RÖPORTAJ

Ahmet Şık Ahmet Hakan'a konuştu: Ahmet Altan'da aptallık baki kalmış

Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a konuşan gazeteci Ahmet Şık, Ahmet Altan'ın aptallığının baki kaldığını söyledi.

Ahmet Şık Ahmet Hakan'a konuştu: Ahmet Altan'da aptallık baki kalmış

Ergenekon davasında 13 ay tutuklu kalan gazeteci Ahmet Şık, Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a konuştu.

Ahmet Şık, geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet gazetesinin röportaj teklifine bir yazı ile cevap veren Ahmet Altan'ın yazısına ilişkin düşüncelerini dile getirdi.

"APTALLIK BAKİ KALMIŞ"

Ahmet Altan'ın Cumhuriyet'teki yazısını okuduğunuzda ne düşündünüz?

Kullanışlılık dönemi bitmiş, aptallık baki kalmış diye düşündüm.

Ahmet Altan sizce Ergenekon sürecindeki tezgâhı neden fark edemiyor?

Türk medyasının bence en temel iki sorunu var: Bir: Korkunç cehalet, dosya çalışmamak, araştırmamak, okumamak... İki: Adı kendinden büyük hale gelmiş bir takım insanların, uğraştıkları alanın öznesi olmaya çalışması...

İkincisini pek anlamadım.

Mesela bazı gazeteciler, Kürt meselesiyle o kadar iç içe geçmiş bir haldeler ki... Kürt barışı gerçekleşse... Hemen "Barışın mimarı benim" diye ortaya atılacaklar. Özne olmaya çalışmak bu demek. Ahmet Altan da Türkiye'de askeri vesayeti bitiren özne olarak anılacağını düşünüyor. Bu nedenle tezgâhı görmezden gelmeyi tercih ediyor.

Deneme

'DOKUNAN YANAR' NASIL ÇIKTI?

"İmamın Ordusu" adında bir kitap yazmaya ne zaman karar verdiniz?

Emniyet teşkilatında bir şeyler oluyordu. Bazı önemli polislere komplolar kuruluyor ve o polisler tasfiye ediliyordu. Tasfiye olanların yerine "Cemaatçi" olarak bilinenler geliyordu. Ergenekon soruşturması da yeni gelenler üzerinden yürüyordu. Ben işte bu durumu anlamak ve anlatmak için kitap çalışmasına başladım.

(...)

Siz de tam bu sırada o meşhur çıkışı yaptınız: "Dokunan yanar."

Kitap üzerine çalışıyordum. Bulguları görüyordum... Bir gün kitap çalışması yaparken eşim Yonca'ya "Bunlara kim dokunmuşsa yanmış" demiştim. Gözaltına götürülürken geldi aklıma o cümle... Uzatılan mikrofonlara "Dokunan yanar" dedim.

MEHMET BARANSU TUTUKLANMAMALIYDI

MEHMET Baransu'nun tutuklanması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Mehmet Baransu tutuklanacağını bilmiyor muydu? Biliyordu. Bu adam kaçmış mı? Kaçmamış. Niye tutukluyorsun kardeşim? Tutuksuz yargılamak diye bir şey yok mu? Ayrıca Baransu'yu üretilmiş, sahte belgeler yüzünden değil, gerçek belgeler yüzünden tutukladılar. Böyle bir şey olmaz.

 

ÇOK OKUNANLAR