POLEMİK

Ahmet Kekeç Ahmet Hakan'ı yerin dibine batırdı; Sonradan görme Yozgatlı

Star Gazetesi yazarı Ahmet Kekeç, ismini bile anmadan Ahmet Hakan'a verdi veriştirdi..

Ahmet Kekeç Ahmet Hakan'ı yerin dibine batırdı; Sonradan görme Yozgatlı

Star Gazetesi yazarı Ahmet Kekeç, Ardan Zentürk ve Ahmet Hakan arasındaki "Atürkçülük" polemiği tam gaz sürüyor.

Ahmet Kekeç, bugünkü yazısında köşe komşusu Ardan Zentürk'e yanıt verirken Ahmet Hakan'ı da ıskalamadı ve ağır ifadeler kullandı.

Kekeç "üç yıl öncesine kadar 10 Kasım’larda “saygı duruşunda bulunmadığını” ballandıra ballandıra anlatan Yozgatlıların Kemalizm’iyle hiç işimiz olmaz!" dedi.


Ne Atatürkçülüğü birader!

Bütün mesele, bir “sonradan görme” Yozgatlının, ömrünün son demlerinde Atatürkçülüğü ya da Kemalizm’i keşfetmesi, bu ideolojiye başkalarını yakıştıramaması...

Mesele bu!

Bir “Atatürkçülük tartışması” yapmıyoruz.

Dolayısıyla, Ardan Zentürk abimizin bize sil baştan Kemalizm’i öğretmesi gerekmiyor.

Kemalizm ya da Atatürkçülük konusundaki düşüncelerimi daha önce çok yazdım.

Kemalizm, günümüz dünyası için fazla “anakronik” kaçsa da, kendi dönemi içinde (Kemalistlerin hoşlanacağı ifadeyle söylersek) “çağdaşlaştırıcı” bir işleve sahipti. Hem çağdaşlaştırıcı, hem Batılılaştırıcı, hem de modern dünyaya yaklaştırıcı bir düşünce pratiği... 

Bir “düşünce pratiği” olması hasebiyle de, görece gevşek bir ideolojiydi.

Kemalizm’i Marksizm’den ya da sıralamadaki “izm”lerden ayıran da (kimilerine göre ‘en üstün dünya görüşü’ kılan da) bu gevşek ideolojik yapısıdır. Nitekim Mustafa Kemal, “Niçin düşüncelerinizi doktrinleştirmediniz?” sorusuna her defasında şu cevabı vermiştir: “O zaman donup kalırız...”

Zaten Kemalizm’i dondurma/dinselleştirme çabaları da (“Kadro hareketi” vb.) süreç içinde sonuçsuz kalmıştır.

Bunu “altı ok” denilen şeye bakarak da anlayabiliriz.

Mesela “devletçilik” ilkesinin Kemalizm'e yamanması ve bir muhkem-i kaziyye olarak görülmesi, hem adına Kemalizm denen öğretiye aykırıdır, hem de topluma yeni hedefler göstermiş Mustafa Kemal'e haksızlıktır.


...

Fakat yine de (kendi dönemi içinde işlevsel olsa da) çağını tamamlamış (ve toplumda travmalar oluşturmuş) Kemalizm’le işimiz olmaz!

Hele, üç yıl öncesine kadar 10 Kasım’larda “saygı duruşunda bulunmadığını” ballandıra ballandıra anlatan Yozgatlıların Kemalizm’iyle hiç işimiz olmaz!

Ahmet Kekeç'in yazısının tamamı için tıklayın

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar