz onun darbelerle başının hoş olmadığını biliyoruz. 

Daha doğrusu, böyle olduğunu varsayıyoruz. 

Fakat anti-militarist Murat Belge, yine de darbeyi “güvence” olarak görüyor. Merak etmemeliymişiz, laikliğin tehlikeye düşmesine ordu izin vermezmiş...

Ahmet Kekeç'in yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar